Cirkularni ponedeljak privukao pažnju posetilaca 52. Perwoll Fashion Week

Milica Slijepčević 14. novembra 2023.

Modna industrija je jedan od najvećih zagađivača na planeti. Već par decenija u svetu se čine ogromni napori kako bi se taj negativan uticaj smanjio. Kreativni aspekt mode sve više je usmeren ka tom cilju. Belgrade Fashion Week je i ove godine toj temi posvetio značajan prostor.

Iz PFW ističu da su godinama unazad posvećeni temi Modne održivosti i Cirkularne ekonomije. Ove godine na 52.PFW u okviru celodnevnog programa pod nazivom Cirkularni ponedeljak, koji je organizovan u saradnji sa Ambasadom Švedske u Beogradu, pokrenute su nove teme i dešavanja na ovim prostorima. Realizovana je panel diskusija „Kreiranje politike za održiv rast u modnoj industriji“, na kojoj su učestvovali Antoine Avignon, programski menadžer za životnu sredinu i klimatkse promene, Delegacije EU u Srbiji, Nataša Dragojlović, konsultantkinja za održivi razvoj, Ana Trošić, dizajnerka i aktivistkinja održive mode, Slađana Milojević, menadžerka klastera Modne i odevne industrije Srbije – FACTS, Dejan Marković, direktor marketinga Triple Jump Group (nosilac franšize švedskog modnog brenda Lindex), a diskusiju je moderirala Dunja Jovanović, osnivač Ffm platforme i poznavalac problematike održive mode. Uvod u panel i dobrodošlicu prisutnima su poželeli, Nj.E. gospođa Anika Ben-David, ambasadorka Švedske, Plamena Halačeva, zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji i Nenad Radujević, osnivač i direktor Beogradske nedelje mode.

Pored ostalih aktivnosti, kod nas je prvi put predstavljen koncept White Monday koji je nastao u Švedskoj kao kontrapunkt Black Friday potrošačkom konceptu. Cilj tog novog koncepta je odgovorno, ekološko konzumiranje mode. Njegov suštinski cilj je da pokaže kako se može produžiti vek trajanja nekom odevnom predmetu, pa su posetioci imali priliku da, saznaju više o second hand i vintage platformama i ujedno su sebi mogli da priušte takve komade, takođe su učestvovali u radionicama redizajna i upcyclinga, kao i u razmeni odeće i materijala koje su doneli. Program je bio namenjen širokoj publici a vrata Silosa širom otvorena za sve ljubitelje održive mode i one koji su želeli da sazanaju nešto novo o ovom važnom pokretu, ističu iz organizacije Perwoll Fashion Week-a.

Zahvaljujući sjajnoj organizaciji, posvećenosti i liderskoj viziji osnivača Belgrade Fashion Week, najveće i najstarije modne manifestacije na ovim prostorim, Nenadu Radujeviću, Srbija krupnim koracima napreduje u razvoju domaće modne industrije, vraćajući stari sjaj i uvodeći savremene, održive koncepte kako u kreativnoj sferi, tako i u sferi mode kao biznisa.

Foto: Zoran Stojičić
Cirkularni ponedeljak privukao pažnju posetilaca 52. Perwoll Fashion Week
Copy link