Prevencija i lečenje povreda kolena: Saveti za očuvanje zdravlja i brz oporavak

Palilula.info 8. maj 2023.

Koleno je jedan od najvećih i najkompleksnijih zglobova u telu, koji ima ključnu ulogu u kretanju, a upravo njegova intenzivna upotreba u svakodnevnom životu čini ovaj zglob podložnim povredama.

Povrede kolena su, dakle, veoma česte, posebno kod sportista i aktivnih pojedinaca, a mogu biti izuzetno bolne i ograničavajuće, te i dovesti do kompleksnijih zdravstvenih tegoba.

Postoje, međutim, mnoge mere koje možete da preduzmete kako biste umanjili rizik od povrede kolena, a moderna medicina poznaje različite metode koje vam mogu pomoći da biste se efikasno oporavili ukoliko se povreda ipak dogodi. Naposletku, ortopedska praksa današnjice je upoznata sa konceptom fast-track i fastest fast-track tretmana ubrzanog oporavka, koji čini da pacijenti nakon artroplastike kolena bivaju vertikalizovani i mobilizovani već nekoliko časova u odnosu na operaciju. U ovom tekstu ćemo se baviti savetima za prevenciju povreda kolena, kao i efikasnim metodama lečenja i oporavka. Naučićete kako da održavate zdravlje ovih važnih zglobova i sprečite povrede, a takođe ćemo vas upoznati i sa načinima tretiranja tegoba u ovom kontekstu.

Česti uzroci povrede kolena

U vezi sa prethodno rečenim, kako zbog svoje složenosti, tako i zbog intenzivnog korišćenja, koleno je neretko izloženo riziku od povreda i oštećenja. Govorimo o raznim faktorima koji mogu doprineti povredama kolena, uključujući sportske aktivnosti, nezgode na poslu ili kod kuće, kao i degenerativne bolesti i stanja. Ne bismo li zaista razumeli načine na koje do povreda kolena mahom dolazi, potrudićemo se da objasnimo kako svaki od ovih faktora može uticati na oštećenje kolena.

Sportske povrede

Sportske povrede su jedan od najčešćih uzroka povreda kolena. Sportisti koji učestvuju u aktivnostima koje uključuju skakanje, trčanje, brzo kretanje i promene pravca kretanja su posebno izloženi riziku od povreda ovog zgloba. U ovom pogledu su pre svega u pitanju ozlede koje mogu biti izazvane iznenadnim pokretima ili sudarima, ali takođe mogu biti posledica dugotrajnog opterećenja koje dovodi do oštećenja hrskavice, tetiva i ligamenata.

Svakodnevni život: Povrede na poslu ili kod kuće

Povrede kolena na poslu ili kod kuće takođe mogu biti ozbiljan problem. Osobe koje provode mnogo vremena na poslu sedeći ili stojeći mogu razviti neke od degenerativnih stanja koja vremenom oštećuju koleno. Kod kuće, padovi i nezgode mogu dovesti do istezanja ili kidanja tetiva i ligamenata u kolenu.

Degenerativne bolesti i stanja

Degenerativne bolesti i stanja dovode do propadanja hrskavice i uništavanja zglobova, što može uzrokovati bol i ograničenje pokreta u kolenu. U zavisnosti od toga u kojoj meri je hrskavica oštećena, može da postoji potreba da bude izvedena operacija kolena.

Prevencija povrede kolena

Prevencija povrede kolena može biti ključna za očuvanje zdravlja kolena i sprečavanje pomenutih bolnih i ograničavajućih stanja. Najveću razliku u ovom kontekstu čine naizgled mali koraci u svakodnevnom životu, kojima umanjujemo rizik od eventualnih povreda. Ukoliko govorimo o sportskim povredama, osnovni savet je postepeno stupanje u aktivnosti i istezanje, a za zaštitu kolena je istovremeno bitno i korišćenje prave opreme i obuće. Odgovarajuća oprema za sport ili aktivnost koju izvodimo mogu pružiti adekvatnu podršku i smanjiti pritisak na kolena. S druge strane, naglo otpočinjanje intenzivnih aktivnosti može dovesti do oštećenja, te se stoga preporučuje postepeno ubrzanje aktivnosti i izbegavanje naglih promena pravca kretanja.

Još jedan važan savet za očuvanje dobrog zdravlja ovog važnog zgloba jeste jačanje mišića koji podržavaju koleno. Održavanje jakih mišića u nogama i oko kolena može pomoći u stabilizaciji kolena i smanjenju rizika od oštećenja. Istovremeno, održavanje zdrave telesne mase može biti ključno u prevenciji bolnih stanja u ovom smislu. Prekomerna telesna masa može povećati pritisak na kolena i povećati rizik od oštećenja. Zdrava ishrana i redovna fizička aktivnost imaju veliku ulogu u održavanju zdrave telesne mase, te samim time i pri smanjenju rizika od povrede kolena.

