Sve o početku nove školske godine

Palilula.info 22. avgusta 2022.

Doneta je odluka da nova školska godina počne kako je planirano 1. septembra, bez ikakvih posebnih mera povodom korona virusa.

To znači da đaci kreću na nastavu u učionicama, odeljenja se neće deliti, a maske nisu obavezne. Pored toga, za sada je dozvoljeno da se organizuju izleti, ekskurzije i nastava u prirodi.

UPUTSTVA ZA ŠKOLE
Izdato je nekoliko preporuka i apela koji se dotiču korona virusa. Apeluje se na roditelje i učenike da u slučaju povišene temperature, malaksalosti i kašlja ne dolaze u škole. Ako se kod nekog učenika tokom boravka u školi posumnja na na kovid, o tome je odmah potrebno obavestiti roditelja (ili drugog zakonskog zastupnika), kako bi došli po dete i posetili lekara. Dok po dete neko ne dođe, učenik treba da se nalazi u posebnoj prostoriji pod nadzorom zaposlenih i da nose maske. Što se zaposlenih tiče, procedura je ista, odnosno ako primete simptome bolesti moraju odmah da stave masku i napuste školu radi odlaska kod lekara.

Izleti i ekskurzije su dozvoljeni, a škola pre puta treba da prikupi od roditelja izjave da učenici nemaju, niti su u prethodnih sedam dana imali simptome infekcije, kao i da u istom periodu nisu lečeni učenici niti neko od članova uže porodice od kovida.

Direktori škola će na nedeljnom nivou obaveštavati Ministarstvo prosvete o broju zaraženih učenika i nastavnika. Ukoliko bude veći broj zaraženih u jednoj ustanovi, onda je potrebno konsultovati se i sa zavodom za javno zdravlje i školskom upravom radi eventualne promene organizacije rada u toj konkretnoj školi.

ŠTRAJK
Ipak početak ove školske godine obeležiće i najavljeni štrajk članova Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, najavio je predsetnik tog sindikata Zvonimir Jović.

Navodi se da će štrajk biti održan 1. septembra i da će zahtevi biti saopšteni u ponedeljak.

Izvor: beograduzivo.rs
Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram, Twitter, Threads i Linkedin.
Sve o početku nove školske godine
Copy link