Hemoroidi, uzroci njihovog nastanka i saveti za prevenciju

Palilula.info 27. oktobra 2022.

Hemoroidi su otečene vene koje se nalaze oko anusa ili u donjem delu rektuma. Oko 50 procenata odraslih doživljava simptome hemoroida do 50. godine.

Hemoroidi mogu biti unutrašnji ili spoljašnji. Unutrašnji hemoroidi se razvijaju unutar anusa ili rektuma. Spoljni hemoroidi se razvijaju izvan anusa. Hemoroidi su takođe poznati i pod imenom šuljevi. Spoljni hemoroidi su najčešći i najteži. Hemoroidi mogu izazvati bol, jak svrab i poteškoće pri sedenju. Na sreću, mogu da se leče.

Hemoroidi i njihovi simptomi

Simptomi zavise od vrste hemoroida koje imamo.

Unutrašnji hemoroidi mogu izazvati:
– krv na tkivu nakon pražnjenja creva
– kožu koja viri iz anusa tokom pražnjenja creva

Spoljašnji hemoroidi imaju sledeće simptome:

– ekstremni svrab oko anusa
– neprijatna kvržica(e) ili otok u blizini anusa
– bolovi ili bol oko anusa, posebno kada sedite

Hemoroidi često ne izazivaju bol. Međutim, ponekad spoljni hemoroidi mogu da formiraju krvni ugrušak na koži. Ova pojava poznata je kao trombozni hemoroid. I unutrašnji hemoroidi mogu da prolapsiraju, što znači da se neće povući nazad u anus. I prolapsirani i trombozirani hemoroidi mogu da izazovu značajan bol.

Iako hemoroidi mogu biti prilično neprijatni, nisu opasni po život i često prolaze sami bez lečenja.

U slučaju krvarenja ili crne stolice, treba se obratiti lekaru, jer uzrok krvarenja ne moraju da budu samo hemoroidi. Lekarski savet potreban je i u slučaju da se hemoroidi ne poboljšaju u roku od nedelju dana kućnog lečenja.

Uzroci i faktori rizika za hemoroide

Hemoroidi se javljaju kada postoji preveliki pritisak na vene oko anusa. Mogući uzroci i faktori rizika mogu da budu:
– naprezanje tokom pražnjenja creva
– dugo sedenje, posebno na toaletu
– hronična konstipacija ili dijareja
– porodična istorija hemoroida
– posao koji iziskuje stalno dizanje teških tereta ili druge aktivnosti koje opterećuju telo
– gojaznost
– analni seksualni odnos, koji može iritirati hemoroide
– trudnoća (uvećana materica pritiska venu u debelom crevu, uzrokujući njeno izbočenje)
– starost više od 50 godina

Kako se dijagnostikuju hemoroidi

Vizuelni pregled vašeg može biti dovoljan za dijagnozu hemoroida. Da bi potvrdio dijagnozu i proverio da li postoje abnormalnosti u anusu, lekar može da uradi i digitorektalni pregled. Tokom ovog pregleda, lekar ubacuje prst u rukavici i podmazan u rektum.

U zavisnosti od faktora rizika za gastrointestinalne bolesti, lekar može da traži dodatne preglede kao što su anoskopija, sigmoidoskopija ili kolonoskopija. Za svaki od ovih pregleda lekar koristi malu kameru da dijagnostikuje bilo kakve abnormalnosti u anusu, rektumu ili debelom crevu.

Anoskopija ispituje unutrašnjost anusa, sigmoidoskopija ispituje poslednjih 50 centimetara debelog creva, a kolonoskopija istražuje celo debelo crevo. Tokom ovih pregleda, mala kamera sa optičkim vlaknima ubacuje se u malu cev koja je umetnuta u rektum. Ovim pregledom lekar dobija jasan pogled unutrašnjosti rektuma tako da izbliza može da pregleda hemoroide.

Hemoroidi i njihovo lečenje

Hemoroide mogu da se leče kod kuće ili u lekarskoj ordinaciji.

