Čišćenje deponija deo akcije „Zavrni rukave“

Palilula.info 13. mart 2024.

Deponija kod groblja Lešće, Vidovdan teren u Borči i Dunav stanica su neke od lokacija koje će biti deo nacionalne kampanje čišćenja Srbije pod nazivom „Zavrni rukave“, a koja će biti sprovedena 24. marta, u periodu od 12 do 14 časova.

U akciji „Zavrni rukave“ možete učestvovati na dva načina – kao volonter ili kao vođa lokacije. Vođa lokacije je jako bitan faktor u celom lancu masovnog čišćenja, jer je on „naš čovek na terenu“.

Lokacije, koje su predviđene na našoj opštini, možete pogledati na sledećim linkovima:

Profesorska kolonija

Park Hadžipopovac

Kneza Danila

Ada Huja

Park Kotež

Višnjička, Karaburma

Uralska, Karaburma

Višnjička banja, tri lokacijeCrkva Svetog Luke, Krnjača

Sunnyville

Groblje Lešće

U pitanju je onaj put što ide odmah uz groblje, pa posle može da se nastavi ka Mirijevu. Ima puno šuta i raznog đubreta. Đubre je prijavljivano komunalcima, i kao što možemo da vidimo, nisu ništa uradili  reči su građana koji žive u blizini.

Jojkićev dunavac, Borča

Vidovdan teren, Borča

Dunav stanica

Pozivaju se ljude, dobrovoljci, da počisti ono što mogu, što je neko iz naroda ostavio za sobom i da se neće izlagati opasnosti.

Akcija je zakazana za nedelju 24. mart 2024. od 12 do 14 časova.

Ako ste zainteresovani da učestvujete, ponesite sve što vam je potrebno od zaštite (npr. rukavice) i poneku kesu za smeće.

Zavrni rukave“ je nacionalna kampanja čišćenja Srbije koja se održava nekoliko puta godišnje. Cilj je da se što više organizacija, grupa građana i individualaca okupi da za jedan dan, na više mesta po celoj Srbiji, čiste u isto vreme. Po uzoru na „Lets do it Estonia 2008“, kada je Estonija, za jedan dan, očistila celu zemlju, kao i „Let’s Clean Slovenia 2012“, kada je 250.000 Slovenaca (13 odsto populacije) očistilo Sloveniju od divljih deponija.

Zavrni rukave“ ne teži čišćenju cele Srbije od smeća jer to nije moguće, ali teži omasovljenju svesti sa velikim problemom neregulisanih deponija i smeća u prirodi koji imamo, kao i mobilizaciju građana koja pokazuje jednu kritičnu masu željnu institucionalnih promena. Na najvećoj akciji „Zavrni rukave“ učestvovalo je 5.500 ljudi na 160 različitih lokacija, u 70 gradova i sela“, navode iz Eko straže.

Sve detalje o načinu učestvovanja i lokacijama za čišćenje, kao i ostale neophodne informacije, možete pronaći na sajtu Eko straže.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram, Twitter, Threads i Linkedin.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram, Twitter, Threads i Linkedin.
Čišćenje deponija deo akcije „Zavrni rukave“
Copy link