„Pretvorili ste RTS u vašarski cirkus“

Palilula.info 21. februara 2023.

Već na prvoj strani zvaničnog revizorskog dokumenta piše da ste prekršili Zakon o javnim nabavkama, Zakon o radu, Zakon o budžetskom sistemu, Zakon o budžetu.

Praktično, niste prekršili samo Zakon o rečnom saobraćaju, upozorio je svojevremeno bivšeg predsednika Upravnog odbora Radio televizije Srbije Vladimira Vuletića snimatelj i direktor fotografije RTS-a Vasko Vasović.

Još 20. septembra 2020. godine Vasko Vasović, snimatelj i direktor fotografije Radio Televizije Srbije poslao je zvanično upozorenje Upravnom odboru RTS u kojem je javno ukazao na malverzacije, nenamensko trošenje novca i zloupotrebe službenog položaja ljudi iz tadašnjeg, ali i sadašnjeg menadžmenta Javnog servisa o o kojima je tek nedavno progovorio i novi predsednik Upravnog odbora RTS a Branislav Klanšček, i koje su rezultirale podnošenjem krivičnih prijava.

Upućeno nekadašnjem predsedniku UO RTS-a Vladimiru Vuletiću i ostalim članovima Upravnog odbora, i to nakon objavljenog konkursa za generalnog direktora RTS-a iz jula 2020, Vasović u pismu navodi nekoliko stvari zbog kojih bi, kako ocenjuje, „u svakoj normalnoj zemlji bili smenjeni i kompletan Upravni odbor i rukovodstvo RTS-a“, i dodaje:

– Zašto to samo u Srbiji nije tako, neka se time bave Marinike Tepić. Ne lepite mi lažnu etiketu da sam povezan sa bilo kime iz opozicije ili pozicije, jer nisam. Iste probleme imam i sa opozicijom i sa pozicijom. Prozvao vas je kolektivno prvo gospodin Vučić, pa ste ćutali. Ni da zucnete. Prozvala vas je zatim i gospođa Tepić, pa ste odmah počeli da se junačite i glumite mangupe. Onaj ko glumi mangupa, mangup nije sigurno, jer da jeste ne bi morao da ga glumi. Logično mnogima, samo vama, članovima, nije.

Podsetio je kako su napisali da gospođa Tepić nije navela „niti jedan zakonski prekršaj“ Dragana Bujoševića i dok ona nije, zato Generalni državni revizor dr Duško Pejović, u zvaničnom izveštaju DRI, jeste. I to, kako podseća, na 72 strane:

– Već na prvoj strani zvaničnog revizorskog dokumenta piše da ste prekršili Zakon o javnim nabavkama, Zakon o radu, Zakon o budžetskom sistemu, Zakon o budžetu. Praktično, niste prekršili samo Zakon o rečnom saobraćaju… Na poslednjoj strani, između ostalog, piše: „Ustanova (RTS) je zaključivala ugovore sa dobavljačima čije su ponude neprihvatljive i nije sačinjavala konkursnu dokumentaciju u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama“. Na pretposlednjoj piše i: „Po završnom računu za 2016. i 2017. donešene su odluke o raspodeli dobiti od strane Upravnog odbora na osnovu kojih se ostvarena dobit raspoređuje na pokriće gubitaka iz ranijih godina… Na donete odluke nije pribavljena saglasnost Vlade Republike Srbije…Usled čega je Ustanova (RTS) bila u obavezi da uplati deo od najmanje 50 posto dobiti u budžet Republike Srbije“. Za 4 godine 4 milijarde 239 miliona 755 hiljada i 920 dinara. Sve je otišlo na pokriće gubitaka. Korisno jeste, što bi rekao Bujošević, ali protivzakonito, što bi rekao Revizor. Tako bi i moja polupismena baba mogla da pokrije dedine gubitke posle stočnog vašara u Rumi… Gospodine Vuletiću, ne opuštajte se previše, jer i vaši potpisi stoje iza toga. Džaba i 17 i 19 preporuka Državnog revizora da se sve to ispravi, kad su pare već otišle. Hoćete li preporučene ispravke možda iskeširati iz svojih džepova – upitao je Vasović u pismu.

