Nikola Bulj: Ekološka ambasada u Ulici kulture

Palilula.info 18. april 2024.

Nikola Bulj, posvećeni zagovornik održivog života, izgradio je nešto više od običnog kulturnog centra u srcu Borče.

Njegovo Eko dvorištance nije samo solarni kulturni centar, to je inovacija, edukacija i inspiracija za celu zajednicu. Kroz njegovu strast prema ekologiji, Bulj je stvorio prostor gde se tehnologija susreće sa održivošću, a kultura se spaja sa ekologijom.

Sledeći korak u njegovoj viziji je transformacija ekološkog dvorišta u Ecology Embassy – globalnu Ekološku ambasadu koja će spajati svetske kulture u zajedničkom cilju očuvanja planete. Buljova inovativnost i strast prema održivom životu postavljaju ga kao pionira u oblasti ekološkog aktivizma, a njegov doprinos zajednici i društvu izdvaja ga kao lidera u stvaranju bolje budućnosti.

Kako se Borča transformisala u solarni i kulturni centar u Evropi

Nikola Bulj, preduzetnik i zaljubljenik u održivi razvoj i obnovljive izvore energije uspešno je transformisao deo Borče u pravu ekološku oazu. Ove godine, njegovo Eko dvorištance postaje prva Ekološka ambasada u svetu. U ekskluzivnom razgovoru, Bulj deli motivaciju iza ovog poduhvata i otkriva planove za budućnost.

Posvećenost održivom razvoju Nikola Bulj razvija još od 2011. godine kada je počeo da organizuje prvi festival održivog razvoja u Srbiji, poznatog kao “Organic live fest” u Topčiderskom parku i koji je u narednih deet godina doprineo razvoju tog dela Beograda, u kojem je Nikola i odrastao. Rezultati festivala bili su vidljivi već 2015. godine kada je postavljena solarna eko kuća na beogradskom Trgu republike. Sva ta iskustva udružena su, četiri godine kasnije, u projekat Eko dvorištance, koje ove godine dobija status Ekološke ambasade. Cilj ovog projekta je afirmacija društva ka održivom stilu življenja, dok se dugoročno planira da postane franšiza rasprostranjena širom sveta.

“Ovim inovativnim konceptom, čak i na globalnom nivou, želim da predstavim održivi stil života, kojim bi trebalo apsolutno svi da se vodimo. Tako da leva obala opštine Palilula, grad Beograd i Republika Srbija dobijaju prvi ekološko kulturni centar u svetu”, sa primetnim entuzijazmom ističe Nikola Bulj. Dodaje da ovaj ambiciozni projekat ne samo da će služiti kao model za održivu gradnju i život, već će biti i platforma za edukaciju koja podstiče razumevanje i primenu zelenih tehnologija.

Eko dvorištance primer održive gradnje i tehnološki inovativnog pristupa

Eko dvorištance je jedinstveni prostor u Srbiji i mesto gde se svi mogu upoznati sa modernim tehnologijama, zelenom energijom i održivom gradnjom. Sve je napravljeno od ekoloških materijala.

“Tu je smart kuća sa solarnim panelima na krovu, kolektorima za zagrevanje vode i ekološki toaleti. U kući je peć na pelet i toplotna pumpa. Ispred kuće su vertikalna bašta, solarna bina, punjač za električne automobile. Drugačije rečeno, svaki posetilac na licu mesta može da vidi šta je sve potrebno jednom samoodrživom domaćinstvu odnosno da se upozna sa radom svih sistema i da dobije informacije gde se izloženi eko uređaji mogu kupiti, jer je sve i nastalo iz želje da se promeni svest javnosti o značaju zaštite životne sredine”, objašnjava Nikola.

Zbog toga ekološko dvorište služi i kao prostor za različite događaje, od koncerata do korporativnih okupljanja.

