Simboli Beograda večeras svetle roze: Znak podrške obolelima od raka dojke

Palilula.info 15. oktobar 2021.

Institut za javno zdravlje “Milan Jovanović Batut”, uz podršku Grada Beograda, obeležava Mesec borbe protiv raka dojke, a noćas će najvažniji objekti u prestonici biti osvetljeni u roze boji.

Prema zvaničnoj statistici, karcinom dojke je najčešći zloćudni tumor među ženskom populacijom u Srbiji. Godišnje u Srbiji od ove bolesti oboli oko 4.600 žena, a umre oko 1.600, dok se u svetu godišnje razboli više od dva miliona žena.

Najveći faktori rizika oboljevanja su genetske predispozicije, prekomerno konzumiranje alkohola, duvana, gojaznost i fizička neaktivnost.

Naučna zajednica u Srbiji aktivno vodi kampanju kako bi se mobilisala šira društvena zajednica, u cilju afirmacije prevencije i rane dijagnostike bolesti, koja je od izuzetne važnosti.

Obeležavajući mesec oktobar, kao Međunarodni mesec protiv raka dojke, uz parolu „Hajde da imamo vremena za pregled“, biće organizovano niz prigodnih aktivnosti koje imaju za cilj masovniji odziv na preventivne preglede.

Kako je saopšteno iz JKP “Javno osvetljenje” Beograd, poruke podrške, istrajnosti u borbi protiv bolesti obolelima, biće poslate kolorizovanjem roze bojom Palate Albanija, velike kupole Doma Narodne Skupštine, Brankovog i Mosta na Adi, tokom noći 15. i 16. oktobra, uz tehničku pomoć ekipa JKP “Javno osvetljenje“ Beograd.

Izvor: 24sedam, Foto: Goran Sivački
Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook | Instagram | Twitter | Threads | Linkedin
Za pitanja ili predloge o saradnji možete nas kontaktirati na navedenu mail adresu: marketing@palilula.info
Copy link