Rusi na svakom koraku u Beogradu, šta rade i kako žive

Palilula.info 17. novembar 2023.

Prema zvaničnoj statistici MUP, u Srbiju je tokom 2022. došlo ‪219.153‬ ruska državljanina, ali nisu svi ostali.

Odobrenu dozvolu za privremeni boravak u našoj zemlji trenutno ima 30.000 državljana Rusije, zaključno sa 15. majem, dok ih je na popisu 2011. bilo 3.247. Mnogi su se dobro uklopili i odlučili da baš ovde izgrade život od nule.

Posle velikog i naglog priliva ratnih migranata iz Rusije došlo je do niza promena u prestonici. Ruski jezik se mogao čuti na svakom koraku, porasla je ponuda ruske kulture i proizvoda, a najkrupnije posledice su svakako rast kirija i cena stanova. Mnogi od njih su odustali od života u velegradu i potražili utočište u unutrašnjosti, a većini je utisak isti: ne planiraju iz Srbije skoro.

U Srbiji je u maju registrovano oko 30.000 državljana Rusije na osnovu odobrenog privremenog boravka, pokazuje zvanična statistika MUP-a.

Jedna od grupa na Facebook-u za Ruse u Srbiji, koja broji 26.000 članova, već nekoliko dana je preplavljena objavama u kojima se neki novi Rusi raspituju za smeštaj i poslove u Srbiji. U ovoj grupi Rusi razmenjuju i savete kako dobiti boravišnu i radnu dozvolu, izvaditi ostale dokumente, kupiti ili iznajmiti nekretninu i slično.

Rusi u Beogradu otvorili skoro 7.000 firmi

Od januara 2022. godine u Srbiji je osnovano skoro 7.000 firmi čiji su vlasnici Rusi, s tim što je samo u 2023. otvoreno oko 2.000.

To potvrđuju i poslednji podaci Agencije za privredne registre (APR). U Registru privrednih subjekata, koji vodi Agencija za privredne registre, trenutno je registrovano preko 2.130 aktivnih privrednih društava čiji su osnivači, odnosno vlasnici udela fizička i pravna lica iz Ruske Federacije.

Od tog broja, nema evidencija o konkretnim ulaganjima, ali ako je suditi prema registrovanim delatnostima, najveći broj privrednih društava ima registrovanu pretežnu delatnost.

Registrovana privredna društva koja su osnivali Rusi u Srbiji od početka se najčešće bave računarskim programiranje, konsultantske delatnosti u oblasti informacione tehnologije, restorani i pokretni ugostiteljski objekti, nespecijalizovanom trgovinom na veliko, konsultantskim aktivnostima u vezi sa poslovanjem, kao i delatnošću reklamnih agencija.

Ugostiteljstvo je još jedna oblast u koju ulaze Rusi, otvarajući svoje restorane i kafiće u Beogradu, ali i u drugim gradovima. Bave se proizvodnjom kolača i prodajom tradicionalnih ruskih specijaliteta. Pored toga, otvarali su kozmetičke i frizerske salone, umetničke galerije, muzičke radionice…

Rusi u Srbiji su uglavnom ljudi sa relativno visokim prihodima, socijalnim kapitalom i obrazovanjem, a njihov odlazak će imati ozbiljne posledice za rusku ekonomiju, navodi se u analizi.

Podsetimo, a kako potvrđuje i APR, u Srbiji, postupak registracije privrednih subjekata je isti kako za domaća, tako i za strana fizička i pravna lica.

Agenti za nekretnine kažu da je imućnijim ruskim i ukrajinskim IT stručnjacima, prestonica Srbije postala privlačna lokacija za život. Što se tiče zakupa, postojalo je veliko uvećanje tražnje jer sve više evropskih kompanija koje su radile u Rusiji, svoje zaposlene alocirali kod nas. Međutim, njihovi podaci ne govore da se ovog meseca povećala tražnja za takvom vrstom usluge. Bar ne još.

Izvor: Danas, Blic, Tanjug, Foto: Ringier/Oliver Bunić
Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook | Instagram | Twitter | Threads | Linkedin
Za pitanja ili predloge o saradnji možete nas kontaktirati na navedenu mail adresu: marketing@palilula.info
Copy link
Omogući obaveštenja OK Ne, hvala