Foto: Nova

Citira Bujoševića koji je rekao da „izveštaj Revizora nije finansijski izveštaj, a Vuletić gospođi Tepić da joj je pogrešna „predodžba“ da pojedini članovi Upravnog odbora nemaju saznanja o finansijskom poslovanju RTS-a:

– Bio sam prisutan 22. jula, kada vas je nekoliko članova Upravnog odbora začuđeno pitalo o postojanju tog revizorskog izveštaja. Čuo sam i šta ste im odgovorili kada su tražili od mene da im taj izveštaj dam. Da li treba da navodim imena tih članova Upravnog odbora ili ćete ih vi reći? Ako ste ih zaboravili, pogledajte zvanični zapisnik. Saopštili ste, zatim, da je Upravni odbor 26. novembra i 27. decembra 2018. dopisima tražio od Državnog revizora da proveri finansijsko poslovanje RTS-a i tako hteli da odglumite kako poštujete zakone i nemate šta da krijete. U ponedeljak, 21. januara 2019. u 14 sati i 38 minuta Tanjug je objavio da je Državna revizorska institucija (DRI) saopštila da odluka da RTS bude subjekt revizije predstavlja deo usvojenog Programa revizije za 2019. godinu, a ne rezultat dopisa koji je Upravni odbor te medijske kuće uputio na adresu DRI, a sa zahtevom da se sprovede kontrola poslovanja javnog medijskog servisa. Time je DRI demantovao informaciju da je svoju komisiju poslao u RTS na poziv njihovog Upravnog odbora, kako je to RTS objavio na sajtu. To znači gospodine Vuletiću da ste hteli da zaobiđete i Zakon o Državnoj revizorskoj instituciji, pa ste se preigrali sa zahtevom Generalnom državnom revizoru. Opet taj fatalni dr Duško Pejović, gospodine Vuletiću. Pa, taj čovek će vas upropastiti! I još DRI, u saopštenju za medije, dodaje da ne daje za pravo nikome da tvrdi da je na njegov zahtev odlučeno o reviziji – navodi Vasović.

Pita predsednika UO RTS da li je DRI takvim demantijem bacio na njega oreol čoveka koji ume da slaže i konstatuje da to ne bi bio problem da nije predsednik Upravnog odbora institucije od takvog značaja. Ali…

– Biste mogli da se suzdržite, a da kroz „predodžbu“ ne provučete i Dajrekt mediju. Neko zlonameran bi rekao da ste time hteli da prozovete i gospodina Đilasa i da se time učepite gospodinu Antiđilasu. Problem je u tome što ja imam pravo javno da prozovem i jednog i drugog, jer sam običan radnik RTS-a i nisam predsednik Upravnog odbora. Vi to jeste i zato to pravo nemate. Nemate pravo da se politički javno opredeljujete i time narušavate neutralnost javnog servisa.

Vladimir Vuletić Foto: Ivan Dinić/Nova S

Drugo, u vezi građanke Ivane Miković, izjavili ste da je njen odlazak iz RTS-a i sa mesta zamenice generalnog direktora RTS-a nenadoknadiv gubitak za menadžment RTS-a. Ako je građanka Miković, kao što ste izjavili, bila na vanstatutarnoj, dakle, maltene beznačajnoj poziciji u RTS-u, zašto je onda značajno prisustvovala statutarnim sednicama Upravnog odbora i kada je generalni direktor bio tu i kada nije? Izjavili ste da je na 38. sednici UO održanoj 07. 05. 2019. zatražena informacija da li je građanka Miković svojim odlaskom u drugu kompaniju zapala u sukub interesa, pa pošto ste dobili negativan odgovor od Agencije za borbu protiv korupcije, prepustili ste je njenoj sudbini. I sve pošteno?! Ne bih rekao, jer da ste toj Agenciji dostavili druge datume, možda bi i odgovor bio drugačiji. Recimo, da ste dostavili datum 06.12.2018, kada je gospođa Ivana Miković uplatila novčani ulog od 23.800,00 dinara kao deo osnivačkog kapitala Društva i privatne firme FIREFLY PRODUCTIONS DOO BEOGRAD. Da je tog dana održana sednica UO mogli ste da je pitate i lično, zbog čega osniva privatnu firmu, koja se bavi baš istim poslom kao i RTS sedeći na vanstatutarno-beznačajnoj poziciji zamenice generalnog direktora RTS-a. Na toj poziciji zamenica-građanka Miković sedela je posle toga punih 5 meseci, pošto je, kako je sama izjavila, RTS napustila tek 12.05.2019, da bi prešla u tu istu privatnu kompaniju.

Kao najgoru stvar Vasović izdvaja prethodni konkurs za generalnog direktora, i parafrazira Vuletića koji je istakao kako nije konkurs bio neuspešan, već kandidati.

– Voleo bih samo da objasnite javno na osnovu čega ste do tog stava došli i ko je sve na taj stav uticao? Razgovoru sa mnom, kao jednom od kandidata, prisustvovalo je samo šest šlanova Upravnog odbora. Kako je, onda, moguće glasanje šest prema dva? Na osnovu čega su dve članice Upravnog odbora, koje nisu bile prisutne, donele odluku? Kako je moguće da se Upravni odbor RTS-a, sa osmoro članova, tako neodgovorno i neozbiljno odnosi prema jednom tako važnom pitanju kao što je izbor generalnog direktora? Takav razgovor sa kandidatima je jednom u pet godina, pa su članice Upravnog odbora morale da svrate, makar na dva minuta, da procene i ocene kandidate, bar na osnovu dužine noktiju.

