Više cene struje ugasiće do 40 odsto domaće privrede

Palilula.info 3. novembra 2021.

Srpski privrednici smatraju da će povećanje cena struje doneti opštu krizu domaćoj privredi.

“Za srpsku privredu povećanje cene struje znači katastrofu. Mi smo dobili cenu struje koja će se obračunavati od 1. januara 2022. godine, koja je 2,75 puta veća nego sad. To će inflaciju u Srbiji podići i do 10 odsto”, ocenjuje u razgovoru predsednik Kluba privrednika Zoran Drakulić.

On ističe da će nova cena struje zaustaviti 30 do 40 odsto domaće privrede, koja je ionako na staklenim nogama.

Ključno je pitanje zašto se povećava cena struje za privredu kada Srbija nema izvore struje koji su značajno poskupeli, a to su Dunav i ugalj. Takođe, po meni to predstavlja pljačku privrede i to u trenutku kada sve zemlje u svetu zbog pandemije pomažu svoje privrednike, mi dobijamo neosnovano poskupljenje struje. U redu je da dođe do određenog povećanja, ali ovo što se sprema nikako nije dobro po srpsku privredu. Pitanje je da li je to mera kojom će da se drži cena gasa pod kontrolom, ali na teret privrede”, naglašava Drakulić.

Prema njegovim rečima, teško će privrednici moći da ukalkulišu toliki trošak, koji će neminovno uticati i na krajnje kupce.

Nemačko-srpska privredna komora (AHK Srbija) sprovela je anketu među svojim članovima o uticaju poskupljenja struje za privrednike. Od 374 kompanije članice u anketi su učestvovale 24.

Čak 75 odsto ispitanika (ukupno njih 18) potvrdilo je da im se cena struje povećala u kratkom roku. Većina kompanija, odnosno 60 odsto, ocenile su da u njihovom slučaju to povećanje iznosi i do 30 procenata, a za četiri kompanije došlo je do povećanja cena struje za 100 odsto.

Prema podacima Nemačko-srpske privredne komore, 16 kompanija od 24 je time potvrdilo da su im se u skladu sa tim povećali i troškovi proizvodnje do skoro 10 procenata.

“Kada pričamo o krajnjim kupcima, većina ispitanika se složila da će se povećanje cena struje odraziti na skok njihovih troškova u prosečnoj visini od 12 odsto. Jedna od kompanija je navela da je pronašla rešenje u alternativnim izvorima energije, odnosno solarnim stanicama. Naši članovi su došli do zaključka da će ovo povećanje umnogome uticati na formiranje cena njihovih proizvoda i usluga ka krajnjim kupcima”, navode iz AHK Srbija.

Podsetimo, Socijalno-ekonomski savet prihvatio je inicijativu privrede za kontrolisano povećanje cene električne energije za preduzeća.

„Privredni subjekti uglavnom imaju zaključene ugovore sa Elektroprivredom Srbije do kraja ove godine, a nekima je ugovor već istekao i struju plaćaju po novim cenama. Poskupljenje je drastično, ide i preko 100 odsto i odgovorno tvrdim da je to skok troškova koji dobar deo preduzeća neće moći da izdrži“, rekao je predsedavajući Socijalno-ekonomskog saveta Miloš Nenezić.

On je naglasio da povećanje ne predstavlja problem samo za privredu, to vodi ka spirali koja će se preneti na celo društvo, jer sledi skok cena proizvoda, samim tim i ugrožavanje životnog standarda stanovništva.

“Neophodno je da država reaguje brzo i efikasno, kao što je reagovala i tokom pandemije, kako ne bismo urušili stabilnost koju smo uz puno truda gradili poslednjih godina”, naglasio je Nenezić.

On je dodao da je najavljeno održavanje vanredne sednice Socijalno-ekonomskog saveta u što kraćem roku, kako zbog najavljenog skoka cene električne energije, tako i zbog još dve incijative: da se smanji akciza na gorivo za preduzeća koja se bave transportom, i da se o promeni minimalne cene rada razgovara dva puta godišnje.

Izvor: biznis.rs
Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram, Twitter, Threads i Linkedin.
Više cene struje ugasiće do 40 odsto domaće privrede
Copy link