15. maj – Svetski dan porodice

Palilula.info 15. maja 2021.

Svetski dan porodice proslavlja se od 1993. godine. Generalna skupština UN je 15. maj proglasila Svetskim danom porodice, kako bi se podigla svest o problemima i pitanjima porodice i kako bi pomogla da ova pitanja dobiju značajnije mesto u aktivnostima država članica.

Tema Svetskog dana porodice 2018. godine je “Porodice i inkluzivna društva”. Ovogodišnje obeležavanje će istražiti ulogu porodica i porodičnih politika u unapređenju cilja 16 održivog razvoja u smislu promovisanja miroljubivih i inkluzivnih društava za održivi razvoj.

Cilj obeležavanja Svetskog dana porodice jeste afirmacija porodice i porodičnih vrednosti, podsticanje jednakosti između polova u okviru porodice, zaštita porodice kao osnovne jedinice društva i pomoć kako bi one mogle da ispune svoju odgovornost prema zajednici.

Prema preporukama UN porodica zahteva posebnu pažnju, posebno u situaciji kada je pogođena siromaštvom, invalidnosti njegovih članova i nasiljem. U rešavanje ovih problema neophodno je uključivanje svih nadležnih institucija. Sem toga, porodica je najvažniji oslonac za svako dete i predstavlja najbolji osnov za odrastanje pa se često kaže da “porodica omogućava deci korene i krila”.

Porodica je zajednica pojedinaca koja treba da omogući svakom njenom članu da pronađe mesto u društvu koje im pripada. Ona ima veoma značajnu ulogu u razvoju čoveka, ali ne samo čoveka nego društva uopšte. Porodica, pre svega, treba da bude stabilna socijalna zajednica u kome su partneri ravnopravni, gde postoji međusobna ljubav, poštovanje, razumevanje i poverenje između njenih članova Prema mišljenjeu istaknutog psihologa Ekermana, idealno zdrave porodice nema, one su ili pretežno zdrave ili pretežno bolesne. Pretežno zdrava porodica je ona porodica čiji članovi ne ispoljavaju neki psihopatološki poremećaj, akutni ili hronični. U njenoj osnovi je ljubav, osećanje sigurnosti, naklonosti, nežnosti, odanosti i prijateljstva. Nepotpune ili “dezorganizovane” porodice su izložene brojnim problemima socijalne, emocionalne, moralne i materijalne prirode.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Copy link