Standardne ili parne pegle?

Indijanka Danka 20. april 2024.

Način na koji nosimo odeću je nekada bitnije nego da li je u pitanju skup brend. Džaba pare ako niste u stanju da na pravi način brinete o svojim krpicama.

Istorija

Metalne posude punjene vrelim ugljem korišćene su za glačanje tkanina u Kini u 1. veku pre nove ere. Kasniji dizajn sastojao se od gvozdene kutije koja se mogla puniti vrelim ugljem, koji je morao biti periodično provetravan pripojenim mehom. Krajem devetnaestog i početkom dvadesetog veka u upotrebi je bilo mnogo pegli koje su se grejale na goriva kao što su kerozin, etanol, kitovo ulje, priodni gas, karbidni gas ili čak benzin. Pegle na benzin su koristili u Americi u periodu Prvog svetskog rata. Neke kućne su bile opremljene sistemom cevi za distribuciju prirodnog gasa ili karbidnog gasa u različite prostorije kako bi pored svetla radili i aparati kao što su pegle. Uprkos riziku od požara, pegle na tečno gorivo prodavane su u ruralnim oblastima SAD sve do Drugog svetskog rata. U Indiji se peglalo tako što su zapaljene kokosove ljuske korišćene umesto drvenog uglja jer imaju sličan kapacitet grejanja. Ovaj metod se još uvek koristi kao rezervni uređaj, pošto su nestanci struje česti.

Od 17. veka počeli su da se koriste sadironi ili valjano gvožđe, debele ploče od livenog gvožđa, trouglaste i sa drškom, zagrejane u vatri ili na šporetu. One su se takođe nazivale pljosnatim gvožđem. Radnik u perionici bi koristio gomilu čvrstih pegli koje se greju iz jednog izvora: kako se gvožđe koje se trenutno koristi hladilo, moglo bi se brzo zameniti vrućim.

Ovi dizajni su zamenjeni električnom peglom koja koristi grejanje otporom električne struje. Grejna ploča, koja se naziva tablana ploča, napravljena je od aluminijuma ili nerđajućeg čelika poliranog da bude što glatkija. Ponekad je obložena plastikom sa niskim trenjem otpornom na toplotu da bi se smanjilo trenje ispod metalne ploče. Grejnim elementom upravlja termostat koji uključuje i isključuje struju da bi održao izabranu temperaturu. Pronalazak električne pegle zagrevane otporom pripisuje se Henriju V. Siliju iz Njujorka 1882. godine.

Iste godine u Francuskoj je predstavljena pegla koje se zagreva ugljeničnim lukom, ali je bila previše opasna da bi bila uspešna. Rane električne pegle nisu imale lak način da kontrolišu svoju temperaturu, a prva termostatski kontrolisana električna pegla pojavila se tokom 1920-ih. Kasnije je para korišćena za peglanje odeće. Zasluge za pronalazak parne pegle pripadaju Tomasu Sirsu. Prvu komercijalno dostupnu električnu peglu na paru predstavila je 1926. godine njujorška kompanija za sušenje i čišćenje, Eldek, ali ona nije doživela komercijalni uspeh.

Patent za električnu parnu peglu i prigušivač izdat je Maksu Skolniku iz Čikaga 1934. Skolnik je 1938. godine dodelio Stim-O-Matik korporaciji iz Njujorka ekskluzivno pravo da proizvodi parno-električne pegle. Ovo je bila prva pegla na paru koja je postigla bilo kakav stepen popularnosti i dovela je do šire upotrebe električne parne pegle tokom 1940-ih i 1950-ih.

Tokom istorije su se pegle menjale a mnogi i danas imaju one teške stare gvozdene pegle u koje je stavljan ugalj kako bi se zagrejale. Često se ove pegle mogu pronaći i na tezgama prodavaca starih stvari na Kalenić pijaci.

Velike i male pegle

Radnje za čišćenje i peglanje su od početka imale glomazne pegle. Smatra se da su se prve portabl pegle pojavile početkom dvadesetog veka zbog velike potrebe da se održavaju muški šeširi koji su u to vree bili obaveza deo svakog outfita.