Niste mi postavili ni jedno jedino pitanje u vezi mog konkretnog i javno objavljenog programa od 10 tačaka, u vezi petogodišnjeg rukovođenja i razvoja RTS-a. Niko od vas šestoro. Ni o jednoj jedinoj tački. Niste ga ni pročitali. Verovatno i bolje, jer ionako ne biste ništa razumeli. Niste mi postavili ni jedno jedino pitanje o kvalifikacijama, sposobnostima, idejama… Niste umeli ni da me pitate bilo šta u vezi struke, jer da biste uopšte i postavili bilo kakvo pitanje, morali biste, pre toga, da znate veći deo odgovora. Niste me čak ni pitali da vam pokažem potpise podrške skoro dve hiljade zaposlenih za moju kandidaturu. Zašto? Možda zato što vam je do mišljenja zaposlenih u RTS-u stalo koliko i do tendera za toalet papir?! Sagnuli ste glave od početka i ćutali, očekujući od mene da počnem da pričam sam sa sobom. Zašto? Možda zato što ste ceo konkurs simulirali lutkarskim pozorištem za strašljivu decu za unapred spremnog penzionisanog glumca? Pretvorili ste RTS u vašarski cirkus, zamenili publiku gomilom klovnova bez matičnog broja i tako ošašavili hijenu, koja ni dan danas ne zna da l’ da vam se smeje ili da plače. Na tako važan razgovor koji direktno odlučuje o sudbinama nekoliko hiljada radnika i njihovih porodica, pa, indirektno i miliona gledalaca, došli ste potpuno nepripremljeni.

Bio je, kako podseća Vasović, šokiran njegovom izjavom da je specijalista za manipulaciju slikom i vizuelnim informacijama.

– Na tome sam i diplomirao na Fakultetu dramskih umetnosti. To mi je profesija i posao kojim se bavim već 40 godina. I majmun bi za to vreme doktorirao. Očigledno ste očekivali Buridanovog magarca, zato ste i kasnili čitavih 17 minuta. Neodgovorno, bahato i namerno ste kasnili na tako važan sastanak, samo da biste mi uličarskim načinom pokazali ko je jači. Zato sam vas i naterao da celim tokom mog, za vas neprijatnog monologa, crvenite, gledate u pod i znojite se, postavljajući vas na mesto koje zaslužujete, prepadajući vas i činjenicom da znam šta se dešava na RTS-u više od vas. Baš čudno, a nije ni teško. U RTS-u sam od 1986. A vi?

U nacionalnim servisima civilizovanih zemalja, kako konstatuje potpisnik otvorenog pisma, ne postoji mogućnost da jedan od kandidata iz najužeg kruga ne prođe, jer bi to automatski ukazalo na nekompetentnost Upravnog odbora i izazvalo kolektivnu ostavku.

– U čemu se vidi vaša nekompetentnost? U tome što ste dozvolili sužavanje kruga kandidata bez ikakvih provera i to samo na osnovu konstatacija. U tome što niste dozvolili da kandidati iz najužeg kruga predstave pre glasanja široj javnosti svoje programe i to u nekoj od emisija te iste televizije. U tome što ste učestvovali u blamiranju i odbacivanju konkursne dokumentacije sopstvenog generalnog direktora farsičnom bajkom o nepotpisivanju prijave. Nigde u uslovima konkursa to nije pisalo. Dakle, učestvovali ste i u javnom lažiranju uslova konkursa – navodi Vasović, a na kraju ocenjuje da je u pismu Vuletiću, predsedniku „najsramotnijeg i najnekompetentnijeg Upravnog odbora i menadžmenta u istoriji RTS-a“, nabrojao samo nekoliko manipulatorskih kombinacija koje su imale za cilj da prevare i građane Republike Srbije i njene institucije.

– Žao mi je samo što ne mogu i zbog količine kupljenog RTS-ovog toalet papira da vas sve uporedim sa baba serama, ne zato što se bojim tužbi Višem sudu, dobio sam ih već šest za mesec dana, što od „građanki prepuštenih sudbini“, što od građana upetljanih u kriminal, već zato što smatram da su te babe daleko časnije od vas. Napustićete RTS, kad one puste vodu, hteli vi to ili ne – zaključio je septembra 2020. godine Vasko Vasović.

Autor: Jelena Koprivica/nova.rs, Foto: Vesna lalić/Nova.rs, Shutterstock
Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram, Twitter, Threads i Linkedin.
„Pretvorili ste RTS u vašarski cirkus“
Copy link