– Ublažavanje bola

Za smanjenje bola preporučuje se ležanje u kadi tople vode najmanje 10 minuta dnevno. Takođe, da bismo ublažili bolove spoljašnjih hemoroida, pomaže ako sedimo na boci sa toplom vodom.

Ako je bol nepodnošljiv, koristite supozitorije, mast ili kremu da biste ublažili peckanje i svrab.

– Suplementi koji sadrže vlakna

U slučaju zatvora, korisni su suplementi koji sadrže vlakna, jer oni pomažu da stolica omekša. Dva uobičajena suplementa ovog tipa su psilijum i metilceluloza.

– Kućni lekovi

Lekovi koji deluju lokalno, kao što su hidrokortizon ili krema za hemoroide, mogu da olakšaju nelagodnost zbog hemoroida. Jastučići i maramice od hamamelisa takođe mogu da pomognu u ublažavanju hemoroida.

Sedenje u kupki 10 do 15 minuta dnevno takođe pomaže.

Veoma je važna svakodnevna higijena i ispiranje anusa toplom vodom tokom tuširanja ili kupanja, ali bez upotrebe sapuna, jer on može da pogorša hemoroide. Takođe treba izbegavati upotrebu suvog ili grubog toalet papira nakon pražnjenja creva.

Korišćenje hladnog obloga na anusu može da pomogne u smanjenju otoka hemoroida. Sredstva protiv bolova, kao što su acetaminofen, ibuprofen ili aspirin, takođe mogu da ublaže bol ili nelagodnost.

– Medicinski tretmani

Ako kućni tretmani ne pomažu, lekar može da preporuči podvezivanje hemoroida gumenom trakom, odnosno, postavljanje gumi ligatura. Ova procedura podrazumeva da lekar prekine cirkulaciju krvi do hemoroida postavljanjem gumene trake oko njegove baze. Tako dolazi do gubitka cirkulacije u hemoroidima, zbog čega se oni smanjuju. Ovu proceduru treba da obavlja samo medicinski stručnjak, a nikako sam pacijent.

Ako gumi ligatura nije opcija, lekar može da se oduči za terapiju injekcijama ili skleroterapiju. U ovoj proceduri, lekar direktno ubrizgava hemikaliju u krvni sud, zbog čega se hemoroidi smanjuju.

Prevencija

Da bi se sprečilo ili izbeglo pogoršanje hemoroida, treba izbegavati naprezanje tokom pražnjenja creva. Takođe, trebalo bi povećati unos vode, jer dovoljno vode može da spreči da stolica očvrsne.

U toalet treba ići čim se oseti da dolazi do pražnjenja creva, jer će se tako sprečiti razvoj hemoroida. Treba redovno vežbati da bi se sprečio zatvor i izbegavati dugo sedenje, posebno na tvrdim površinama poput betona ili pločica. Konzumiranje hrane bogate dijetnim vlaknima može smanjiti rizik od budućeg razvoja hemoroida.

Dobri izvori dijetnih vlakana:
– celo zrno
– braon pirinač
– ovsena kaša
– kruške
– šargarepa
– heljda
– mekinje

Dijetna vlakna pomažu u stvaranju mase u crevima, što omekšava stolicu i olakšava njen prolazak.

Hemoroidi i komplikacije

Komplikacije od hemoroida su retke, ali mogu da budu:

-krvni ugrušci u otečenoj veni
– krvarenja
– anemija zbog nedostatka gvožđa uzrokovana gubitkom krvi
– infekcija spoljašnjih hemoroida
– višak kože kada spoljašnji hemoroidi nestanu

Uz pravilan tretman, verovatno će doći do poboljšanja. Praćenje uputstava lekara i pravilan način ishrane i životnih navika, kao i izbegavanje sedenja u dužem vremenskom periodu, takođe mogu da poboljšaju sveukupno zdravstveno stanje. Vežbanje, unošenje veće količine vode i kozumiranje više vlakana pomažu u ublažavanju zatvora i sprečavanju nastanka budućih  hemoroida.

Izvor: eklinika.telegraf.rs, Foto Shutterstock
Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram, Twitter, Threads i Linkedin.
Hemoroidi, uzroci njihovog nastanka i saveti za prevenciju
Copy link