Inflacija u oktobru 8,5 odsto: Porasle cene svega osim komunikacija

Palilula.info 14. novembra 2023.

Inflacija u Srbiji je ovog oktobra bila 8,5 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, dok su cene u odnosu na prošli decembar u proseku povećane za sedam odsto, saopštio je Republički zavod za statistiku (RZS).

Mesečna inflacija, odnosno promena cena proizvoda i usluga lične potrošnje u oktobru u odnosnu na septembar, je u proseku 0,3 odsto, piše Nova ekonomija.

Rast cena na malo od prošlog do ovog septembra bio je 10,2 procenata, pa je 8,5 odsto inflacije u oktobru najoštrije usporavanje još od 2013. godine, kada je skok cena takođe naglo usporio upravo između septembra i oktobra.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga klasifikovanih prema nameni potrošnje, u oktobru ove godine, u odnosu na prethodni mesec, rast cena je zabeležen u grupama obrazovanje (2,9 odsto), odeća i obuća (1,7 odsto), zdravlje (0,8 odsto).

Takođe, cene su veće u grupama alkoholna pića i duvan, oprema za stan i tekuće održavanje i restorani i hoteli (za po 0,5 odsto), stanovanje, voda, električna energija, gas i ostala goriva (0,3 odsto) i u grupama transport i rekreacija i kultura (za po 0,2 odsto). Pad cena zabeležen je u grupi komunikacije (0,1 odsto), pokazuju podaci RZS.

Izvor: Nova ekonomija, Izvor: Freepik.com
Inflacija u oktobru 8,5 odsto: Porasle cene svega osim komunikacija
Copy link