Rok za plaćanje četvrte rate poreza na imovinu 15. novembar

Palilula.info 1. novembra 2021.

Rok za plaćanje poreske obaveze za četvrti kvartal godišnjeg poreza na imovinu ističe 15. novembra (ponedeljak), i to svim poreskim obveznicima – fizičkim licima, preduzetnicima i pravnim licima.

Ukoliko se porez ne plati na vreme počinje da se obračunava zatezna kamata za neblagovremeno plaćene javne prihode.

Poreska savetnica Gordana Aritonović napominje da su obveznici dužni da ovaj porez za tekuću godinu akontaciono plaćaju po isteku 45 dana od početka svakog kvartala.

“Za četvrti kvartal tekuće godine obveznici su dužni da porez na imovinu plate najkasnije do 15. novembra tekuće godine. Ukoliko ne regulišu obavezu do ovog datuma, već od 16. novembra počinje da teče zatezna kamata za neblagovremeno plaćene javne prihode”, naglašava naša sagovornica.

Zakon o poreskom postupku i poreskoj administraciji definiše da je kamata za neblagovremeno plaćene javne prihode jednaka referentnoj kamatnoj stopi NBS plus 10 odsto. Ova kamata je veća za 10 procenata u odnosu na zateznu kamatu definisanu u Zakonu o zateznoj kamati.

“Bitno je napomenuti da je ovo ukupna stopa kamate na godišnjem nivou. Naime, kamata se uvek iskazuje u procentualnom iznosu na godišnjem nivou, dok obračunski period kamate može biti i kraći i odnositi se na jedan dan ili mesec u godini. Mesečna kamatna stopa iznosi 1/12 godišnje kamatne stope“, navodi Aritonović.

Naša sagovornica naglašava da obveznici moraju biti savesni i postupati u skladu sa zakonima, odnosno moraju poznavati svoje poreske obaveze. U tom smislu vrlo je lako izvršiti proveru dugovanja, kako za fizička tako i za pravna lica.

Sve poreske obaveze proveravaju se na dva mesta: u filijali Poreske uprave u mestu prebivališta fizičkog lica, odnosno sedišta pravnog lica, i u lokalnoj poreskoj administraciji.

Osim poreza na imovinu obveznici su dužni da do 15. novembra izmire još nekoliko nameta.

Svi koji se bave samostalnom delatnošću moraju da plate akontaciju poreza i doprinosa na prihode. Svoje poreske obaveze treba da namire i sveštenici i verski službenici, domaći državljani zaposleni u inostranstvu, kao i inostrani penzioneri.

Obavezno je i plaćanje doprinosa za samostalne umetnike, kao i za poljoprivrednike za četvrti kvartal 2021. godine.

Takođe, 15. novembar je poslednji datum za izmirivanje i sledećih poreskih obaveza:

  • Podnošenje poreske prijave i plaćanje doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za osnivače, odnosno članove privrednog društva za prethodni mesec. Prijava se podnosi na Obrascu PP OD-O
  • Podnošenje poreske prijave i plaćanje poreza na dodatu vrednost (PDV) za prethodni mesec. Prijava se podnosi na Obrascu PP PDV
  • Podnošenje Obrasca PID PDV 1 za oktobar mesec ako je u oktobru mesecu ispunjen jedan od kriterijuma za sticanje statusa obveznika PDV koji pretežno vrši promet dobara u inostranstvo
  • Plaćanje akontacije poreza na dobit pravnih lica za prethodni mesec
  • Plaćanje obračunate akcize za period od 16. do kraja prethodnog meseca

Prema kalendaru Poreske uprave, polovina meseca novembra je poslednji rok za podnošenje poreske prijave za obračun akcize za prethodni mesec, na Obrascu PP OA, kao i za podnošenje prijave o obračunu akcize na električnu energiju za krajnju potrošnju za prethodni mesec na Obrascu PP OAEL i plaćanje akcize.

Ukoliko poreski obveznici imaju nedoumice u vezi sa plaćanjem dugovanja, sve svoje poreske obaveze mogu proveriti i online ukoliko poseduju kvalifikovani elektronski sertifikat, i to putem portala ePorezi.

Izvor: biznis.rs
Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram, Twitter, Threads i Linkedin.
Rok za plaćanje četvrte rate poreza na imovinu 15. novembar
Copy link