Izložba „Vinski letopis Srbije“ u Galeriji nauke i tehnike SANU

Nenad Peric 2. novembra 2023.

Izložba „Vinski letopis Srbije“ biće otvorena u petak, 3. novembra, u 18 sati, u Galeriji nauke i tehnike SANU.

Autori izložbe su: Željko Tomanović, dopisni član SANU, dr Aleksandar Fotić (Filozofski fakultet u Beogradu), prof. dr Slavica Todić (Poljoprivredni fakultet u Beogradu), dr Miroslav Nikolić (Institut za multidisciplinarna istraživanja u Beogradu), dr Milica Rat (Prirodno-matematički fakultet u Novom Sadu) i Tomislav Ivanović, novinar.

Dan ranije, u četvrtak , 2. novembra, u 18 sati, u sali 2 SANU, prof. dr Slavica Todić i dr Aleksandar Fotić, u sklopu ove izložbe, održaće predavanje „O prepoznavanju srpskih autohtonih sorti: Ampelografski pristup u XIX veku i genetički pristup u XXI veku”.

Multidisciplinarna postavka u Galeriji nauke i tehnike SANU donosi prikaz gajenja vinove loze i vinske kulture u Srbiji kroz različite epohe i predstavljanje, kako istorijskog nasleđa, tako i potencijala modernog vinogradarstva i vinarstva. Izložba objedinjuje istorijske nalaze vezane za vinsku kulturu i vinogradarstvo na teritoriji Srbije od gvozdenog doba do prve polovine XX veka i rezultate savremenih genomskih istraživanja vezanih za stare autohtone sorte.

Pored arheoloških eksponata, alata za obradu vinograda, rezidbu i zaštitu vinove loze, opreme za preradu grožđa, proizvodnju, čuvanje i uživanje vina iz lokalnih muzeja širom Srbije, izložba po prvi put beogradskoj javnosti predstavlja herbarijum Andreja Volnog iz Gimnazije u Sremskim Karlovcima, sa primercima sorti vinove loze koje su gajene na Fruškoj gori i okolini u periodu od 1812. do 1824. godine. Herbarijum Volnog ima neprocenjiv značaj u svetskim okvirima, a posetioci će imati priliku i da prelistaju ovaj čuveni herbarijum u digitalnoj formi.

Takođe, izložbena postavka po prvi put predstavlja i stare autohtone srpske sorte vinove loze, uključujući i nekoliko do sada nepoznatih sorti, nedavno otkrivenih primenom naprednih molekularno bioloških metoda.

Uz upoznavanje sa vinskom kulturom i vinogradarstvom kroz različite istorijske epohe, posetioci će saznati i šta je filokserna kriza i kako je tekla obnova vinograda u Srbiji u XX veku.

Na izložbi će biti reči i o pojedincima koji su zaslužni za razvoj vinogradarstva i vinarstva u Srbiji krajem XIX i početka XX veka, i ukazaće se na značaj Vinodeljsko-voćarske škole u Bukovu kraj Negotina, koja je u Srbiji krajem XIX veka dala veliki doprinos u borbi protiv filoksere i očuvanju autohtonih sorti.

Posetioci će imati posebnu priliku da kroz autentične pisane izvore, izložene eksponate i spoj istorijskih činjenica i rezultata najsavremenijih genetičkih analiza steknu sliku o bogatoj istoriji proizvodnje grožđa i kulturi spravljanja i ispijanja vina na ovim prostorima dugoj više od dva milenijuma.

Izložba u Galeriji nauke i tehnike SANU traje do 29. novembra 2023. godine.

Izložba „Vinski letopis Srbije“ u Galeriji nauke i tehnike SANU
Copy link