“Da bi posetioci bili zainteresovani, u ekološkom dvorištu se organizuju koncerti roka, džeza, bluza, klasične muzike, a na repertoaru su i opere, i to sve na solarnu energiju. Postoji i edukativno – zabavni program za decu od kojih je festival “Jazz kids fest” dobro prihvaćen. Ovaj eko prostor je i mesto za održavanje ekoloških i komercijalnih susreta, kao i događaja u saradnji sa društveno odgovornim kompanijama i ambasadama koje razvijaju ekološku svest”.

Već je sada poznato da će Dan Kube, 22. juna, biti održan u Eko dvorištancetu a slavlje će uveličati cela ambasada Kube sa prijateljskim zemljama. Tog dana biće predstavljen turizam Kube, tradicija i dr.

Tokom letnje sezone ovde je sve prožeto ekološkim i kulturnim festivalima, koncertima i predavanjima.

“Od maja do novembra Eko dvorištance je centar događaja, pored navedenih Organic live fest i Jazz kids fest, tu su Candle night, Festival energetske efikasnosti, kao i koncerti bluz i klasične muzike, čak i opere “, objašnjava Nikola.

Ideja je da se organizuju posebni događaji u saradnji sa ambasadama različitih država, gde će predstavnici promovisati kulturu i ekološka dostignuća država i gradova iz kojih dolaze i time ujediniti svet u zajedničkom cilju – očuvanju naše planete.

Ekološka ambasada: Most kroz kulturu ka očuvanju planete

Ipak, na naše pitanje o reakcijama okoline na njegov entuzijazam, Bulj primećuje da je podrška ograničena na pohvale, dok je stvarna aktivnost izostala, kako pojedinačno, tako i kolektivno. Smatra da je nivo svesti o trenutnim i budućim delovanjima nezadovoljavajući, što predstavlja ključni problem razvoja društva.

“Pohvala za Eko dvorištance uvek ima, ali se na tome sve i završava. Čak i prijatelji i okruženje nisu ni izbliza aktivni koliko sam očekivao. I tu se radi pre svega o nivou svesti našeg postojanja. Neću odustati, jer je projekat dugoročan i verujem da kada na proleće zaživi Ekološka ambasada da će se stvari promeniti”, odlučan je naš sagovornik.

U međuvremenu, Nikola Bulj razmišlja da pokrene konkurs za najlepšu cvetnu terasu ili dvorište kuće kako bi animirao građane da uređuju svoju okolinu.

„Vitez naselja” i poruka za društvo

Iako mediji nazivaju Bulja „vitezom naselja“, on skromno kaže da radi normalne stvari kako bi stvorio lepše okruženje. Njegova poruka je jednostavna: „Sredi svoje dvorište i budi kulturan.“ Nikola veruje da će svi živeti srećnije ako svako preuzme odgovornost za svoje okruženje.

Prvi događaj koji će obeležiti početak rada Ekološke ambasade u tzv. Ulici kulture u beogradskom naselju Borča je ekološko-umetnička postavka „Zelena ulica kulture”, najavljuje Nikola Bulj.

“Ideja je da, kada ljudi prođu ovim delom ulice, mogu da vide skulpture od recikliranih materijala, murale Nikole Tesle, Mihajla Pupina, Platona oslikane ekološkim bojama, vertikalnu baštu takođe od recikliranih materijala, solarnu led rasvetu itd. Apsolutna inovacija biće postavljanje prvih ekoloških “ležećih policajaca” u svetu. Očekujem veliki broj volontera, a ceo događaj pratiće muzičko zabavni program i promovisati poznate ličnosti.” Bulj planira i druge događaje tokom godine, nastavljajući svoju misiju održivog razvoja i edukacije javnosti.

Na kraju, Nikola poziva ljude koji dele njegovu strast prema održivim tehnologijama da mu se pridruže u projektu “Eko ambasada”.

“Pozivam sve kompanije i pojedince, naročito iz dijaspore, da podrže završnu fazu realizaciju projekta i da zajedničkim snagama menjamo svet”, zaključuje Nikola Bulj.

Izvor: Aktuelnosti.us/Ana Veljković, Foto: Freepik
Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook | Instagram | Twitter | Threads | Linkedin
Za pitanja ili predloge o saradnji možete nas kontaktirati na navedenu mail adresu: marketing@palilula.info
Copy link