Počeli radovi u Areni za dvoransko Svetsko prvenstvo u atletici

Palilula.info 30. januara 2022.

Srpski atletski savez saopštio je da su počeli radovi pred Svetsko atletsko prvenstvo u dvorani koje će se održati u prestonici Srbije. Odbrojavanje je počelo i još samo 47 dana ostalo je do početka koje će se održati u beogradskoj Štark Areni od 18. do 20. marta 2022. godine.

– Organizacija atletskog spektakla teče po planu i prilika je da se još jednom zahvalimo Ministartsvu omladine i sporta Srbije i Gradu Beogradu na velikoj podršci. Zahvaljujući njima mi ćemo organizovati najveći atletski događaj u istoriji samostalne Srbije – istakao je Predrag Momirović direktor Svetskog atletskog šampionata u dvorani Beograd 2022.

Video: Happy TV

“Još 47 dana nas deli od najveće sportske manifestacije koja će ove godine biti održana u Beogradu i jedne od najvećih u svetu. Ponovo okrećemo novi list istorije, Svetski šampionat u dvorani u atletici još jedna sjajna prilika za promociju sporta, ali i Beograda i Srbije, da promovišemo da zdrave stilove života, ali i sportsku kulturu po kojoj smo poznati širom planete kroz istoriju” . zaključio je Predrag Momirović direktor takmičenja SP 2022.

Počeli radovi u Areni za dvoransko Svetsko prvenstvo u atletici

Počeli radovi u Areni za dvoransko Svetsko prvenstvo u atletici

Počeli radovi u Areni za dvoransko Svetsko prvenstvo u atletici

Zvanične maskote Svetskog prvenstva 2022. Malina – Li i Šljivan – Iv.

Počeli radovi u Areni za dvoransko Svetsko prvenstvo u atletici

Srpski atletski savez lansirao je Malinu Li i Šljivana Iv kao zaštitna lica za najveći sportski događaj organizovan na našim prostorima inspirisan voćkama koje u našoj zemlji imaju kultni status.

Malina sinonim za ukusno i lepo, jedna od simbola Srbije poznata i kao crveno zlato, predstavlja jedno od najvećih blaga kojim naša zemlja raspolaže i sa razlogom je dobila svoje istaknuto mesto na najvećoj smotri sportista sveta u beogradskoj Areni 2022. Ništa manji značaj nema ni šljiva, voćka bez koje se u Srbiji ne može, koja je jedan od najpopularnijih produkata kojim raspolažemo, nezamenljivi deo naše kulture. Sjajan potez naše krovne altetske organizacije koja je stvorila maskote koje će kroz vekove slaviti nešto što je decenijama neizostavno na srpskoj sceni i nešto čime se Srbija ponosi i predstavlja svetsku silu. Malina i šljiva promarširaće kroz prvenstvo sveta “kraljice sportova” u dvorani u našem glavnom gradu, srpskom hramu sporta i ostaviti utisak visoke vrednosti.

Srbija će ugostiti preko 1000 atletičara i oficijelnih lica iz preko 150 zemalja sveta tokom tri dana trajanja takmičenja.

Građevinski radovi na izgradnji podkonstrukcije i atletske staze za dvoransko atletsko Svetsko prvenstvo u Areni su počeli i biće gotovi do kraja februara, saopšteno je iz Srpskog atletskog saveza. Nakon Evropskog prvenstva Arena će ponovo biti ispunjena atletskim bojištima, koji će pokriti kompletnu površinu poda, pa je iz tog razloga izvršena demontaža kompletnih tribina sa nivoa 100 na istočnoj i zapadnoj strani. Prilikom izgradnje borilišta biće upotrebljeno 120 tona čelika za podkonstrukciju i 100 tona čelika za atletku stazu.”U Areni će biti podignut nivo poda na visinu od tri metra što znači da će biti postavljena privremena podna potkonstrukcija od montažno demontažnih čeličnih elemanata i drvenih greda i ploča na celokupnoj površini poda od oko 5000 kvadratnih metara.”

Video: HotSport.rs

“Na podignuti pod montira se atletska staza, koja se sastoji od metalne konstrukcije visine od 50cm na ravnom delu, a po obodnim delovima i do 120 centimetara. Gornji sloj staze je podloga od tartana koji prema svojim tehničkim karakteristikama i kvalitetu proizvoda zadovoljava visoke standarde koje propisuje Svetska atletika”, rekao je koordinator za izvođenje radova Boris Trmčić.

220 tona čelika za igradnju atletkih borilišta u Areni

U okviru staze biće postavljenja kružna atletska staza dužine 200 metara i središnja staza za sprint dužine 60 metara, a između njih će biti postavljena borilišta za skok u dalj i troskok, bacanje kugle, skok s motkom i skok u vis.

“Radovi na stazi sastoje se iz tri faze. U prvoj fazi se postavlja privremena podna potkonstrukcija i preko nje metalna konstrukcija atletske staze i završni sloj drvenih ploča. Drugu fazu čini oblaganje kompletne površine tartanom, u završnoj se obeležavaju staze za kružne trke i središnja sprinterska staza, vrše se sertifikacija i unosi se oprema za sva borilišta (skok u dalj i troskok, bacanje kugle, skok s motkom i skok u vis)”, objašnjava Boris Trmčić.

Staza će biti u istoj visini kao i prvi red publike na nivou 200 (na visini od 3,5 metara od nivoa poda Arene). Obzirom da je sama staza podignuta na 3 ipo metra od poda Arene publika na nivou 400 dobija odličnu vizuru i preglednost za praćenje atletskih nadmetanja.

Izvor: Blic, HotSport, RTS, Foto: Srpski atletski savez / Ustupljene fotografije, B92,
Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram, Twitter, Threads i Linkedin.
Počeli radovi u Areni za dvoransko Svetsko prvenstvo u atletici
Copy link