Priče o palilulskim školama, za čistu peticu – OŠ “Stevan Sremac”

Palilula.info 31. maj 2022.

Osnovna škola “Stevan Sremac” u Borči jedna je od najstarijih škola na području Beograda.

Okružena velikim dvorištem – parkom, skrivena ispod bogatih krošnji drveća, već 67 godina s ponosom nosi ime velikog srpskog pisca.

U OŠ “Stevan Sremac” već šest godina postoji i radi Školsko forum pozorište, kroz koje se učenici i nastavnici ozbiljno bave problemima vršnjačkog nasilja i pokušavaju da ih reše na razne, kreativne, načine.

Članovi Školskog forum pozorišta su učenici šestog razreda i do sada su pokazali izuzetnu motivisanost i entuzijazam u svim fazama rada – od istraživanja i odabira problema do stvaranja i izvođenja scena. Učenici su samostalno stvarali scene kroz drmaske radionice koje su se održavale u kontinuitetu proteklih meseci, a kao plod njihovog angažovanja nastale su scene koje govore o uceni, rasnoj, polnoj i drugim vrstama diskriminacije, kao i o elektronskom nasilju.

Scene se izvode pred vršnjacima, nastavnicima i roditeljima, nakon čega sledi takozvano “forumovanje” ili uključivanje publike. U planu su i gostovanja u drugim školama u Beogradu i šire.

Jedan od važnih ciljeva razvijanja Forum teatra u našoj školi je unapređivanje saradnje sa roditeljima. U tom smislu, redovno informišemo roditelje o tome koliko su njihova deca napredovala, podstičemo ih da razgovaraju sa decom o onome što rade, a povremeno tražimo i njihovo mišljenje.

Šta je Školsko forum pozorište?

Školsko forum pozorište je oblik Pozorišta potlačenih koji je osmislio i razvio brazilski pozorišni pedagog i reditelj Augusto Boal, kao specifičnu vrstu angažovanog pozorišta koje svojim predstavama reaguje na aktuelne, često vrlo osetljive teme, koje je uglavnom teško, ali ne i nemoguće rešiti.

U Forum pozorištu svi su aktivni učesnici – i glumci i publika. Kroz igranje uloga i izabrane dramske (problemske) situacije, svi zajedno analiziriju probleme koji ih se tiču i pokušavaju da pronađu optimalna rešenja. Dakle, publika nije pasivni posmatrač koji aplaudira ili ne aplaudira, već je aktivni učesnik u rešavanju problema.

Forum pozorište, između ostalog, priprema učenike za život i odgovorno učešće u demokratskom društvu. Putem isprobanih igara, vežbi, strategija i tehnika, jača se samopouzdanje i samopoštovanje kod učenika koji trpe nasilje, oni se postepeno oslobađaju osećaja zavisnosti i bespomoćnosti i osposobljavaju da samostlno i samouvereno rešavaju probleme nasilja sa kojima se suočavaju.

Šta je naše Forum pozorište radilo prethodnih godina, sa nekom drugom generacijom?

U 2017/18. školskoj godini, sa tadašnjim učenicima šestog razreda, imali smo nekoliko značajnih aktivnosti, od kojih bismo istakli RADIONICU SA PREDSTAVNICIMA BAZAART-a i obuku učenika za primenu Teatra slika i Nevidljivog pozorišta. Predstavnice BAZAART-a, Aleksandra Petrašinović, Ana Barbara Kovačević, na čelu sa Darinkom Kovačević, koordinatorom za saradnju, gostovale su našoj školi i prenele svoja iskustva u radu sa decom i omladinom koja se odnose na primenu metoda i tehnika rada Teatra potlačenih u prevenciji nasilnih oblika ponašanja.

U istoj školskoj godini, bili pozvani na SUSRET SA STRUČNjACIMA: Školsko forum pozorište u prevenciji vršnjačkog nasilja koje su organizovali BAZAART i Dečji kulturni centar Beograd. Tadašnji “Forumovci” proveli su nastavnike i praktičare iz osnovnih i srednjih škola kroz proces stvaranja forum scena i tako pokazali zašto je Forum teatar zanimljiv i koristan u prevenciji vršnjačkog nasilja. Susret je bio nezaboravan. Pokazali smo kako učenici i nastavnici mogu da budu ravnopravni partneri i u zabavi, i u ozbiljnom stvaralaštvu primenjenog pozorišta.

U novembru 2019. godine, sa istom ekipom učenika “Forumovaca” koji su tada već bili osmi razred, učestvovali smo sa forum scenom Štreberna konferenciji Zajedno učimo bolje koja je bila organizovana u OŠ “Sveti Sava” u Kikindi.

Izvor: GO Palilula
Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook | Instagram | Twitter | Threads | Linkedin
Za pitanja ili predloge o saradnji možete nas kontaktirati na navedenu mail adresu: marketing@palilula.info
Copy link