Zakazano rušenje letnjikovca, iako je on mnogima utočište

Palilula.info 23. avgusta 2022.

Rušenje objekta je zakazano za 30. avgust iako je, prema rečima advokata, ta odluka protivpravna.

Od pre više od decenije na tom mestu nalazi se restoran, u sklopu kojeg je i letnjikovac. To je mesto okupljanja i služi za raznovrsna humana dešavanja.

Ali – to nekome smeta. Prve komšije već više godina pokušavaju da letnjikovac sruše.

Na vrata porodice Simić, od sredine 2019. godine, inspektori redovno kucaju i na razne načine zaustavljaju rad porodične firme Nensiko. Još tada, ostalo je tek ponešto da bi sporni letnjikovac bio završen, ali to nije zanimalo nadležne.

“To je sve stajalo da kažem na stend baju do ove godine, do jula meseca ove godine. U međuvremenu mi smo uradili dopunu predmeta geodetskim elaboratom za ozakonjenje objekta gde je kompleksu Dunavska terasa pripojen i ovaj predmetni letnjikovac“, kaže za Televiziju Una Jovana Pejić Simić i dodaje:

“Volela bih da se preispitaju sve činjenice i po čijem nalogu je moguće da se građevinska inspekcija u jednom danu vrati tri puta, da nam zatvaraju gradilište koje zapravo nije gradilište“.

Rušenje objekta je zakazano za 30. avgust iako je, prema rečima advokata, ta odluka protivpravna.

“Nijedan objekat koji je u postupku ozakonjenja ne može biti rušen, tek kada se okonča postupak, ukoliko se odbije zahtev, onda može biti rušen, ukoliko se usvoji zahtev onda naravno ne može biti srušen“, ističe advokat Darko Milosavljević.

A brojna udruženja koja se sastaju ispod te nadstrešnice pokazuju da nije u pitanju tek neko odmaralište. Inicijativa građana “Mame Višnjice” su stalni gosti.

“Verujte, bilo koja radionica – sve se odvija ovde. Druga stvar, koja je jako bitna, porodica Simić nam je izašla u susret, sve ovo što se dešava ovde je potpuno besplatno, što je jako bitno za nas jer mi imamo dosta mama koje su samohrane“, istakla je Vesna Đokić ispred Inicijative građana “Mame Višnjice“.

“Uopšte ne živim u ovom naselju, čak ni na opštini, međutim za mene je ovo udruženje jako značajno, zato što su mi pomogli da rešim problem vršnjačkog nasilja koje sam imala u osnovnoj školi na Zvezdari, tako da apsolutno podržavam njihovu borbu da zadrže jedan prostor koji je jako društveno koristan i znači svima nama“, objašnjava Ivana Jeftić.

Kako bismo proverili navode – kontaktirali smo Sekretarijat za inspekcijske poslove koji nam je dostavio informaciju da je “građevinski inspektor tokom 2019. godine utvrdio da je investitor započeo sa izvođenjem bespravnih radova“.

“Gradilište je zatvoreno i građevinski inspektor je doneo rešenje o uklanjanju radova kao i rešenje o izvršenju. S obzirom na to da je kontrolnim inspekcijskim nadzorom utvrđeno da je i pored obustave i zabrane daljih radova investitor nastavio sa izvođenjem građevinskih radova, Sekretarijat za inspekcijske poslove je nadležnom tužilaštvu podneo i dopunu krivične prijave. Uklanjanje opisanih bespravnih radova je prepoznato kao prioritetno obzirom da je reč o zloupotrebi državnog zemljišta u korist komercijalnih interesa investitora“, stoji u odgovoru Sekretarijata za UNA televiziju.

Na naš drugi mejl i dodatna pitanja Sekretarijat nije odgovorio.

“Verujem da još uvek ima pravde u ovoj državi, ja verujem u naš sistem“, kaže za Televiziju Una Jovana Pejić.

Porodica Simić zaključuje da se radi o hiru komšija i selektivnom rušenju, čime preti da se uništi posao koji hrani više od 20 porodica.

Neće rušenje letnjikovca srušiti volju Simića za okupljanjem dobrih ljudi i pomaganju zajednici, ali će se zauvek izgubiti mesto koje je uvek bilo sigurna adresa za sve građane kojima je potrebno utočište.

Izvor: Televizija Una
Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram, Twitter, Threads i Linkedin.
Zakazano rušenje letnjikovca, iako je on mnogima utočište
Copy link