Poskupljenje: Cene prasadi drastično skočile od prošlog meseca

Palilula.info 30. novembar 2023.

Najčešća otkupna cena prasadi od 16 do 25 kilograma u toku ove nedelje na pijacama u Srbiji iznosila je 500 dinara, što je u odnosu na prethodni mesec više za oko 200 dinara ili preko 60 odsto, pokazuju podaci Instituta za primenu nauke u poljoprivredi.

Kada su u pitanju tovne svinje, u zavisnosti od kategorije grla, ove nedelje je za njih bilo potrebno platiti od 240 do 300 dinara, dok je za krmače za klanje bilo potrebno izdvojiti 230 dinara po kilogramu. To je u odnosu na ceo prethodni mesec povećanje od deset do 50 dinara.

Najčešća otkupna cena prasadi od 16 do 25 kilograma dostigla je ove nedelje čak 550 dinara po kilogramu u klanicama, barem na području Šapca i okolnih mesta, pokazuju podaci Instituta.

Povećana je bila i otkupna cena tovnih svinja (od 80 do 120 kilograma), jer su odgajivači dobijali 275 dinara po kilogramu za otkupljena grla.

Tokom oktobra, na pojedinim pijacama je bila zabranjena trgovina ovim životinjama zbog pojave Afričke kuge svinja, koja je samo tog meseca zahvatila šest područja sa domaćim svinjama, objavilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Tako je, prema podacima koje je objavio Institut za primenu nauke u poljoprivredi početkom oktobra, na rast cena svinja i prasadi uticala je pojava Afričke kuge svinja.

Kada je u pitanju prestanak pojave AKS kod domaćih svinja na područjima u Srbiji u oktobru, u 29 mesta je prestala ova pojava. U toku ovog meseca, prema podacima Ministarstva privrede, na 17 područja je zabeležen prestanak kuge kod domaćih svinja.

Izvor: Nova ekonomija, Foto: Envato elements
Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram, Twitter, Threads i Linkedin.
Poskupljenje: Cene prasadi drastično skočile od prošlog meseca
Copy link