Čitati ili ne: Mentalista

Indijanka Danka 10. maj 2024.
Nema spojlera. Nerviralo me je kada su nam naslove filmova prevodili pa je nekada neverovatno bilo teško shvatiti koji je film u pitanju, ali novi trend menjanja naziva knjiga me izluđuje! Razumem da je neko želeo da iskoristi hype koji ima serija Mentalista, i da se ne lažemo, i ja sam uzela knjigu sa police baš zbog toga, ali to nije nešto što treba raditi. Knjige su autorska dela i kao takve bi trebalo da budu čitane širom sveta a ne da se istražuje kako se koja knjiga gde zove. Dakle, knjiga kod nas Mentalista, u Engleskoj Trapped a stvarni naziv je BOX, autorskog dua Camilla Läckberg i Henrik Fexeus je tema ovog teksta.
Ostale su dve kese. Pedeset posto šanse da se ozbiljno povredi. Stvarno nije razumeo zašto i dalje izvodi ovu tačku. Svi koji su je izvodili povredili su se pre ili kasnije. To je bilo neizbežno ako je izvedeš dovoljno puta. Ali nije smeo dopustiti da publika vidi kako je istinski zabrinut. Veliki deo trika bio je u tome da izgleda kao da ima veću kontrolu nego je zaista imao. Citat iz knjige MENTALISTA

Priča

ŠOKANTNO UBISTVO – Ovaj slučaj ne liči ni na jedan sa kojim se detektivka Mina Dabiri ranije susrela. Žrtva je zarobljena u mađioničarskom sanduku, sa mačevima zabodenim kroz njega. Ali ovog puta to nije mađioničarski trik. To je ubistvo. SLUČAJ PREPUN PREOKRETA – Pošto traga za zastrašujućim ubicom, Mina traži pomoć od čuvenog mentaliste Vinsenta Valdera. Samo on može da joj približi tajni svet magije i iluzija. SAT OTKUCAVA, VREME ISTIČE – Mina i Vinsent uskoro otkrivaju da žrtva ubistva ima rimski broj III urezan na nozi. Ubica odbrojava unazad. Dogodiće se još tri ubistva. A vreme da ih spreče ističe.
Vinsent je i dalje bio nepolomljen orah. Umotani poklon, uspela je da pomisli pre nego je zaustavila samu sebe. Ali činio ju je srećnom.

O autorima

Iskreno, o autorima ove knjige nisam čula pre nego sam je kupila. Onda sam malo istraživala i saznala da su predstavnici Švedske škole pisanja. Ovo je prvi roman u novoj seriji švedske kraljice zločina, Kamile Lakberg, a ovoga puta ona piše sa Henrikom Flekseusom, poznatim u Švedskoj kao mentalistom. Mogu samo da zamislim kako je teklo ovo zajedničko pisanje knjige i ko se kojim temama bavio. Krajnji proizvod je knjiga koja se čita u jednom dahu i izgleda kao da je pisala jedna osoba. Kamila Lekberg je rođena 1974. godine, a diplomirala je na Ekonomskom univerzitetu u Geteborgu, pre nego što se preselila u Stokholm gde je radila nekoliko godina kao ekonomista. Međutim, kurs kreativnog pisanja pokrenuo je drastičnu promenu karijere. Njenih deset romana su svi postali švedski bestseleri broj 1. Ima dosta napisanih dela i definitivno ću ih kupiti. Henrik Feksevs piše malo drugačije knjige koje isto možete pronaći kod nas u knjižarama. To su one pomalo zabavne knjige u kojima neočekivanim primerima navodite čitaoce na to da izoštri sopstvene mentalne supermoći, uživaju u životu i naravno postignu veliki uspeh. Obećava da može da pomogne da postignete ono što želite. Možda i pročitam MANIPULACIJA I MOĆ ili INTELEKTOM ISPRED SVIH iako nisam ljubitelj ove vrste knjiga.

