Audio-Technica ATR 2500X-USB Kondenzatorski USB Mikrofon

Palilula.info 2. mart 2024.

ATR2500X-USB je veoma kvalitetan USB mikrofon i idealan je za digital recording, voiceover, podcasting, snimanje u kućnom studiju i terenska snimanja. Najvažnija stvar kod ovog mikrofona je da je jednostavan za korišćenje. Možete ga priključiti na bilo koji računar i odmah početi da snimate bez brige o podešavanjima ili konfiguracijama. Ovaj članak će vam preneti detaljnije o svim karakteristikama ovog proizvoda kako biste znali u šta se upuštate!

Karakteristike

ATR2500X-USB mikrofon ima nekoliko karakteristika koje ga zaista izdvajaju od ostatka konkurencije.

Snimanje visokog kvaliteta

Prva karakteristika je visokokvalitetno snimanje na 24 bita do 192 kHz, što ovaj mikrofon čini odličnim za one koji žele da snimaju svoju muziku u studijskom kvalitetu zvuka bez trošenja stotinu eura više na profesionalnu opremu. Ovaj kondenzatorski mikrofon sa kardioidnom usmernom karakteristikom i velikom membranom ima kvalitetni analogno-digitalni konverter za bolji prenos signala i koji pruža precizniji prenos istog. To takođe znači da ovaj mikrofon može da snimi bilo šta, od vokala do akustične gitare ili čak na probi benda.

USB veza

Priključuje se direktno, bez dodatnog adaptera za napajanje, u USB priključak računara ili neki drugi uređaj i mikrofon je spreman za upotrebu bez ikakvih dodatnih drajvera ili softvera. U kompletu dolazi čak dva USB kabla dužine 2 m (USB-C na USB-C, USB-C na USB-A) i stoni stalak sa držačem mikrofona. Postolje je čvrsto i sklopivo za lak transport. Velika je nadogradnja u odnosu na prethodni model, ako više volite da koristite standardno postolje za mikrofon ili drugo stono postolje, mikrofon je kompatibilan i sa svim standardnim stalcima za mikrofon. Mikrofon dolazi u kompletu sa lulicom, tripod stolnim stalkom i USB kablom. Završna obrada je u crnoj boji.

Kvalitet izrade

Mikrofon je veoma dobro napravljen. Čvrste je izrade u metalnom kućištu, a izgleda i profesionalno. Kompatibilan sa svim softverima i programima za snimanje i obradu zvuka. Iza metalne mreže nalazi se velika kondenzatorska kapsula sa kardioidnim polarnim uzorkom. Kapsula je okrenuta ka prednjem delu mikrofona, jasno označena plavom LED diodom, tako da je to strana koju morate da usmerite prema ustima. Ugrađeni plavi LED je potpuno nenametljiv i veoma koristan, jer olakšava pronalaženje prednjeg dela mikrofona čak i u potpunom mraku. Ispod njega su dva dugmeta za jačinu zvuka i izlaz za slušalice od 3,5 mm. Na prednjem panelu se nalazi ulaz za slušalice od 3,5 mm (priključak za slušalice) sa tasterima za kontrolu jačine za direktan monitoring. Izlaz za slušalice se koristi za direktno praćenje mikrofona. Što znači, čim uključite svoj par slušalica, moći ćete da čujete sve što kapsula pokupi u realnom vremenu bez ikakvog vidljivog odlaganja. Ako izaberete mikrofon kao podrazumevani uređaj za reprodukciju, ovaj port od 3,5 mm će takođe emitovati sve zvukove koji dolaze sa vašeg računara, a zatim možete koristiti gore pomenute dugmad za podešavanje jačine zvuka. Jačina zvuka za praćenje mikrofona se ne može podesiti, što je šteta.

Na dnu mikrofona ćete pronaći USB-C port. Audio-Technica isporučuje pristojan gumirani USB kabl koji se završava standardnim USB utikačem tipa A, tako da ga možete lako povezati sa računarom. Možete da koristite USB-C-na-USB-C kabl ako je vaš računar opremljen USB-C portom/ovima, ali biste morali da kupite kabl posebno.

Performanse mikrofona

Mikrofon je opremljen kondenzatorskom kapsulom u kardioidnom uzorku hvatanja od 120°. Ako ste uopšte upoznati sa kondenzatorskim mikrofonima, već znate šta možete da očekujete: zvuče odlično i nude odličnu dinamiku, ali su veoma osetljivi. Tako da, nisu idealan izbor za bučna okruženja ili slučajeve u kojima niste jedina osoba koja priča. Ako je to vaša situacija, potreban vam je dinamički mikrofon — nijedan kondenzatorski mikrofon neće zadovoljiti vaše potrebe. Takođe nije idealan izbor za snimanje multiinstrumentalne muzike ili intervjua, jer ne nudi nikakve druge, prikladnije polarne obrasce. Ovo je zaista mikrofon za striming za jednog korisnika i upravo na taj način treba da se koristi.

Tehničke specifikacije proizvoda

Boja: Crna
Povezivanje: Žično, USB Type C- USB Type C i USB Type C- USB Type A
Tip: Kardioidni kondenzatorski
Frekvencija: 30 – 15.000 Hz
Konvertor: 24 Bit
Sample rate: 44.1 kHz/48 kHz/96 kHz/192 kHz
Težina: 366 grama

Zaključak

Ima prilično dobar zvuk kada je u pitanju snimanje vokala, bilo da se peva ili govori. Ako ovo koristite za snimanje vokala, to će vam dati oštar zvuk. Prilikom snimanja akustične gitare pokazuje se da joj nedostaju bas frekvencije. Ovo je uobičajeno kod budžetskih mikrofona. Zaobilazno rešenje za ovo je snimanje mnogo bliže mikrofonu. Ovo će pojačati niske tonove i dati vam topli zvuk koji tražite. Kada ga koristite kod desktop snimanja, pohvataće i klikove miša i tastature.

Audio Technica ATR2500X-USB kondenzatorski mikrofon je definitivno vredan kupovine! Odličan je za početnike koji tek počinju da prave sopstvene video zapise na YouTube-u, strimuju sesije onlajn igara uživo na Twitch-u, itd., ali takođe ima mnogo naprednih funkcija koje ga čine idealnim i za profesionalne izvođače glasa. Sve u svemu, ovaj mikrofon nudi neverovatan kvalitet po pristupačnoj ceni.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram, Twitter, Threads i Linkedin.
Audio-Technica ATR 2500X-USB Kondenzatorski USB Mikrofon
Copy link