53. Beogradska nedelja mode u znaku partnerstva sa AI

Milica Slijepčević 2. april 2024.

53. Perwall Belgrade Fashion Week će do 17. aprila ponovo dokazati svoju poziciju prestižne modne manifestacije u ovom delu Evrope, a i šire. Uticaj AI (artificial intelligence-veštačke inteligencije) je i u modnoj industriji uveliko prisutan, ali sada je otišao dalje nego ikada.

U četvrtak 11. aprila počinje spektakl: MaštAI!

Ključno pitanje organizatora 53.BFW je: Šta mogu zajedno da urade ljudska mašta i veštačka inteligencija?

“Ove modne sezone Belgrade Fashion Week u fokus donosi zanimljivu temu i započinje dijalog od suštinske važnosti za budućnost kreativnosti i stvaralaštva. Kako veštačka inteligencija sve više utiče na modu i kreativne procese, pitamo se: Koje su njene granice i koja je vrednost autentičnosti u doba masovne produkcije u kojoj tehnologija počinje i da imitira čoveka?”

Kao svaka istorijska novina i AI je uplašile ljude, da li će im oduzeti stvaralačku moć, kreativni naboj?

Odgovor je NE! Zašto, pa zbog toga što je čovek stvorio veštačku inteligenciju, a ne obrnuto. Zato je važno sagledati sve prednosti AI i njenog mogućeg doprinosa kreativnosti i stvaralaštvu čoveka. Modni dizajneri će kroz svoje kolekcije i stvaralaštvo pokazati na koji način oni koriste AI u svom stvaralačkom procesu.

Organizator ističe da se sintetička moda potpuno oslanja na veštačku inteligenciju za kreiranje dizajna te da kao takva predstavlja intrigantan koncept. Ipak, tehnološki napredak može da stvori fascinantne komade, ali je problem u tome što tim komadima može da nedostaje “duša” koju samo ljudska mašta može da donese. Ljudska, namera, vizija i pre svega osećaj za druga živa bića nešto je što teško može imitirati bilo koja tehnologija.

Svesni činjenice da saradnja sa AI može da donese nove uvide i nove trendove koji e preplaviti modnu scenu, 53. BFW je odlučio da se poigra i bez straha uđe u partnerstvo sa AI jer kažu da “im se dopala se njena „iskrenost“ ili bolje reći „svesnost“ u komunikaciji u kojoj ona (AI) tvrdi da je čovek taj koji mašta, a ona samo pomaže”.

Prolećna kampanja MaštAI koju potpisuje kreativna direktorka i modna dizajnerka Nevena Ivanović (NEO design) u saradnji sa grafičkom dizajnerkom Aleksandrom Matić, nastala je upravo kroz dijalog sa AI.

S nestrpljenjem očekujem 53. BFW kako bismo videli proizvode “braka” AI i modnih dizajnera.
Kao neko ko se bavi marketingom, koji je već odavno na TI sa AI, tvrdim da će ishodi biti veličanstveni i inspirativni za sve nas!

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram, Twitter, Threads i Linkedin.
53. Beogradska nedelja mode u znaku partnerstva sa AI
Saradnik na portalu Milica Slijepčević
Autorka knjige “Modni marketing – savremene tendencije”, profesorka na Fakultetu za menadžment, Univerziteta Metropolitan, i stručnjak za modni marketing. Autorka je brojnih stručnih i naučnih radova iz oblasti modnog marketinga, neuro marketinga, korporativnih komunikacija, ljudskih resursa.
Copy link