“Mame Višnjice” napisale Otvoreno pismo gradonačelniku Beograda

Palilula.info 25. maja 2021.

Na našu adresu stiglo je Otvoreno pismo Grupe građana “Mame Višnjice”. Pismo prenosimo u celosti.

Poštovani,

Obraćamo  Vam se u ime građanskih inicijativa “Mame Višnjice”, Naša Glinara, grupa građana Cherryland, UG Znanje, PSK Balkan i vlasnika restorana “Dunavska terasa”.

Višnjica se nalazi na samo 6km od Trga republike. Naselje u kome stanuje preko 10 000 ljudi, a ne postoji nijedan park, nijedan sportski teren, niti mesto za rekreaciju meštana, iako Višnjica  predstavlja veliki potecijal, koji nažalost nije iskorišćen.

Godine 2020. u saradnji sa PSK Balkan i restoranom “Dunavska terasa” organizovana je velika akcija čišćenja i obeležavanja naše staze, koja je omiljena za šetnju i jedinu dostupnu rekreaciju za ljubitelje prirode sa Višnjice, ali i iz grada i drugih okolnih  mesta.

Dana  7.3.2020. godine održan je prvi “Čičak trail” tj. prva brdska trka u Višnjici duga 11,65 km sa 440 m uspona. Više od 400 trkača i preko 100 mališana širom naše Srbije trčalo je našom stazom. Ove godine, održan je drugi “Čičak trail” staza je ponovo očišćena i obeležena, ovaj put uključen je i Planinarski savez Srbije i trka je uvrštena u zvanične. Trkači širom naše zemlje bili su malo je reći oduševljeni prirodom i predelom izuzetne lepote sa pogledom na Beograd, Dunav i Beogradski “Grand Konjon”- Glinaru.

Ovim putem želeli bismo da budemo inicijatori i da uz Vašu pomoć uredimo “Stazu zdravlja” kako bi bila prava staza zvanično uvrštena. Da se raširi svest naših sugradjana o aplikaciji “Plavi krug” koji već u rekreativne i zdravstvene svrhe svakodnevno šetaju. Staza počinje nedaleko od restorana “Dunavska terasa”, prolazi različite predele, od strmijih, do pošumljenih i predstavlja pravu oazu i beg od gradske gužve. Za početnike i obolele od dijabetesa, kao i za gojazne može se i izdvojiti “skraćena Staza zdravlja” (koja je deo Staze zdravlja) uz tzv. Višnjički kanjon duzinom od 2,5 km sa malim I nestrmim usponom, sa pocetkom i finišom od kraja ul. Despotovacke 2 deo , gde inače svakodnevno šetaju roditelji sa decom, vlasnici pasa I ljubitelji prirode. Ovaj prostor u PGR Beograda je namenjen za sport i rekreaciju.

Mi smo sigurni da sa dobrim marketinškim planom možemo razviti svest ljudi oko same aplikacije kako bi se obezbedila sredstva da naša staza bude prvi sportski urađeni teren u Višnjici i okolini.

PSK Balkan je spreman da obezbedi članove 2 puta mesečno, kako bi smo organizovali radionice i šetnje za decu, a sve u cilju stvaranja zdravih navika i prevencije dijabetesa kod dece.

Takodje smo planirali da otvorimo kurs za nordijsko hodanje za odrasle meštane, za gojazne, obolele od dijabetesa i drugih zdravstvenih tegoba. Na samom startu staze mi možemo postaviti štand sa reklamom aplikacije “Otvori plavi krug”.

Ističemo da smo  sigurni da će investicija potrebna za uredjenje staze vrlo brzo da se prikupi.

Pozdravljamo Vas i nadamo se na saradnji.

S poštovanjem,
Gradonačelniku Beograda
prof. dr Zoran Radojičić,
Generalni direktor kompanije
„Novo Nordisk Srbija” Aleksandar Popović
“Mame Višnjice” napisale Otvoreno pismo gradonačelniku Beograda
Copy link