Kako da mala i mikro preduzeća naplate svoje fakture za manje od 24 časa

Palilula.info 9. novembar 2021.

Faktoring na domaćem tržištu postoji više od 10 godina, a na tržištu dominiraju banke koje imaju više od 80 odsto tržišnog učešća.

Ideja rumunske fintech kompanije Instant Factoring, koja je osnovana 2018. godine, jeste da ovaj proizvod približi malim kompanijama, koje ne predstavljaju ciljnu grupu banaka, kao ni većeg broja faktoring kompanija koje posluju na tržištu.

„Naša ideja je da finansiranje faktura u digitalnom obliku ponudimo svim kompanijama i preduzetnicima, pa čak i startap firmama koje su tek započele svoje poslovanje, a uspele su da svoj proizvod plasiraju kvalitetnim kupcima, kako u Rumuniji, tako i u Srbiji. Ceo proces se odvija online, korišćenjem kompjutera ili mobilnog telefona. Ukoliko vlasnici mikro i malih preduzeća imaju fakture vrednosti do 100.000 evra, koje još uvek nisu dospele na plaćanje, novac će biti na njihovom računu za samo 24 sata. Tako oni ne moraju više mesecima da čekaju na naplatu svojih faktura, jer za dan mogu da dobiju kompletan iznos“, objašnjava direktorka pomenute firme, Marija Grujović i dodaje da se finansiranje faktura vrši putem Instant Factoring online platforme, koja je 2018. godine dobila nagradu za najbolju digitalnu fintech platformu u jugoističnoj Evropi.

Razvijena je uz korišćenje inovativne tehnologije i jedinstvenog i patentiranog internog rejting sistema, koji koristi veštačku inteligenciju i prediktivnu analitiku u donošenju brzih odluka o finansiranju.

Naša sagovornica smatra da će ovaj vid usluge pomoći velikom broju vlasnika malih i mikro preduzeća, jer nudi fleksibilna i inovativna rešenja za finansiranje bez odlaska u banku i papirologije.

„Dovoljno je da vlasnik preduzeća preko online platforme podnese zahtev i fakturu koju želi da naplati. Klijent će u roku od dva sata dobiti kreditnu odluku, a za 24 sata i novac na računu. Ne postoje ograničenja po pitanju broja faktura koje su predmet finansiranja. Jedini uslov je da nije istekla valuta plaćanja. Instant Factoring je posvećen pružanju podrške mikro i malim preduzećima obezbeđujući im finansiranje kad god im je potrebno, i nudi transparentno rešenje za poboljšanje likvidnosti. Godinama unazad velike kompanije su imale mogućnost da preko banaka naplate svoja potraživanja u kratkom vremenskom periodu. Banke su, kao pružaoci ove usluge, zadržavale svoj procenat, ali nisu imale interes da ovaj vid usluge pruže malim i mikro preduzećima koja inače čine 87 procenata ukupnog broja aktivnih preduzeća u Srbiji“, napominje Grujović.

Prema podacima Agencije za privredne registre (APR) u Srbiji danas posluje 92.257 mikro preduzeća, 11.617 malih kompanija i 114.721 preduzetnika. Prosečan rok plaćanja na domaćem tržištu pre izbijanja korona krize iznosio je 135 dana, i pokazuje tendeciju rasta.

„Optimisti smo da ćemo moći da podržimo veliki broj malih preduzeća koja nisu u poziciji da koriste bankarske proizvode i koja su finansijski nedovoljno servisirana, jer ih tradicionalni finansijski sektor zanemaruje i odbija korišćenjem tradicionalnog standardnog modela rizika. Cilj nam je da opslužimo 1.000 malih preduzeća u Srbiji i planiramo da u prvoj godini poslovanja usmerimo više od 10 miliona evra finansiranja u segment dinamičnih malih preduzeća u Srbiji“, istakao je generalni direktor i suosnivač Instant Factoringa Kristijan Jonesku (Cristian Ionescu).

Kako navode naši sagovornici, jedini uslov za finansiranje koji je potrebno da bude ispunjen jeste da faktura koja je predmet finansiranja nije još uvek dospela na plaćanje, odnosno da je ostalo bar još sedam dana do njenog dospeća. Takođe je, kako kažu, bitno da su fakture izdate kvalitetnim kupcima sa dobrim kreditnim rejtingom.

„Ne postoje ograničenja u iznosu finansiranja, ni minimalno definisani iznosi finansiranja. Od samog početka smo hteli da kreiramo vrlo jednostavan model kalkulacije troškova koji će svima biti jasan. Tradicionalne faktoring kompanije naplaćuju različite naknade, za administraciju, za obradu zahteva, faktoring proviziju i kamatu, dok smo mi odlučili da koristimo jedinstvenu naknadu koja u sebi sadrži sve gore navedeno. Naša naknada se u proseku kreće do 0,1 odsto dnevno i obračunava se od dana finansiranja do datuma dospeća fakture. Ukoliko, na primer, finansiramo fakturu vrednosti 100.000 dinara čiji je rok plaćanja 30 dana, faktoring naknada iznosi 3.000 dinara, dok klijent dobija sredstva u vrednosti od 97.000 dinara. Ovo je samo primer, i tek nakon izvršene analize zahteva možemo da definišemo procenat faktoring naknade koji će se primenjivati“, naglašeno je u pomenutoj kompaniji.

Naši sagovornici dodaju da tradicionalni faktoring podrazumeva finansiranje u iznosu od 80 procenata vrednosti faktura, dok njihov sistem obezbeđuje pun iznos.

„Nakon razvijanja poslovanja u Srbiji, postoje planovi i za proširenje poslovanja na tržišta u okruženju. Biznis plan od početka nije menjan, i dalje je naš osnovni cilj finansiranje malih kompanija korišćenjem vrlo jednostavnog modela finansiranja. Ukoliko klijenti imaju fakture, a potrebno im je finansiranje, mi obezbeđujemo istog ili najkasnije narednog dana sredstva u iznosu od 100 odsto vrednosti fakture umanjeno za naknadu, bez ikakvih skrivenih troškova. Ceo proces se odvija online i vrlo je brz i jednostavan. Klijent pre svega otvara svoj korisnički nalog na našoj platformi, za šta mu je potrebno pet minuta i nakon toga podnosi zahtev za finansiranje. Potrebno je samo uneti osnovne podatke o kompaniji i priložiti fakturu koja je predmet finansiranja“, navode iz firme Instant Factoring.

Napominju da njihov tim finansijskih analitičara analizira zahtev na osnovu javno dostupnih informacija i u slučaju odobrenja i sam ugovor se potpisuje elektronski.

„Pomažemo malim kompanijama ne samo time što im obezbeđujemo finansiranje, već im nudimo i uslugu procene rizika njihovih potencijalnih kupaca, i to bez ikakve naknade. Ukoliko klijent, recimo, pregovara sa novim kupcem, može nam se obratiti da mi izvršimo procenu kreditne sposobnosti tog kupca i odredimo potencijalni limit za njega što klijentu olakšava same pregovore. Klijent će biti u mogućnosti da ponudi duže rokove plaćanja kupcu, jer unapred zna da će moći da koristi našu uslugu i obezbedi sredstva odmah nakon izvršenog fakturisanja“, otkrivaju naši sagovornici.

Kako da mala i mikro preduzeća naplate svoje fakture za manje od 24 časa

Izvor: biznis.rs
Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram, Twitter, Threads i Linkedin.
Kako da mala i mikro preduzeća naplate svoje fakture za manje od 24 časa
Copy link