U subotu počinje popis stanovništva, biće 69 pitanja

Palilula.info 30. septembra 2022.

Popis stanovništva, domaćinstava i stanova u Srbiji počinje sutra u osam časova, a 15.000 popisivača zakucaće na vrata svih domaćinstava u našoj zemlji do 31. oktobra.

Popisivanje će biti izvršeno tradicionalno, što znači da popisivači idu od vrata do vrata i intervjuišu građane metodom intervjua, a ove godine uvodi se i jedna novina, a to je da će popisivači nositi i laptope u koje će unositi odgovore naših građana, koji će odgovarati na 69 pitanja, a razgovor s popisivačem ne bi trebalo da traje duže od pola sata.

Građani će biti pitani o polu, državljanstvu, bračnom stanju, broju živorođene dece, ekonomskoj aktivnosti, stepenu završenog obrazovanja, nacionalnoj pripadnosti, maternjem jeziku i veroispovesti, odnosno da li imaju problema u obavljanju svakodnevnih aktivnosti zbog invaliditeta i kako putuju u školu ili na posao. Jedina pitanja na koja naši sugrađani, u skladu sa Ustavom i zakonom, nisu u obavezi da odgovore jesu pitanja o nacionalnoj pripadnosti, veroispovesti i maternjem jeziku. Popisivača koji je uporan i ipak zahteva odgovore na takozvana etnička pitanja čeka kazna od 30.000 do 50.000 dinara.

Među 69 pitanja naći će se i neka nova, prvi put se i muškarci pitaju koliko dece imaju (do sada je ovo pitanje postavljano isključivo ženama), a osobe koje su živele u inostranstvu, pored datuma povratka, odnosno doseljenja u Srbiju, sada se pitaju i za datum odlaska u inostranstvo. Osobe koje su se u mesto popisa doselile iz drugog mesta biće pitane za glavni razlog preseljenja – ovo pitanje ranije se postavljalo samo osobama koja su se u mesto popisa doselila iz inostranstva, a sada se ovo pitanje postavlja i onim osobama koje su se doselile iz drugog mesta u Srbiji. U Republičkom zavodu za statistiku objašnjavaju da je metodologija ovog popisa usaglašena s metodologijom zemalja koje popis sprovode oko 2020. godine, a u svima njima našlo se i pitanje o broju dece za muškarce, zbog povećanog interesovanja naučne zajednice za muški fertilitet.

S obzirom na to da će popisivači podatke unositi u elektronski obrazac, umesto u papirni, baza ličnih podataka građana praktično će biti kompletirana u momentu završetka popisa, pa će analitičari odmah krenuti u njihovu obradu. Zahvaljujući tome, preliminarni rezultati popisa biće objavljeni već krajem novembra, a konačni će se objavljivati sukcesivno – od aprila 2023. do juna 2024. godine. Kako su elektronski popis i obrada podataka u javnosti pokrenuli pitanje njihove bezbednosti, u Republičkom zavodu za statistiku objašnjavaju da se lični podaci građana čuvaju isključivo u bazi podataka ove ustanove, kojoj niko ne može da pristupi – RZS snosi svu odgovornost za njihovu bezbednost.

Odgovore na pitanja daje svaka odrasla osoba u domaćinstvu pojedinačno, a ako to nije moguće, popisivač odgovore prikuplja od člana domaćinstva koji je najbolje upoznat s podacima. Za decu mlađu od 15 godina odgovori se prikupljaju od roditelja, usvojitelja, staratelja ili hranitelja. Ukoliko popisivač nikoga ne zatekne kod kuće, on će doći ponovo u drugom terminu, a ako i tada nema nikoga u domaćinstvu, ostaviće pisano obaveštenje o dolasku i informaciju da građani pozivom na besplatan broj info-centra 0800/444-005 mogu da stupe u kontakt s popisivačem, uz pomoć operatera, i dogovore novi termin.

Popisivač nosi legitimaciju koju je u obavezi da pokaže pre nego što uđe u domaćinstvo – na prednjoj strani legitimacije nalazi se logo Republičkog zavoda za statistiku, ime i prezime popisivača, njegova fotografija i broj lične karte. Na poslednjoj strani nalazi se ovlašćenje za rad. U nacionalnom statističkom zavodu ističu da svako odbijanje popisivanja, kao i davanje nepotpunih i netačnih podataka, za sobom povlači prekršajnu odgovornost i novčanu kaznu od 20.000 do 50.000 dinara. Oni podsećaju da se podaci prikupljeni u popisu koriste isključivo u statističke svrhe i Republički zavod za statistiku ih ne može ustupiti drugim fizičkim i pravnim licima.

Popisivač ne mora da uđe u kuću
S obzirom da su nam se povodom popisa javljali čitaoci s pitanjima, pre svega da li su u obavezi da puste popisivača u kuću ili stan s obzirom na virus gripa i virus koronu, a i brige o bezbednosti, evo objašnjenja.

U Zakonu o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova 2022. nigde ne piše da je osoba koja se popisuje dužna da pusti popisivača u stan ili kuću. Sa druge strane, popisivač ne treba da insistira na ulasku u stan ili kuću, jer osoba može biti popisana u hodniku ili dvorištu kuće.

Svi građani su u skladu sa zakonom dužni da učestvuju u popisu i da daju potpune i tačne odgovore na sva pitanja popisivača (izuzetak su tri pitanja na koja građani u skladu sa Ustavom ne moraju da odgovore).

Ako popisivač nikoga ne zatekne kod kuće, ostavlja pismeno obaveštenje da je osoba dužna da se najkasnije do 31. oktobra 2022. javi nadležnom organu radi davanja podataka u vezi sa popisom, piše u zakonu.

Portal Palilula.info je došao do informacije (na šta nam je naša sugrađanka skrenula pažnju) jeste da postoji i opcija “telefonskog popisivanja” u skladu sa Zakonom. Naime u “Vodiču za popisivače” (popis2022.stat.gov.rs na strani 18, tačka 10 navedeno je: “Ako zbog nepovoljne epidemiološke situacije nije u mogućnosti da uđe u neki stan i obavi popisivanje (npr. ako je neko od članova domaćinstva bolestan ili se građani plaše zaražavanja i ne dozvoljavaju ulazak u stan), popisivač treba da objasni da je popisivanje obavezno i da predloži građanima opciju telefonskog popisivanja. U tom slučaju, popisivač uzima kontakt telefon domaćinstva i dogovara/zakazuje termin popisivanja.”

Izvor: politika.rs, Foto: Scott Graham / Unsplash
Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram, Twitter, Threads i Linkedin.
U subotu počinje popis stanovništva, biće 69 pitanja
Copy link