Roditelji šestaka dobili poziv za vakcinaciju dece

Palilula.info 10. februara 2022.

Roditelji šestaka koji nisu preležali varičele odnosno ovčije boginje dobijaju ovih dana poziv da decu vode na vakcinaciju.

Poziv je, primera radi, roditeljima šestaka sa Palilule stigao preko razrednih starešina, kojima je od Doma zdravlja Palilula prosleđeno obaveštenje.

Po novom Pravilniku o redovnoj vakcinaciji, ova protiv varičela je besplatna i obavezna.

Kako se navodi u mejlu, roditelji decu mogu da dovedu kod izabranog pedijatra, na punktu gde imaju zdravstveni karton. Po novom Pravilniku o redovnoj vakcinaciji, ova vakcina je besplatna. Za kompletnu vakcinaciju potrebne su dve doze vakcine sa intervalom između pojedinačnih doza od najmanje šest nedelja, a interval ne sme biti kraći od četiri nedelje.

Vakcina protiv ovčijih boginja – varičela, obavezna je za decu uzrasta šestog razreda osnovne škole, koji do tada nisu preležali ovu bolest i besplatna je predviđeno je novim Pravilnikom o vakcinaciji, koji se primenjuje od 1. januara ove godine.

Pravilnikom je preporučeno da se protiv ovčijih boginja mogu vakcinisati deca već posle 12 meseci života. Za osetljive kategorije stanovništva, za koje je predviđena obavezna imunizacija vakcina je besplatna i finasira je Republički fond za zdravstveno osiguranje. Ostali, kojima je preporučena, sami plaćaju. Vakcina košta oko oko 4.000 dinara ako se kupuje u apoteci i daje u domu zdravlja, a u privatnim ordinacijama oko 4.800 dinara. Daje se u dve doze u razmaku od šest nedelja i daje trajni imunitet.

U Institutu za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut” rekli su ranije za Euronews da je vakcina pritiv varičela bila obavezna i prema prethodno važećem Pravilniku za osobe u posebnom riziku i preporučena za određeni uzrast, a da su novim Pravilnikom samo pridodate još neke kategorije. Jedna od novih kategorija su i deca šestog razreda osnovne škole koja do tada nisu preležala ovu bolest, a razlog je što varičela može imati težu kliničku sliku praćenu komplikacijama u starijem uzrastu, a posebno može biti ozbiljna kod trudnica i novorođenčadi.

Izvor: Telegraf.rs
Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram, Twitter, Threads i Linkedin.
Roditelji šestaka dobili poziv za vakcinaciju dece
Copy link