Potpisan ugovor za projektovanje druge linije beogradskog metroa

Palilula.info 7. avgust 2021.

Grad Beograd, JKP „Beogradski metro i voz“ i francuska kompanija „Ežis“ potpisali su ugovor za projektovanje druge linije beogradskog metroa, za koju je sredstva obezbedila Vlada Republike Srbije, navodi se na sajtu Grada.

Prema rečima zamenika gradonačelnika Gorana Vesića, francuska kompanija „Ežis“ će prema ovom ugovoru izraditi tehničku dokumentaciju, odnosno Studiju opravdanosti i Idejni projekat sa Studijom procene uticaja na životnu sredinu za drugu liniju metroa od stanice Bežanija do stanice Mirijevo.

„Na Bežanijskoj kosi planiran je zajednički depo za linije dva i tri. Projektovanje depoa je sastavni deo ovog ugovora. Rok za završetak ugovora je 25 meseci kako bi se sa izgradnjom druge linije počelo 2023. godine da bi bila završena 2030. godine. Početak izgradnje prve linije beogradskog metroa predviđen je za novembar ove godine, a završetak 2028. godine. Ukupna dužina druge linije iznosi 21 km i obuhvata ukupno 23 metro stanice“, rekao Vesić i podsetio da je Republika Srbija obezbedila 4,6 milijardi evra za izgradnju prve dve linije beogradskog metroa.

Plan je i da se BG vozom povežu prigradske opštine sa gradom, a u ovom trenutku postoje sledeće linije: Batajnica–Ovča oko 31 kilometar, Resnik–Ovča oko 36 kilometara, Mladenovac–Ovča 62 kilometra i Lazarevac–Ovča 68 kilometara.

Kada budu izgrađene nove linije, građani će „u špicu“ imati voz do centra Beograda na svakih 20, 25 minuta, a „van špic“a na 45 minuta do sat vremena, objasnio je zamenik gradonačelnika i dodao da će to značiti da će građani moći da žive u tim opštinama, a rade u gradu i obrnuto.

Izvor: Energetski portal, Foto: freepik
Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook | Instagram | Twitter | Threads | Linkedin
Za pitanja ili predloge o saradnji možete nas kontaktirati na navedenu mail adresu: marketing@palilula.info
Copy link