Frilenseri od 2023. godine mogu da biraju jedan od dva modela oporezivanja

Palilula.info 13. oktobra 2022.

Radna grupa koja se bavi predlozima za rešavanje statusa frilensera u Srbiji objavila je novi model po kome bi u narednoj godini trebalo da se oporezuju radnici na internetu.

Iz Udruženja frilensera i preduzetnika Srbije (UFPS), čiji predstavnici su članovi radne grupe, kažu da je novim predlogom Ministarstvo finansija uvažilo veći deo predloga predstavnika frilensera.

Ubuduće će prijavljivanje frilensera za oporezivanje biti kvartalno. Rok za prijavu prihoda ostvarenih u nekom kvartalu je 30 dana od njegovog završetka.

Na primer, to znači da od 1. do 30. aprila treba prijaviti prihode za period od 1. januara do 31. marta 2023. Porez se plaća najkasnije do isteka roka za prijavu za određeni kvartal, što u navedenom slučaju znači do kraja aprila.

“Prema predlogu, na online platformi će u svakom kvartalu moći da se izabere jedan od dva ponuđena modela oporezivanja. Ako jednog kvartala izaberete jedan model, niste u obavezi da sledećeg ponovo izaberete isti”, objašnjavaju članovi udruženja UFPS.

Ako frilenser za oporezivanje izabere model A, to znači da će imati neoporezivi mesečni prihod od 19.300 dinara koji nije vezan za minimalac. Kvartalno to predstavlja iznos od 57.900 dinara. Normirani troškovi u ovom slučaju iznose 34 odsto.

Osnovica za porez i doprinose dobija se tako što se od ukupnog kvartalnog prihoda oduzmu normirani troškovi i trostruka vrednost neoporezivog mesečnog prihoda. Na osnovicu će se obračunavati porez po stopi od 10 odsto, doprinosi za zdravstveno osiguranje od 10,3 odsto, kao i doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje po stopi od 25 odsto.

Pritom, kako objašnjvaju članovi radne grupe iz udruženja UFPS, minimalni mesečni iznos za uplatu za PIO je trenutno 7.720 dinara kako bi se obezbedilo upisivanje punog staža za ceo mesec.

“To znači da se kvartalno plaća 23.160 dinara za PIO minimalno ili 25 odsto za iznose PIO veće od fiksnog”, naglašavaju naši sagovornici.

Kada je reč o drugom načinu oporezivanja koji će takođe biti na raspolaganju frilenserima od naredne godine – modelu B, neoporezivi iznos na mesečnom nivou će biti 32.000 dinara, odnosno 96.000 dinara kvartalno. Po modelu B nema normiranih troškova.

Osnovica za porez i doprinose u ovom slučaju se dobija tako što se od ukupnog kvartalnog prihoda oduzme trostruka vrednost neoporezivog mesečnog prihoda. Na osnovicu se obračunavaju: porez po stopi od 20 odsto, doprinosi za zdravstveno osiguranje 10,3 odsto i za PIO po stopi od 25 odsto.

Takođe, treba napomenuti da bi od 1. januara 2023. godine stopa za PIO doprinose trebalo da bude smanjena na 24 odsto.

Iz UFPS kažu da su zadovoljni predlogom jer će mesečne obaveze biti u razumnim okvirima.

“Udruženje pozdravlja ovaj predlog u smislu da će frilenser koji zbog testa samostalnosti ili neredovnosti prihoda ne može da bude preduzetnik i dalje u najvećem broju slučajeva mesečne obaveze plaćati u razumnim okvirima. Smatramo da će ovakvo rešenje pozitivno delovati na početnike u biznisu, urediti status frilensera i omogućiti ostvarenje prava na staž i zdravstveno osiguranje po osnovu frilens prihoda. Model ostavlja mogućnost da frilenseri koji smatraju da im druge vrste poslovanja više odgovaraju registruju drugi oblik delatnosti, poput preduzetnika paušalca ili preduzetnika sa isplatom lične zarade. Takođe, važno je napomenuti da za frilens ne postoji test samostalnosti”, zaključuju iz UFPS-a.

Podsetimo, do kraja 2022. nema samooporezivanja, odnosno samoprijavljivanja prihoda, Poreska uprava slaće rešenja samo frilenserima koji zarađuju više od 768.000 dinara godišnje.

Predstavnici URI zadovoljni novim predlozima
Članica radne grupe iz Udruženja radnika na internetu (URI) Tamara Petrović takođe kaže da je novi predlog države mnogo bolji nego prethodni, a da je došao kao rezultat odlučnosti frilensera da ne pristanu na nerealno visoke namete.

Država nudi dva modela za oporezivanje – jedan odgovara onima sa nižim prihodima, a drugi onima sa višim. Ukupna davanja za porez i doprinose za iznos od, na primer, 1.000 evra iznosila bi oko 20 odsto primanja.

“Radna grupa je radila punih godinu dana i država za sada nije spremna da donosi više izmena zakona, niti da donese novi Zakon o fleksibilnim oblicima rada, već samo da promeni zakone koje se tiču davanja, odnosno poreskog modela. Frilenserska udruženja uputila su dodatna pitanja državi u vezi sa predlogom, te čekamo odgovore na njih”, ističe Petrović.

Izvor: biznis.rs, Foto: Freepik
Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram, Twitter, Threads i Linkedin.
Frilenseri od 2023. godine mogu da biraju jedan od dva modela oporezivanja
Copy link