Online događaj: Kako postati kupac-proizvođač električne energije

Palilula.info 4. februar 2024.

Besplatna info sesija „Kako postati kupac-proizvođač električne energije?“, biće održana, 8. februara od 19 časova, u onlajn izdanju, saopštio je Centar za unapređenje životne sredine.

Tokom ove info-sesije građani će biti upoznati sa mogućnostima proizvodnje električne energije za sopstvenu potrošnju putem solarnih panela, potrebnom opremom, trenutnom situacijom u ovoj oblasti, kao i postojećim državnim subvencijama i kreditima banaka za izgradnju solarnih elektrana na krovovima porodičnih kuća.

Zainteresovani građani mogu da se prijave putem linka prozjumer.rs/onlajn-info-sesija-kako-postati-prozjumer

Info sesiju će voditi Vladan Šćekić programski direktor Centra za unapređenje životne sredine, koji se zadnjih petnaest godina bavi pitanjima životne sredine i održive energetike i Nenad Maričić jedan od pionira prozjumera u Srbiji.

Domaćinstva, uvođenjem instituta kupac-proizvođač (prozjumer), mogu da postanu proizvođači električne energije za sopstvene potrebe, višak proizvedene energije mogu da predaju u mrežu, ali i da koriste struju iz distributivne mreže kada im je potrebna.

Zakonom o obnovljivim izvorima energije definisano je da domaćinstva mogu da postave solarne elektrane snage do 10,8kW.

Zbog velikog interesovanja građana, Centar za unapređenje životne sredine je pripremio i pustio u rad portal namenjen podršci i informisanju građana o izgradnji solarnih elektrana i sticanju statusa kupca-proizvođača (prozjumera), koji se može pronaći na adresi prozjumer.rs.

Procenu potencijala izgradnje solarne elektrane na krovu sopstvene porodične kuće, kao i okvirnu cenu, možete uraditi pomoću Solarnog kalkulatora: prozjumer.rs/solarni-kalkulator

Pre par meseci smo pokrenuli i podkast „Elektrifikacija 2.0“. Sve epizode možete pronaći na našem YouTube kanalu.

Izvor: cuzs.org.rs
Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram, Twitter, Threads i Linkedin.
Online događaj: Kako postati kupac-proizvođač električne energije
Copy link