Svetsko prvenstvo u krosu Beograd24

Palilula.info 29. mart 2024.

Posle nekoliko velikih atletskih takmičenja (2013., 2017. i 2022.), u Beogradu će biti organizovano Svetsko prvenstvo u krosu, u subotu, 30. marta.

Predsednik Svetske atletike Sebastijan Kou rekao je:

– Beograd se pokazao kao pouzdan domaćin takmičenja svetske klase. Posle nezaboravnog Svetskog prvenstva u dvorani 2022. uvereni smo da je organizacija našeg Svetskog prvenstva u krosu 2024. u sigurnim rukama.

Iako je prvobitno organizacija krosa trebala da bude u Hrvatskoj, Medulinu, vanrednom odlukom saveta Svetske atletike odlučeno je da će se SP u krosu ipak održati u Beogradu.

Svetsko prvenstvo u krosu okuplja najbolje atletičare iz čitavog sveta, pružajući im priliku da se takmiče na zahtevnoj kros stazi koja će se održati u Parku prijateljstva, pored reke Dunav, u srcu Beograda. Očekuju se uzbudljive trke i nezaboravni trenuci, a beogradska publika će imati priliku da podrži najbolje trkače sveta.

Selekcija domaćina ovog šampionata, koje će okupiti preko 600 trkača iz 50 zemalje sveta, brojaće 13 takmičara.

Selektor srpske atletske selekcije Edin Zuković uputio je poziv reprezentativcima, a okupljanje je zakazano za 28. mart 2024. u Beogradu. U konkurenciji juniora Srbiju će na ovom planetarnom takmičenju predstavljati Aldin Ćatović, Sergej Kostić, Veljko Vasiljević, Kabir Ziljkić, Saima Murić, Mejra Mehmedović, Natalija Grujić, Lenka Nikolić, Jana Rajić. U konkurenciji štafeta 4×2000 m boje Srbije braniće Elzan Bibić, Nikola Raičević, Teodora Simović i Milica Tomašević.

Srbija je spremna za svetski skup najboljih trkača na planeti, među kojima će biti i aktuelni olimpijski, svetski i evropski prvaci u dugim prugama, kao i svetski šampion u krosu iz 2023.

Izmene u saobraćaju

Tokom održavanja manifestacije Svetsko prvenstvo u krosu 2024, 29. i 30. marta, doći će do zatvaranja saobraćaja u desnoj kolovoznoj traci Bulevara Nikola Tesle – smer ka Zemunu, na delu od Ulice ušće do Ulice trešnjinog cveta.

Zbog toga će važiti sledeći režim rada linija javnog prevoza: vozila sa linija 15, 84, 704, 706 i 707 će se umesto Bulevarom Nikole Tesle, na delu trase od Brankovog mosta do Ulice trešnjinog cveta, u smeru ka Zemunu kretati Bulevarom Mihajla Pupina, Ulicom trešnjinog cveta, Bulevarom Nikole Tesle i dalje redovnim trasama, dok će u suprotnom smeru saobraćati redovnim trasama.

Na izmenjenim delovima trasa vozila će koristiti postojeća stajališta javnog prevoza.

Izvor: danubeogradu.rs, Foto: sas.org.rs

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram, Twitter, Threads i Linkedin.
Svetsko prvenstvo u krosu Beograd24
Copy link