Odeljenja prepolovljena, deca na udaru tri tipa infekcije

Palilula.info 14. februar 2023.

“Desetkovana” odeljenja u školama, deca s visokim temperaturama, otežanim disanjem i kašljem jeste trenutno slika škola i domova zdravlja u Srbiji. Svi više roditelja prijavljuje da su im deca bolesna, a lekari se žale na rezistenciju na antibiotike kod mališana i duže trajanje bolesti.

– Roditelji desetoro dece iz jednog odeljenja javilo se da su im deca od sinoć bolesna, da su dobila visoku temperaturu. Većina je juče bila u domu zdravlja, niko im nije radio test na koronu, niti vadio krv. Lekari kažu da prate situaciju, obaraju temperaturu, i da sve prolazi za tri, četiri dana – kaže Ivana Jokić, majka osnovca iz Beograda.

Ona kaže da temperatura ide i do 40 stepeni, ali da roditelji kažu da najteži simptomi prolaze za tri – četiri dana. Dodaje i da se među roditeljima širi strah od meningitisa zbog visokih temperatura koja je trenutno glavni simptom kod obolele dece.

– Lekari kažu da je masovno u pitanju virusna infekcija, da ima puno bolesne dece… Roditelji prenose i da ima slučajeva meningitisa zbog visoke temperature – kaže Jokić.

Haraju tri virusa

Ovakve informacije potvrdila je i dr Marija Golubović, pedijatar iz Doma zdravlja “Savski venac”. Ona je izjavila da je povećan broj pregleda obolele dece od rota, adeno i virusa gripa u predškolskim i školskim dispanzerima, ali da je to uobičajeno za zimski period.

Kada je reč o kliničkoj slici dece, doktorka kaže da je praćena visokom temperaturom, bolovima u mišićima, a prisutna je i malaksalost.

– Prisutna je temperatura koja ide i do 40 stepeni. Traje od tri do pet dana. Roditelji detetu treba da daju lek za skidanje temperature, raskomote ga, tuširaju mlakom vodom i obavezno rehidriraju – rekla je dr Golubović za RTS.

Dodaje i da roditelji, ukoliko telesna temperatura ne pada, treba da odvedu dete kod pedijatri posle dva do tri dana od pojave tog simptoma. Golubovićeva objašnjava da se od simptoma kod mlađe dece javlja slabiji apetit, dok kod starije stomačne tegobe.

– Veći broj dece se javlja. Većina se žali na visoku temperaturu koja ide i do 40 stepeni i kašalj. Veća deca, koja sama mogu da govore za sebe, se žale na glavobolju, bol u mišićima i zapušen nos – rekao je dr Dejan Jonev.

On objašnjava i da simptomi obično traju od sedam do deset dana. On nije pomenu da od komplikacija može doći do meningitisa, ali napominje da do nekih dolazi zbog oslabljenog imuniteta.

– Kako ove virusne infekcije oslabe imunitet u nekim slučajevima dolazi do komplikacija u vidu bakterijskih infekcija. Najčešće su to bakterijske infekcije grla i uha – kaže dr Jonev.

Korona nije u cirkulaciji

Na pitanje kako lekari budu sigurni da se ne radi o zaražavanju korona virusom, dr Jonev objašnjava da on trenutno nije aktuelan među decom.

– Vidimo da nema kontakata. Nema zaraženih u porodici, nije u cirkulaciji virus. Takođe, radi se i krvna slika – rekao je dr Jonev.

Otporni na antibiotike

Osim velikog broja obolele dece, pedijatri se suočavaju i sa još jednim problemom, a to je da anitbiotici ne deluju.

– Povećan je broj bolesne dece. Ovi simptomi se pojavljuju još od novembra. Pa je tokom raspusta to malo stalo i sad kako deca ponovo idu u školu opet je veći broj bolesne dece. Problem je što neretko antibiotici ne deluju, sirup ne radi. Takođe, dugo traje. Sigurno dve – tri nedelje sa čudnim simptomima. Od desetoro dece jedno ima temperaturu, žale se na probleme s disanjem, suv kašalj, a javljaju se i upala uha i dijareja. Češće upala uha nego dijareja – rekao je v.d. Doma zdravlja Palilula.

Higijena i vitamini

Na pitanje kako da zaštitimo decu od virusa u narednom periodu, dr Golubović kaže da su preventivne, odnosno higijenske mere ključne.

– Potrebno je redovno pranje ruku, izbegavati sa prljavim rukama kontakte nosa i očiju jer se virus gripa prenosi i preko konjuktiva. Preko zime treba koristi vitamin D – rekla je dr Golubović.

Sa druge strane, dr Jonev napominje da je osnovni savet za prevenciju virusnih infekcija izbegavanje kolektiva, što je za decu nemoguće jer moraju u vrtić i školu tako da on savetuje roditelje da porade na imunitetu dece.

– Ovo jeste vreme viroza i roditelji treba da podignu imunitet deci. Primarno tu treba da bude raznovrsna ishrana, bogata voćem i povrćem. Apsolutno treba uključiti i neke suplemente u ishrani iz razloga što neka deca neću da jedu određe stari koje su dobre za imunitet i ne možete ih naterati na to – kaže dr Jonev.

Izvor: Aleksandra Kresović / Blic, Foto: Shutterstock / RAS Srbija
Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram, Twitter, Threads i Linkedin.
Odeljenja prepolovljena, deca na udaru tri tipa infekcije
Copy link