E-fakture donose niz izazova za firme

Palilula.info 5. novembra 2021.

Usvajanje Zakona o elektronskom fakturisanju uzburkalo je privredu, koja i dalje pokušava da se snađe i razume svoje nove obaveze.

Prema planu Vlade Republike Srbije za 2021. godinu, benefiti uvođenja elektronskih faktura jesu borba protiv sive ekonomije i delimična automatizacija procesa. Na taj način se, prema mišljenju Vlade, olakšava posao Poreskoj upravi i unapređuje zelena ekonomija zbog manjeg utroška papira, ali će se istovremeno, sa druge strane, domaća privreda susresti sa novim izazovima.

„Novi Zakon o elektronskom fakturisanju redefiniše pojam onoga što mi smatramo fakturom, zato što mi već dugi niz godina vršimo elektronsko fakturisanje. Dakle, kreiramo PDF dokument, šaljemo klijentu ili kupcu mejlom i to je isto tako elektronska razmena dokumenata. Naša država je kandidat za članstvo u Evropskoj uniji i mi vršimo usklađivanje sa zakonodavstvom EU, koja ima određenu direktivu. Ona nam govori kako se vrši fakturisanje u javnim nabavkama i mi smo to implementirali u naš pravni sistem tako što smo rekli da od 1. januara počinje fazna primena novog načina fakturisanja između pravnih lica koja su obveznici PDV-a, kao i između državnih organa i javnih preduzeća, dakle između javnih subjekata. Od tada subjekti javnog sektora u međusobnim transakcijama treba da koriste ovaj novi način fakturisanja i novi sistem za elektronsko fakturisanje“, objašnjava Višnja Crnogorac iz kompanije Coming computer Engineering.

Ona navodi da je država osmislila portal, odnosno sistem elektronskih faktura, na koji bi trebalo da se povežu sva pravna lica koja žele da međusobno razmene fakturu.

„Ta faktura treba da bude izrađena u određenom specifičnom formatu, dakle svi treba da koriste odgovarajući standard za fakturisanje. Taj sistem možete koristiti neposredno ili se povezati na njega putem informacionih posrednika. Država je uvela i neke nove institute u ovu oblast kojima se redefiniše to funkcionisanje fakturisanja. Dakle, vi formirate fakturu putem određenog standarda, ali ne možete neposredno da je pošaljete kupcu, već vaš sistem, recimo računovodstveni, treba da bude povezan sa tom državnom platformom za elektronsko fakturisanje. Tu je negde i odgovor kako će sve uticati na domaću privredu“, istakla je naša sagovornica.

Prema njenim rečima, novi način fakturisanja trebalo bi da pospeši kontrolu naplate PDV-a.

„Što se tiče troškova vezanih za start ovog novog sistema i za njegovo korišćenje, upotreba samog sistema je, makar za sada, besplatna. Dovoljno je da se ulogujete na državni portal, kreirate svoj profil i otvorite naloge svojim zaposlenima“, navodi Crnogorac.

Kako je ranije izjavio ministar finansija Siniša Mali, možda najvažnija izmena koju donosi novi sistem e-faktura, a što je, kako kaže, bio i glavni zahtev privrede, jeste da će privredni subjekti koji su u sistemu poreza na dodatu vrednost moći da računaju na znatno brži povrat PDV-a.

„Naime, ukoliko se ulazna i izlazna faktura poklope u sistemu, povrat PDV-a će biti u danu, a ne kao što je do sada rok bio 45 dana. Time će biti rešena jedna od osnovnih zamerki koje se mogu čuti od strane privrede, kada je u pitanju povrat PDV-a. Upotrebom sistema elektronskog fakturisanja, to pitanje će u potpunosti biti rešeno“, smatra Mali.

E-faktura predstavlja obavezu za sve obveznike PDV-a, bilo male ili velike.

„Od 2023. godine kreće primena za sve privatne subjekte, obveznike ovog zakona u međusobnim transakcijama. Tako je država dala dovoljno vremena, jer kad god je nešto novo potrebno je dobro proučiti propise, kao i prilagoditi softvere firmi, ali i trenutna poslovna rešenja novim okolnostima“, zaključila je Crnogorac.

E-fakture donose niz izazova za firme

Izvor: biznis.rs, Foto: wayhomestudio
Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram, Twitter, Threads i Linkedin.
E-fakture donose niz izazova za firme
Copy link