Deca iz OŠ “Jovan Popović” u poseti Republici Srpskoj i Crnoj Gori

Palilula.info 6. jun 2024.

Otadžbina je njiva na kojoj se neprestano seje i žanje: mi žanjemo što su sejali naši preci, a sejemo da imaju šta žeti naši potomci – poruka je sa kojom je pedesetoro učenika iz osnovnih škola “Jovan Popović” iz beogradske opštine Palilula i “Dositej Obradović” iz Smedereva, u pratnji nastavnika, krenulo u šestodnevnu posetu Hercegovini i Crnoj Gori, tokom koje će se upoznati sa istorijom i tradicijom ovih krajeva.

Poseta će trajati od 6. do 11. juna, a tokom šest dana učenici iz Srbije će obići Podgoricu, Manastir Ostrog, Nikšić, Trebinje, Prebilovce, Gacko.

-Plan je da će učenici obići Podgoricu, zatim će nastaviti put do Manastira Ostrog, gde će se pokloniti moštima Svetog Vasilija. Tu će prespavati i naredno jutro biti na Svetoj liturgiji, a  nakon toga će obići Nikšić. Zatim nastavljamo put ka Trebinju – rekao je Dejan Stošić, veliki prijatelj Hercegovine i Republike Srpske, organizator putovanja.

On je istakao da je u Trebinju predviđen obilazak Starog grada, poseta Muzeju Hercegovine, Hercegovačkoj Gračanici, manastirima Tvrdoš i Duži i Mrkonjićima.

-Posetićemo i Prebilovce i Manastir Žitomislić. U Trebinju će učenici spavati tri noći, a biće smešteni u Domu učenika. Petog dana krećemo za Gacko, gde ćemo, takođe, imati prenoćište i narednog dana se vraćamo za Beograd i Smederevo – pojasnio je Stošić.

Ovo je treći put da deca iz Srbije, na inicijativu Dejana Stošića, odlaze u posetu Republici Srpskoj, sada  i Crnoj Gori. On je organizator i uzvratnih putovanja, pa će i ove godine, povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, deca iz Hercegovine boraviti u Srbiji od 12. do 17. septembra, a pridružiće im se i njihovi vršnjaci iz Crne Gore.

Republika Srbija je matica oko koje se okuplja ceo srpski narod, naročito iz regiona, a iako geografska granica, reka Drina ne treba da bude nešto što nas razdvaja. Cilj ovih poseta jeste bolje upoznavanje naših potomaka, najmlađih generacija, sa svime što nas spaja, a zajednička nam je cela istorija, zajednička nam je sadašnjost, i zajedno treba da gledamo u budućnost. Ko može bolje da radi na učvršćivanju tih veza, nego pokolenja koja dolaze. A da bi u tome uspeli, treba da se međusobno druže, upoznaju jedni druge, ali i podneblja iz kojih dolaze, kao i sve one ključne tačke na kojima počivaju naša duhovnost, tradicija i državnost. Da ne strepimo od vremena koja dolaze, jer znamo da srpski narod ostaje na sigurnim temeljima – objašnjava Stošić motiv za iniciranje i organizovanje ovih putovanja.

Ističe da se godinama unazad trudi da izgradi mostove između Srbije i durgih prostora na kojima živi srpski narod, te da je uvek zadovoljan kada može da, makar jednom aktivnošću, doprinese što čvršćem povezivanju matice Srbije sa srpskim narodom u regionu.

Izvor: novosti.rs
Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook | Instagram | Twitter | Threads | Linkedin
Za pitanja ili predloge o saradnji možete nas kontaktirati na navedenu mail adresu: marketing@palilula.info
Copy link