Energana na otpad počinje da radi u januaru

Palilula.info 21. decembra 2022.

„Vatra” u energani u novom kompleksu deponije „Vinča”, gde će se iz otpada proizvoditi struja i toplotna energija, trebalo bi da bude „podložena” početkom januara.

Bilo je nekih najava da će to biti urađeno u novembru, ali su morale da se slože „tehničke” kockice da bi ona mogla da počne da radi. Ukoliko ne bude većih problema, počev od januara 2023. godine energana će startovati sa proizvodnjom od oko 60 odsto energije od projektovanog kapaciteta, a već od maja 2023. mogla bi da dostigne pun kapacitet.

– Svi izvođački radovi i „hladne probe” su završeni. U toku je deo „toplih proba” sistema koje je moguće uraditi bez sagorevanja komunalnog otpada, dok je poslednja faza probnog rada pojedinačnih sistema i energane u celini, sa upotrebom komunalnog otpada kao goriva, planirana da počne početkom januara 2023. U toku ovih završnih testiranja pokreće se rad svih sistema energane, sagoreva se komunalni otpad i kreće proizvodnja prvih količina električne i toplotne energije. Ukoliko ne bude nekih iznenađenja ili neočekivanih poteškoća, režim finalnih ispitivanja biće završen do maja naredne godine kada će energana biti puštena u pun pogon – kažu u „Beo čistoj energiji”.

Visokonaponski priključak na prenosnu mrežu „Elektromreže Srbije” je u završnoj fazi internog tehničkog prijema, testiranja i sinhronizacije i prema planu sve će biti spremno za predaju električne energije kada počne proizvodnja struje u energani.

Da bi sve funkcionisalo kako treba i da bi uopšte proizvedena struja mogla da dođe do domaćinstava, „Elektrodistribucija Beograd” je priključila na mrežu novoizgrađenu trafostanicu. Time je ostvaren privremeni priključak za napajanje elektrane na otpad, dok će sva postrojenja u okviru nove sanitarne deponije do sredine decembra biti povezana na stalno napajanje i ove trafostanice.

– Izgradnja toplovoda od energane u Vinči do Toplane „Konjarnik” je završena. U toku su pripreme za završna ispitivanja i punjenje sistema omekšanom vodom s planom da od sredine februara 2023. počne najpre delimična isporuka toplotne energije Javnom komunalnom preduzeću „Beogradske elektrane”, a nakon postizanja potpune koordinacije, predaja celokupne količine toplotne energije koju proizvede energana u Vinči. Planirana je proizvodnja 30,24 megavata električne energije i 56,50 megavata toplotne energije – rekli su u „Beo čistoj”.

Energana je projektovana tako da sagoreva oko 43,6 tona na čas komunalnog otpada planirane toplotne moći od 8,50 megadžula po kilogramu. Otpad treba da bude oslobođen komponenti koje se mogu ponovo iskoristiti, metala i šuta. Količina otpada koja će se sagorevati u energani zavisiće od njegove raznovrsnosti, odnosno toplotne moći beogradskog komunalnog otpada.

Prečišćavanje dimnih gasova se vrši SNCR (Selective Non-Catalytic Reduction) postupkom, korišćenjem injektiranja uree i primenom sistema „SecoLABTM” koji upotrebom soda-bikarbone (NaHCO3) ili hidratisanog kreča (CaCO3) kao reagenata prečišćava gasove od sagorevanja u tri faze. Prva faza je kondicioniranje gasova – optimizacija procesne temperature gasova. Druga faza je injektiranjem suvih aditiva – reagenata – efikasno izdvajanje acidnih materija – zagađivača i izdvajanje teških metala, žive i dioksina upotrebom aktivnog uglja ili ekvivalentnog materijala. U treću fazu spada reaktivacija i recirkulacija prašine i finalno izdvajanje zagađivača koji se vrši direktno prolazom kroz sistem ACTILABTM ili korišćenjem eksternog silosa uz minimalno korišćenje reagenata. Postrojenja za prečišćavanje dimnih gasova nalaze se pre ulaska gasova u 60,5 metara visok dimnjak. Sistem prečišćavanja ispunjava najnovije uslove propisane direktivom Evropske unije iz 2019. godine („najbolje dostupne tehnike”) i opremljen je merno-regulacionom opremom koja omogućava kontrolu kvaliteta dimnih gasova koji izlaze u atmosferu – objašnjavaju u „Beo čistoj”.

Tehnologija i oprema energane u Vinči slične su onima kojima su opremljene mnogobrojne energane na otpad u Evropi i primenjene su u praksi kao proverena rešenja koja se odlikuju pouzdanim radom.

Emisije štetnih gasova na izlazu iz dimnjaka biće u skladu sa dozvoljenim po direktivi EU iz 2019, odnosno ispod vrednosti koje su sada određene srpskim propisima. Ostaci od sagorevanja i prečišćavanja dimnih gasova će se posle odgovarajućih predtretmana odlagati na posebno izgrađene deponije za tu vrstu otpada.

– Mi smo posle složenog postupka sertifikacije koji je trajao oko tri godine, a koju je uradilo jedno od najstrožih međunarodnih sertifikacionih tela za smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte „Gold standard”, dokazali da projekat u Vinči donosi smanjenje emisije ekvivalentnog ugljen-dioksida (CO2) od 210.000 tona godišnje, što je jednako zasadu oko 1,8 miliona novih stabala godišnje. Istovremeno, potvrđeno je da projekat doprinosi ostvarivanju sedam ciljeva održivog razvoja koje su utvrdile Ujedinjene nacije. Nedvosmisleno je da će projekat u Vinči, naročito posle izgradnje sistema za sakupljanje i energetsko iskorišćenje deponijskog gasa, veoma doprineti poboljšanju kvaliteta vazduha u Beogradu – istakli su u „Beo čistoj energiji”.

Prva na Balkanu

Izgradnja energane počela je 2019. godine. Takvih postrojenja u Evropi ima oko 500, a ovo je prva na Balkanu. Istovar komunalnog otpada vršiće se direktno u „bunker otpada” u sklopu postrojenja (energane na otpad), odakle će se pomoću krana dopremati do takozvane Martinove rešetke. Martin rešetka je horizontalna, nagnuta je pod uglom od 24 stepena i sastoji se od stacioniranih i pokretnih rešetaka. Pomeranje rešetaka napred-nazad obezbeđuje ujednačeno oslobađanje toplote i sagorevanje otpada.

Izvor: politika.rs, Autor: Branka Vasiljević, Foto: Beo čista energija
Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram, Twitter, Threads i Linkedin.
Energana na otpad počinje da radi u januaru
Copy link