Bilo je isto toliko krvi u gornjoj kutiji, možda i više, ali Vedran jedva da je to primetio. Video je samo oči koje su zurile u njega. Par kestenjasto-smeđih, veoma ljudskih očiju. Citat iz knjige MENTALISTA

O knjizi

Kada otvorite korice knjige i uđete u svet Mentaliste, bićete stvarno iznenađeni ovim romanom. Nakon čudnog para iz knjige OBSCURITAS, oni su prijatna promena. Mina Dalbri, policijska detektivka koja je briljantna u svom poslu, ali ima ozbiljan psihički problem zbog jake averzije prema bacilima! Vincent Valder je slavni mentalista koji ima poseban talenat i znanje o svim stvarima zasnovanim na magiji i iluzijama. On je takođe dosta sličan glavnom liku već spomenute knjige OBSCURITAS sa svojim neverovatnim zapažanjima. Mina traži Vinsentovu pomoć u praćenju ubice koji namerava da ubije više ljudi. Prva nađena žrtva je žena koja je zarobljena u kutiji mađioničara i probodena mačevima. Jasno je da će biti još ubistava, ali Mini i njenom timu je potreban Vincent da pomogne u pronalaženju ovog ludog serijskog ubice pre nego što se pojavi još tela.

Uprkos svemu, slagalica je bila nepotpna. Postojala je važna informacija koja mu je nedostajala. Poslednji, četvrti deo slagalice koji će sve otkriti… Poslednji deo slagalice nije bilo završno ubistvo, kao što je on mislio. On je tačno znao gde se taj deo nalazi. Bio je tu, u njegovoj kući. Citat iz knjige MENTALISTA

Mentalista je fantastično napisan roman čiji zaplet zahvata i dubinske studije karaktera Mine i Vinsenta. Oboje su tako dobro predstavljeni da ćete se osećati kao da ih poznajete iznutra i spolja pred kraj romana. U romanu postoji prilično veliki broj likova koji vas ne opterećuju već se dobro uklapaju u osnovu radnje i sjajno rade zajedno sa Minom i Vincentom. Tokom romana vi pratite dve priče. Osnovnu sa glavnim likovima i događajima u sadašnjem vremenu, sporednu sa nepoznatim likovima za koje samo sumnja te ko su i kako su bitni u ovoj priči o ubistvima. Imaćete svoje nedoumice o tome da li se govori o Mini, Vincentu ili ubici a kraj romana će sve pojasniti. Ova priča je napeta krimi fikcija koja u sebi nosi dosta prijateljstva, emaptije i ljubavi. Definitivno u svojoj glavi već imate dobar krimi film koji gledate u nekom bioskopu. Odmah nakon čitanja sam proveravala na internetu da li je urađeno ili se planira adaptacija ovog dela i pronašla sam informaciju da je Viaplay otkupio pravo na snimanje serije zasnovane na sve tri knjige ovog spisateljskog dvojca. Nordijski streamer je angažovao Gunara Järvstada iz Top Dog i glumca iz Mandalorijana Simona Kasijanidesa da napišu adaptacije, koje dolaze od Warner Bros-a. Snimanje kreće ove 2024. godine.

Mentalista je velika knjiga od skoro 500 stranica ali se lako i brzo čita i odmah kada zatvorite korice razmišljate o tome da kupite drugu knjigu iz ove trilogije. Ja jesam i plan je da knjigu SEKTA pročitam ovog vikenda.

Nju je obuzeo trenutni poriv da upotrebi sredsto za dezinfekciju ruku. Ali je odlučila da to ne uradi. Citat iz knjige MENTALISTA

Zaključak

Teško mi je da priznam ali nisam do sada čitala ove autore i izbor knjige je bio puka slučajnost zbog naslova koji asocira na seriju koju sam volela da gledam. Knjiga jeste malo duža ali to ne treba da vas brine jer su priče i likovi savršeno izbalansirani i utkani u napetu priču o serijskom ubici. Topla preporuka za čitanje preko vikenda.
Foto: Canva Pro i Vulkan
Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook | Instagram | Twitter | Threads | Linkedin
Za pitanja ili predloge o saradnji možete nas kontaktirati na navedenu mail adresu: marketing@palilula.info
Saradnik na portalu Indijanka Danka
Indijanka Danka ili Danica Manojlović je utrla put mnogim ženama u svetu IT-ja i gejminga u Srbiji. Jedini nosilac nagrade IT Award za najuspešniju ženu u Srbiji, finalista kampanje godine u Londonu organizacije Women in Games, autor i voditelj prve emisije o gejmingu kod nas, direktorka prve gejmig televizije u Srbiji i saradnik nekih od najpoznatijih kompanija na svetu. Blogerka, zaljubljenik u kulturu i majka.
Na društvenim mrežama
Copy link