Pet aktivnosti koje unapređuju moždane funkcije kod beba

Palilula.info 14. septembra 2022.

U prvoj godini života bebe prolaze proces u kojem od potpune zavisnosti od roditelja dolaze do kretanja, gugutanja pa čak i samostalnog hranjenja.

Ceo ovaj proces se može pospešiti uz pravilnu njegu i praktikovanje preporučenih aktivnosti, a stručnjaci predlažu sledeće:

Magazin Parents navodi pet aktivnosti koje mogu doprinijeti razvoju moždanih funkcija kod beba, a koje istovremeno pomažu zdrav rast vašeg mališana i omogućavaju vam da se povežete.

U prvoj godini života bebe prolaze proces u kojem od potpune zavisnosti od roditelja dolaze do kretanja, gugutanja pa čak i samostalnog hranjenja.

Ceo ovaj proces se može pospešiti uz pravilnu njegu i praktikovanje preporučenih aktivnosti, a stručnjaci predlažu sledeće:

Povećati vreme provedeno na stomaku

Vreme koje beba provodi na stomaku predstavlja presudnu vežbu koja ima uticaj na detetov motorički, vizuelni i senzorni razvoj. Ova aktivnost je zagrevanje vaše bebe za sedenje, puzanje i hodanje, jer istovremeno gradi snagu gornjeg dela tela i izlaže vašeg mališana novim pokretima te mu pomaže da vežba motoriku.

Nakon što bebu položite na pod u okruženje postavite igračke koje će moći da zgrabi. Ova aktivnost može započeti većinom odmah po rođenju. Preporučuje se da se započne polako – sa samo dva do pet minuta vremena provedenog na stomaku nekoliko puta dnevno. Do godine vaši mališani bi trebalo da izdržavaju i do 20 minuta u ovom položaju.

Čitanje

Čitanje izlaže vašu bebu novim rečima i zvukovima, što utiče na njihovu sposobnost izražavanja i razvoja maternjeg jezika koji započinje i pre nego što progovore. Naglašavanje reči, usmeravanje pažnje na objekte na stranicama i menjanje boje glasa doprinosi razvoju fokusa kod beba.

Knjige s jarkim bojama na stranicama koje proizvode zvukove ili se rasklapaju izvrsne su za male bebe. Od šestog do dvanaestog meseca preporučuje se upotreba knjiga sa slikama lica, raznih oblika ili životinja.

Što više razgovora

Što više reči čuje vaša beba, to će lakše naučiti kako stvarati zvukove prilikom govora i ranije će progovoriti. Razgovor s bebom uz različitu intonaciju i naglašavanje određenih reči takođe ih uči o ritmovima razgovora.

Oponašajte zvukove koje bebe proizvode i podstičite ih da oponašaju vaše. Igranje društvenih jezičkih igrica, poput “peekabooa” za vrijeme kupanja, također gradi veštine ranog govora.

Bodrite svoju bebu

Držanje bebe, osmeh i ohrabrivanje kad pokušava nešto novo pomaže joj da se oseća sigurno. Ova važna prekretnica u emocionalnom razvoju omogućuje bebama da riskiraju, istražuju i uče.

Pokazalo se da se bebe koje osećaju sigurnu povezanost, tj. snažnu vezu koja se stvara između bebe i roditelja, razvijaju primerenijom brzinom, jer su spremnije da samostalno rade nešto, kao npr. načine prvi korak.

Održavanje rutine “događanja” koji se ponavljaju u toku nedelje takođe može da pomogne da ova privrženost i osećaj sigurnosti rastu, jer vaša beba može da predvidi šta će se dogoditi.

Zabavljajte ih

Vreme predviđeno za igru pomaže vašoj bebi da spozna svoje okruženje, razume uzroke i posledice određenog ponašanja i vidi kako stvari funkcionišu. Jednostavno učenje i otkrivanje novih stvari pomaže njihovom mozgu da izgradi važne veze za buduće ponašanje.

Izvor: Klix.ba

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram, Twitter, Threads i Linkedin.
Pet aktivnosti koje unapređuju moždane funkcije kod beba
Copy link