Povećane osnovice za one koji sami uplaćuju doprinose za PIO

Palilula.info 5. januar 2024.

Za one koji sami uplaćuju doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) od januarske uplate važe nove osnovice koje su za 14,6 odsto veće od ranijih, objavio je Fond PIO i naveo da su osnovice povećane zbog usklađivanja sa kretanjem zarada u prethodnoj godini.

Osnovice su određene u procentu od prosečne mesečne zarade u Srbiji u prethodnih 12 meseci, zaključno sa septembrom, pa je najniža osnovica 35 odsto od tog iznosa, što za 2024. godinu iznosi 40.143 dinara, dok je najviša osnovica pet prosečnih zarada, odnosno 573.470 dinara.

Pošto stopa doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje iznosi 24 odsto, osiguranici će na mesečnom nivou tokom ove godine izdvajati od 9.634,32 do 137.632,80 dinara, zavisno od toga koju od 13 osnovica osiguranja izaberu.

Iz Fonda PIO podsećaju da pravo na samostalnu uplatu doprinosa po članu 15. Zakona o PIO imaju svi koji su van osiguranja, nezaposleni, studenti, domaćice, đaci, odnosno nisu korisnici prava na penziju, pod uslovom da su stariji od 15 godina i da imaju prebivalište u Srbiji.

Prilikom podnošenja zahteva za uključivanje u obavezno osiguranje bira se jedna od 13 ponuđenih osnovica na koju će se plaćati doprinosi, a tokom trajanja osiguranja odabrana osnovica se može promeniti.

Doprinos se plaća po stopi od 24 odsto na odabranu osnovicu do 15. u mesecu za prethodni mesec.

Svojstvo osiguranika stiče se danom podnošenja zahteva, a na zahtev se može steći najranije 30 dana pre podnošenja zahteva. Svojstvo osiguranika prestaje danom za koji se lice u zahtevu opredeli ili ako doprinos ne plati u roku od šest meseci od dana dospelosti, kada mu svojstvo osiguranika prestaje najranije sa poslednjim danom za koji je doprinos plaćen.

Prema podacima Fonda PIO, doprinose je u decembru prošle godine samostalno uplaćivalo oko 20.000 građana, prenosi Tanjug.

Izvor: Tanjug, Foto: Pixabay
Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram, Twitter, Threads i Linkedin.
Povećane osnovice za one koji sami uplaćuju doprinose za PIO
Copy link