Standardne pegle zahtevaju dasku za peglanje, i često malu dasku za rukave (sve se teže može naći u prodaji), dosta vremena, vreme za odlaganje i pažljivo rukovanje temperaturama da se ne bi uništili dragoceni materijali. Dodajte tome fajtanje, kvašenje ako se nešto izgužvalo posle pranja, materijal preko koga nekad apeglate osetljive stvari… Znate i sami da dosta stari morate peglati sa unutrašnje strane. Novije pegle imaju funkciju pare na sebi kako bi se neke stvari omekšale za lakše peglanje.

Parne pegle se koriste da se isprave neravnine pre nego se koriste za teško peglanje. Para pre omekšava materijal nego ga ispravlja. Ova pegla pegla sa spoljašnje strane odeću. Za radove pegle je neophodna voda koja se zagreva kako bi se napravila para. Jako topla para se koristi za pamuk i neke teže materijale dok se hladnija para koristi za osetljive materijale.

Za i protiv

Pegla je svakako efikasnija od pegle na paru jer daje jasan i ravan izgled odeće. To se najbolje primećuje na vunenim materijalima, pamuku i džinsu. Ove pegle imaju bolju kontrolu i lakše peglate ciljane delove odeće nego što je to moguće sa peglom na paru. Sa standardnim peglamaje nekada teško leo ispeglati rukave i delove postave, šavove i falte. Standardne pegle mogu lako da vam izgore i unište omiljene krpice i za ove urađaje je neophodno da imate više mesta u stanu zbog dodatne opreme neophodne za peglanje.

Parne pegle odlično rade na osetljivim materijalima, svili i sintetici, kao i osetljiim materijalima kao što su pliš, somot ili tvid. Ove pegle mogu da uklone pregibe i izgužvane delove bez rizika od uništenja materijala. Pored peglanja, možete ih koristiti i da osvežite odeću između pranja, ili jednostavno na službenom putu uklonite mirise između sastanaka. Parne pegle ne zahtevaju daske i ostalu dodatnu opremu i dovoljan vam je samo jedan ofinger. Brže peglaju od standardnih pegli. Ove pegle su idealne za putovanja! Jedini nedostatak bi bio da će vas možda zaboleti ruka dok peglate.

Saveti

  • Ni jedna pegla se ne preporučuje za kožu ili eko kožu, velur , lakovane stvari.
  • Uvek pogledajte šta vam piše na etiketi proizvoda koji peglate.
  • Kada niste sigurni, uvek koristite hladnije opcije tj. minimalne temperature.
  • Bez obzira na peglu pazite na to odakle vam dolazi toplopa da se ne biste opekli.
  • Uvek isključite pegle čim završite sa peglanjem iako neke pegle imaju opciju samoisključivanja ukoliko se ne koriste.
  • Držite decu i životinje dalje od pegle.

Šta je bolje?

Odgovor je OBA!

Svaka opcija ima svoje dobre i loše strane i na Vama je da proverite i odaberete najbolje u odnosu na ono što vam je potrebno, šta vam više odgovara i naravno – šta je najpogodnije za vaš budžet.

Standardna pegla daje uopšteno bolje rezultate ali je potrebno više vremena, znanja i opreme.

Pegla na paru se jednostavnije koristi i daje brže rezultate dok je idealan saputnik na putovanjima.

Foto: Canva Pro
Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook | Instagram | Twitter | Threads | Linkedin
Za pitanja ili predloge o saradnji možete nas kontaktirati na navedenu mail adresu: marketing@palilula.info
Saradnik na portalu Indijanka Danka
Indijanka Danka ili Danica Manojlović je utrla put mnogim ženama u svetu IT-ja i gejminga u Srbiji. Jedini nosilac nagrade IT Award za najuspešniju ženu u Srbiji, finalista kampanje godine u Londonu organizacije Women in Games, autor i voditelj prve emisije o gejmingu kod nas, direktorka prve gejmig televizije u Srbiji i saradnik nekih od najpoznatijih kompanija na svetu. Blogerka, zaljubljenik u kulturu i majka.
Na društvenim mrežama
Copy link