Za sve male pevače: Uskoro će biti održan festival “Minja Subota”

Palilula.info 3. novembar 2023.

Festival okuplja vokalne soliste uzrasta od 5 do 14 godina iz Srbije, regiona i dijaspore koja umeju i vole da pevaju pesme Minje Subote.

Festival “Minja Subota” namenjen deci – vokalnim solistima održaće se u Dečjem kulturnom centru Beograd, u utorak 7. novembra, od 17 časova, u saradnji sa Fondacijom “Minja Subota i Udruženjem nastavnika muzičke kulture Srbije, najavili su organizatori.

U čast čuvenom Minji Suboti, koga mnogobrojne generacije, ne samo u Srbiji nego i u bivšoj Jugoslaviji, pamte kao izuzetnog autora, voditelja, kompozitora i izvođača pesama za decu, prošle godine nastao je muzički festival u organizaciji Dečjeg kulturnog centra Beograd i Fondacije “Minja Subota.

Festival okuplja vokalne soliste uzrasta od 5 do 14 godina iz Srbije, regiona i dijaspore koja umeju i vole da pevaju pesme Minje Subote.

Prošle godine, kada je prvi put održan festival, selekcija takmičara vršena je “onlajn a pobednici takmičenja imali su priliku da nastupe na Velikoj sceni Dečjeg kulturnog centra Beograd na dan Minjinog rođenja 8. novembra.

“Ove godine napravljen je korak više i selekciju takmičara sa teritorije Srbije vršili smo uživo, u saradnji sa Udruženjem nastavnika muzičke kulture Srbije, koje je bilo zaduženo za okružna takmičenja i selekciju takmičara iz 25 srpskih okruga. Za decu iz dijaspore, regiona i Kosova i Metohije zadržali smo ,,onlajn način prijavljivanja i selekcije kao prethodne godine ističe Leontina Vukomanović, urednica festivala i programski direktor u Dečjem kulturnom centru Beograd.

Za učešće na festivalu bilo je potrebno da takmičar otpeva dve pesme – jednu kompoziciju iz opusa pesama Minje Subote i još jednu dečju pesmu po slobodnom izboru, na srpskom ili stranom jeziku, s tim da ta pesma ima umetničku vrednost i da je sadržinom i tekstom prilagođena uzrastu deteta.

Selekciona komisija ocenjivala je tačno intoniranje melodije, izražajnost interpretacije i kvalitet glasa. Žiri festivala radio je u sastavu eminentnih umetnika, muzičkih pedagoga, kompozitora i dirigenata – Leontina Vukomanović, Snežana Despotović i Mirjana Miličić Prokić.

Na završnici festivala, 7. novembra, pobednicima će biti uručene plakete i diplome, a publika će tada imati priliku da čuje interpretacije poznatih pesama uz koje su odrastale mnoge generacije.

U programu će učestvovati Hor Dečjeg kulturnog centra Beograd pod dirigentskom palicom mr Nevene Ivanović i pobednici festivala iz Vranja, Jagodine, Niša, Prokuplja, Pirota, Leskovca, Kragujevca, Užica, Sombora, Beograda, Kikinde, Šabca, Sremske Mitrovice, Novog Sada, Skobalja, Kosovske Mitrovice, Kosovske Kamenice, Banja Luke, Nikšića i Herceg Novog.

Laureatu festivala sa Floride nagrada će biti poslata poštom.

Izvor: Glas javnosti
Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook | Instagram | Twitter | Threads | Linkedin
Za pitanja ili predloge o saradnji možete nas kontaktirati na navedenu mail adresu: marketing@palilula.info
Copy link