Država odlučila da odobri subvencije i za postavljanje solarnih panela

Palilula.info 28. jun 2021.

Tokom avgusta će građani u 67 lokalnih samouprava u Srbiji biti u prilici da potpišu ugovore i od septembra uđu u posao povećanja energetske efikasnosti stanova i kuća u kojima žive.

Kako najavljuje ministarka energetike i rudarstva dr Zorana Mihajlović, do kraja godine očekuje se i raspisivanje javnog poziva građanima za subvencije za postavljanje solarnih panela za proizvodnju električne energije.

„Što se tiče solarnih panela, to je prvi put da smo napravili uslov za tako nešto i u zakonu. Ono što je važno za solarne panele – smanjili smo sve moguće procedure postavljanja solarnih panela i njihovog vezivanja na mrežu, Javni poziv za subvencije, koji će biti raspisan do kraja godine, omogućiće da građani smanje troškove postavljanja samih solarnih panela, jer koliko god cene bile niže u odnosu na pre par godina, sigurno je da je potrebna pomoć da građani da masovnije krenu u postavljanje solarnih panela na svoje krovove„, objašnjava ministarka Mihajlović.

Podseća i da će biti vrlo jednostavno da domaćinstva priključe svoje panele na mrežu. Zakon o korišćenju obnovljivih izvora energije, omogućio je, navodi ona, da procedura za građane bude maksimalno jednostavna. Između ostalog, za postavljanje solarnim panela neće biti potrebno prethodno pribaviti građevinsku dozvolu, a sav višak struje koji preostane od onoga što je potrebno samom domaćinstvu moći se da se plasira na tržište električne energije, preko Elektroprivrede Srbije.

Izvor: biznis.rs, Foto: Rawpixel
Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram, Twitter, Threads i Linkedin.
Država odlučila da odobri subvencije i za postavljanje solarnih panela
Copy link