Roditelji sa Palilule imaju problem sa upisom dece u vrtiće

Palilula.info 26. januara 2023.

Beograđanki Marti I. koja živi kod Palilulske pijace, za sedam dana ističe porodiljsko odsustvo. Još u decembru konkurisala je za državni vrtić za svoje dete, a koji se nalazi nedaleko od zgrade u kojoj žive. Njena ćerka je, međutim, odbijena.

Marta se odmah uputila u Preradovićevu ulicu, u Predškolsku ustanovu “Boško Buha” Palilula kako bi dobila odbijenicu i sa njom upisala dete u privatni vrtić koji se nalazi u njihovom naselju. Ali, dočekalo ju je neprijatno iznenađenje – upisna komisija nije želela da joj da odbijenicu pre nego što provere da li postoji slobodno mesto u nekom drugom državnom vrtiću u opštini Palilula. I postoji, ali u Padinskoj skeli. Marti je jedino preostalo da čeka novi upisni rok, koji je u aprilu.

Ova mlada majka kaže da će radije dati otkaz nego da pored privatnog vrtića koji im se nalazi ispred nosa, svaki dan ranom zorom vozi dete u Padinsku skelu.

„Da li je normalno da mi bace dete u Padinsku skelu ili, ne daj Bože, Jabučki rit, a mi živimo skoro u centru grada? Kakav je ovo sistem funkcionisanja? Prvo mi je dete, pa uopšte nisam ni znala kako to ide sa vrtićima“, kaže zbunjena majka.

Kako objašnjava, da bi na vreme stigla na posao na Voždovac, ona će morati da vozi dete u vrtić ujutru u pola šest i tada je pitanje da li će zbog već uobičajene gužve na Pančevačkom mostu, stići na vreme na svoje radno mesto.

„Uopšte ne mogu da razmišljam o tome. Evo već me je zabolela glava, a još nismo ni krenuli u vrtić. Ja sam majka sa bebom od 11 meseci. Verujte mi, ako ne dam otkaz, dobiću ga zbog stalnog kašnjenja, već vidim kako će se razvijati situacija“.

Privatni vrtić je, ističe, pod subencijom grada, pa ne vidi razlog zašto dete ne bi moglo da ide u taj.

Tragom ove priče, kontaktirali smo Predškolsku ustanovu „Boško Buha“ Palilula koja je nadležna za vrtiće na ovoj opštini, a za Nova.rs kažu da je ovakvo pravilo za dobijanje odbijenice odredio Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu.

„Apsolutno sve razumemo. Vi tražite mesto, vama ponude vrtić u Padinskoj skeli ili u Jabučkom ritu i to se vodi kao mesto, a vama ne odgovara. Nažalost, mi smo nemoćni. To su neke smernice i koraci koje propisuje Sekretarijat jer nama Sekretarijat kao ustanovi, isto kao i bilo kojoj ustanovi na nekoj drugoj opštini, određuje određen broj odbijenica i zna se pod kojim uslovima se dobijaju“, kažu iz ove Predškolske ustanove.

Da bi uopšte dobio odbijenicu, roditelj mora da konkuriše za vrtić, naglašavaju iz predškolske ustanove.

„Sam formular odbijenice i uopšte ulaz u sistem, to znači ne zavisi od nas. Roditelj može da konkuriše za vrtić, a ukoliko nigde nema mesta, on onda podnosi zahtev za odbijenicu ukoliko želi. Mi ne možemo izdavati odbijenice svima, neko ne želi ili ne može da pošalje dete u privatni vrtić, to je sad na volji roditelja“.

Ograničen je i broj odbijenica upravo zbog toga što su propisani uslovi pod kojima se odbijenice dobijaju, dodaju oni.

„Ima onih roditelja koji prihvate vrtić koji im ponudimo, pa posle traže premeštaj, ali oni koji dobiju odbijenicu, dobiju je na osnovu toga što nema mesta u državnim vrtićima. Desi se da za neka godišta u vrtićima nije ni bio raspisan konkurs i automatski su oni neko ko može bez ikakvih problema da dobijE odbijenicu zato što to godište nismo ni tražili, apsolutno je nemoguće bilo gde na našoj opštini upisati dete“.

Iz predškolske ustanove naglašavaju da Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu prati svako izdavanje odbijenica.

„Sekretarijat vidi ako izdamo odbijenicu, a u nekom državnom vrtiću na toj opštini sija zeleno svetlo, odnosno ima slobodno mesto. Mi smo na prvoj liniji fronta sa roditeljem, pa sada dođe malo grubo i nestvarno zvuči roditelju kada mu damo takvo objašnjenje, ali ono je, nažalost, takvo, i najmanje zavisi od nas. Dakle, za odbijenicu svakako moraju prvo konkurisati i poslati zahtev preko e-uprave, pa ukoliko dobiju odgovor da nema mesta, šalju zahtev za odbijenicu. U aprilu će biti novi konkurs, pa neka vide šta im najviše odgovara“, kaže naša sagovornica.

Kada roditelji mogu da dobiju odbijenicu
Roditelji po pravilu odbijenicu mogu dobiti tokom cele godine, osim u toku trajanja konkursa za mesto u predškolskim ustanovama. Na odbijenicu imaju pravo isključivo roditelji i staratelji za koje predškolska ustanova tim dokumentom potvrdi da nema dovoljno kapaciteta za upis deteta. Dakle, odbijenicu neće dobiti roditelji čija su deca dobila mesto u nekom od državnih vrtića.

Nakon što dobije odbijenicu, roditelj deteta koje nije dobilo mesto u državnom vrtiću, ima rok od mesec dan da upiše dete u privatni vrtić, odnosno podnese zahtev za refundaciju. Subvenciju, potom, roditelji mogu koristiti do polaska deteta u školu ako to žele.

Kada predškolska ustanova ne može izdati odbijenicu

Odbijenica se ne može dobiti u sledećim slučajevima:

  1. Dete je primljeno u neki od vrtića po konkursu ili naknadno, u toku godine po reviziji upisa
  2. Dete je od ranije upisano u neki od vrtića i trenutni je korisnik usluga predškolske ustanove
  3. Adresa stanovanja deteta nije na opštini vrtića (poneti sa sobom prijavu adrese stanovanja deteta uliko je došlo do izmena)
  4. Adresa stanovanja roditelja – podnosioca zahteva se ne podudara sa adresom stanovanja u ličnoj karti (poneti sa sobom prijavu adrese stanovanja roditelja i očitane lične karte)
  5. Ukoliko se u trenutku podnošenja zahteva za odbijenicu ili u trenutku dolaska roditelja po istu, proverom utvrdi da ima mesta u nekom od navedenih vrtića iz zahteva za upis, roditelju će biti ponuđeno slobodno mesto.
Izvor: Nova.rs
Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram, Twitter, Threads i Linkedin.
Roditelji sa Palilule imaju problem sa upisom dece u vrtiće
Copy link