Ujedinjenje na staroj Karaburmi: BAK se vraća u OAK za još jači klub

Palilula.info 28. oktobar 2021.

Ono što se nagoveštavalo poslednjih godinu dana sada će se i obestiniti – BAK i OAK se ujedinjuju i stvaraju još moćniji klub.

Nije svakidašnje u Srbiji da se klubovi i institucije ujedinjuju, šta više još se više razdvajaju. Međutim svetli primer dolazi sa stare Karaburme gde će se BAK i OAK ujediniti.

Beogradski atletski klub nastao je 2015. godine kao posledica loše finansijske situacije u Omladinskom atletskom klubu Beograd. Kako bi legendarni klub sa stadiona OFK Beograda nastavio da ”živi” BAK je na sebe preuzeo rad sa najmlađima i da polako u narednim godinama oporavi OAK.

Početne godine nisu bile lake pa su tako u jednom trenutku i svi seniori i juniori morali da pređu u BAK kako bi mogli da takmiče.

Međutim poslednjih nekoliko godina situacija je sve bolja pa su tako postepeno nekadašnji atletičari OAK-a vraćani u taj klub koji je vodio trener Novica Pantelić. Već početkom 2021. situacija je bila takva da više nije postojala potreba za dva kluba i samo se čekao prelazni rok i preregistracija klubova kako bi nekada velikan Jugoslovenske atletike ponovo ojačao i ujedinio se.

Prvi čovek BAK-a Slavica Momirović trebalo bi istu funkciju da dobije i u ”novom” OAK-u, ali celokupna nova upravljačka struktura kluba znaće se u narednim danima.

– Nakon nekoliko godina konsolidacije OAK Beograd je ponovo na ”zdravim” nogama i spreman je da korača krupnim koracima ka novim uspesima. Želela bi da se zahvalim na podršci koju imamo od fudbalskog i košarkaškog kluba i da se zahvalim navijačima sa kojima imamo odličnu saradnju. OFK, OKK i navijači su takođe zaslužni što će OAK ponovo biti jak. Naša zajednička ideja je jako sportsko društvo sa svim klubovima u njemu i na tome intenzivno radimo – rekla je Slavica Momirović.

Klub koji je doneo najviše bodova reprezentaciji Srbije ove godine se neće ugasiti u potpunosti. BAK će nastaviti da živi, ali samo i isključivo kao klub za atletske škole.

Ovim je srpska atletika dobila jedan još jači klub jer će se Mariji Stambolić i Damiru Klempiću, jednima od najboljih atletičara OAK-a, pridružiti izmeđuostalih Aleksa i Boško Kijanović, Asmir Kolašinac, Luka Trgovčević, Anja i Sara Lukić…

Zbog celokupne situacije, mnogo posla oko ujedinjenja klubova i pripreme za novu sezonu odlučeno je da se ni ove godine ne održi ”Trofej Beograda” koji je organizovao BAK 2018. i 2019., a prošle je zbog korene, kao i ostali mitinzi u decembru, otkazan.

Ono što je sledeći cilj OAK Beograda je dobijanje tartan staze na stadionu OFK Beograda. Za to imaju saglasnog kako fudbalskog kluba, tako i celog sportskog društva Beograd, tako da bi možda već narednog leta stadion na staroj Karaburmi mogao da zasija novim sjajem.

Imali smo primer u skorijoj prošlosti burnog ujedinjenja (najblaže rečeno) Partizana sa novonastalim Partizanom 1945 koji je nastao zbog istih razloga kao i BAK. Takođe ako se pogleda atletska mapa Srbije može se videti kako u manjim gradovima ima po nekoliko klubova koji su nastali uglavnom ”cepanjem” jednog.

Ostaje da se vidi da li će ujedinjenje BAK-a i OAK-a podstaći i druge klubove (gradove) za sličnim činom kako bi napravili još jači klub koji bi bio pretendent za još bolje pozicije na ekipnim prvenstvima, kupovima, državnim prvenstvima ali i ukupnim godišnjim tabelama uspešnosti i tako napraviti nešto veliko za taj grad.

Koncentracijom kvaliteta, a ne čerupanjem na više ”frakcija”, dobio bi se još veći kvalitet, kvalitetnija takmičenja i mnogo toga dobro za sprsku atletiku i same atletičare. Iz jake konkurencije nastaju još bolji rezultati.

Izvor: Atlex.rs
Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook | Instagram | Twitter | Threads | Linkedin
Za pitanja ili predloge o saradnji možete nas kontaktirati na navedenu mail adresu: marketing@palilula.info
Copy link