Leva obala dobija vrtiće kao i centralnu kuhinju za sve vrtiće

Palilula.info 7. maj 2024.

Očekuje se da će na leto na opštini Palilula biti završena izgradnja modernih dečjih vrtića u Borči i Ovči.

Ovaj novitet će biti od velikog značaja za žitelje ovog dela grada i zbog toga što se u neposrednoj blizini nalazi novoizgrađeni Dom zdravlja.

Briga o najmlađim sugrađanima je prioritet gradskih vlasti, pa tako, pored besplatnih udžbenika za školarce, besplatnih vrtića za mališane, Grad Beograd ulaže u gradnju novih i rekonstrukciju postojećih škola i vrtića.

Predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić obišao je jesenas radove na izgradnji vrtića u Borči, koji bi trebao da bude završen na leto ove godine. Kako je tom prilikom istakao, vrtić će biti od velikog značaja za žitelje ovog dela Palilule jer se u blizini nalazi i novoizgrađeni Dom zdravlja, a u planu je i uređenje parking-prostora, čime će čitava zona biti zaokružena.

– Ovo će biti jedan od najvećih vrtića u gradu, prostiraće se na skoro sedam hiljada kvadrata i u njemu će biti 270 mesta za boravak dece, raspoređene u trinaest grupa. Objekat će biti u skladu sa svim standardima – naveo je Šapić.

Planirano je da objekat u Ovči ima jasle i vrtić za minimum 140 dece, sa centralnom proizvodnom kuhinjom i površinom od 2.000 kvadratnih metara. Sve predškolske ustanove koje se nalaze sa leve obale Dunava uskoro bi trebalo da dobiju centralnu kuhinju. Izgradnjom nove kuhinje smanjiće se troškovi transporta i lakše će se organizovati pripremanje hrane za vrtiće sa te strane reke. Hrana se sada svakodnevno dovozi iz Preradovićeve preko Pančevačkog mosta, gde je sedište matične ustanove.

Oko 2.500 obroka dnevno za sve mališane koje pohađaju vrtiće u naseljima na levoj obali Dunava spremaće se u ovoj centralnoj kuhinji.

Kompleks će biti lociran u severoistočnom delu, na parceli površine oko 4.000 kvadrata. Planirane su dve grupe jaslenog i četiri vrtićkog uzrasta. Deo sadržaja biće organizovan i u prizemnom delu objekta, a povezivaće ih multifunkcionalan prostor glavnog hola sa stepeništem, namenjen za igru, predstave, glume, lutkarske predstave, muzičke i likovne performanse dece.

Mališani jaslenog uzrasta će imati i igrališta obložena tartanom, a oni malo stariji travnate površine za igru. Na krovu su predviđeni i solarni kolektori. Za gradnju centralne kuhinje izabrana je lokacija u okviru planiranog stambenog kompleksa koji je bio u izgradnji. Ideja Grada je to bude kombinovana dečja ustanova kako bi se, osim rešavanja problema dostave hrane, dobila i dodatna mesta u vrtićima.

Na ovaj način vrtići sa leve i desne strane Dunava postaće potpuno nezavisni u distribuciji hrane što će, osim lakšeg organizovanja funkcionisanja ustanove doneti i značajne uštede.

Izvor: Gradonacelnik.Beograd.rs/Mondo, Foto: Beograd.rs
Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook | Instagram | Twitter | Threads | Linkedin
Za pitanja ili predloge o saradnji možete nas kontaktirati na navedenu mail adresu: marketing@palilula.info
Copy link