Lečenje povreda kolena

Kada dođe do povrede kolena, blagovremeno i adekvatno lečenje je ključno kada govorimo o smanjenju bola i eliminisanju tegoba uopšte, dok u isto vreme dobar izbor lekara i metode lečenja nesumnjivo ubrzavaju i proces oporavka. Lečenje će zavisiti od vrste i ozbiljnosti povrede, te kada su u pitanju manje tegobe, lekar će savetovati odmor kao jedan od koraka ka oporavku bolnog zgloba. Odmor pomaže u smanjenju upale i pritiska na kolenu, što može ubrzati proces oporavka. U slučaju akutne povrede, poput istegnuća ili uganuća, odmor je neophodan kako bi se sprečilo dalje oštećenje. U vezi sa pomenutim stanjima koja ne zahtevaju operativni pristup lečenju, uobičajena je primena leda i kompresije. Hladni oblozi i kompresija pomažu u smanjenju otoka i bola, a značajno je uzeti u obzir i elevaciju. Podizanje noge iznad nivoa srca pomaže u smanjenju otoka i pritiska na kolenu. U ležećem položaju, podignite nogu i stavite jastuk ispod kolena kako biste održali nogu podignutom.

U nekim slučajevima, lekovi za ublažavanje bola i upale mogu biti potrebni za lečenje povrede kolena. Ovo su mahom lekovi poput ibuprofena ili acetaminofena, koji mogu pomoći u smanjenju bola i upale, dok nekad ovakav pristup lečenju nije dovoljan i potrebna je hirurška intervencija. Hirurški tretman može uključivati popravku oštećenog tkiva ili zamenu zgloba kolena, a u slučajevima teških povreda, degenerativnih stanja ili napredovanja artroze. Ovaj zahvat neretko budi određene bojazni među pacijentima, ali uz odgovarajuću pripremu i kvalitetnu medicinsku negu, pacijenti se mogu vratiti normalnom životu nakon operacije. Iz ovog razloga je važno obratiti se pouzdanom lekaru, čega je primer jedan od renomiranih ortopedskih hirurga, doktor Aleksandar Lažetić, koji ima više od 20 godina iskustva u oblasti ortopedije i sportske medicine, uspešno sprovodeći različite vrste operacija u svome domenu rada, uključujući i zamenu kolena.

Pre operacije kolena, lekar sprovodi detaljnu procenu pacijentovog zdravstvenog stanja, uključujući fizički pregled, rendgenske snimke i CT skeniranje. Ovaj pregled mu pomaže da utvrdi uzrok problema i odredi najbolju opciju lečenja za svakog pacijenta.

Postoperativni oporavak je takođe ključan za uspešan ishod operacije, te će lekar pomoći pacijentima u postavljanju plana rehabilitacije, koji se, kada je valjano načinjen, prilagođava njihovim specifičnim potrebama i ciljevima oporavka. Ovaj plan obično uključuje vežbe koje pomažu u jačanju mišića i poboljšanju fleksibilnosti kolena. Uz kvalitetnu medicinsku negu i pravilan postoperativni oporavak, pacijenti se obično mogu vratiti svakodnevnom životu bez bolova i ograničenja pokreta kolena.

Oporavak nakon povrede kolena

Pacijente koji se suočavaju sa bolovima u predelu kolena uglavnom najviše zanima proces oporavka i prognoze u ovom smislu. Važno je znati da uz pravilan tretman i rehabilitaciju, pacijenti zaista mogu da se vrate svakodnevnim aktivnostima i sportu. Jedan od inovativnih pristupa u procesu oporavka nakon povrede kolena je tzv. “fast track” koncept, koji je osmišljen i razvijen sa ciljem skraćivanja vremena oporavka i povećanja efikasnosti rehabilitacije.

Doktor Aleksandar Lažetić, stručnjak koj je prvi počeo da sprovodi ovaj koncept na našim prostorima, upravo na ovaj način značajno doprinosi većem zadovoljstvu pacijenata i smanjenu procenta postoperativnih komplikacija. Ovaj pristup obuhvata preciznu procenu pacijenta pre i nakon operacije, kao i individualni plan rehabilitacije koji se prilagođava specifičnim potrebama pacijenta. Cilj je da se pacijentu omogući brži i efikasniji oporavak primenom niza strategija i tehnika, uključujući rano ustajanje iz kreveta nakon operacije i smanjenje trajanja bolničkog lečenja. Ovaj pristup takođe naglašava važnost edukacije pacijenata o njihovoj povredi i planu rehabilitacije kako bi se motivisali da rade na svom oporavku.

Budući da je moderna ortopedska praksa iznedrila efikasne načine na koje se put pacijenata ka povratku svakodnevnim aktivnostima bez bola i tegoba značajno skraćuje i olakšava, svi koji se suočavaju sa izazovima u ovom pogledu bi trebalo da budu ohrabreni da se jave lekaru sa prvim iskustvima simptoma. Blagovremena reakcija i primena adekvatne terapije igraju veliku ulogu u sanaciji ovih zdravstvenih problema, dok će briga svakoga od nas o ukupnom zdravlju organizma, zdrav stil života i promišljeno i pažljivo pristupanje intenzivnim fizičkim naporima svakako ići u prilog prevenciji povreda i oboljenja kolena.

Autor: Velibor Živkov, Foto: pixabay.com
Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook | Instagram | Twitter | Threads | Linkedin
Za pitanja ili predloge o saradnji možete nas kontaktirati na navedenu mail adresu: marketing@palilula.info
Copy link