Nacon RIG 500 Pro HC žičane slušalice sa Dolby Atmos

Miloš Stokić 31. januara 2023.
Danas predstavljamo jedan njihov proizvod namenjen igračima. U pitanju su slušalice RIG 500 Pro HC. Dobro poznati audio zvuk preuzet je od dobro poznatog brenda Plantronics (sada se zove Poly i u vlasništvu je kompanije HP).

Sadržaj kutije

Sadržaj kutije
Nacon RIG 500 Pro HC žičane slušalice sa Dolby Atmos

Pakovanje je jednostavno, na svakoj strani su informacije o proizvodu, a po otpakivanju prvo što nalazimo jesu brošure i pamfleti koje nas upoznaju sa konkretnim modelom i mogućnostima istog. Tu se nalazi i dvogodišnja licenca za korišćenje Dolby Atmos preko Dolby Acess programa za okružujući zvuk (Surround sound). Uz to, mikrofon je odvojiv, što znači da se sigurno mogu koristiti kao svakodnevne slušalice.

Materijal i dizajn

Materijal i dizajn

Priličan broj slušalica raznih proizvođača deluju kao da su nastale iz istog kalupa. To ovde nije slučaj. Proizvođač je naročito vodio računa o estetici, a kao rezultat imamo unikatno dizajnirane slušalice sa poligonalnim oblicima i prorezima na nosaču i sa jastučićima koje Nacon naziva egzoskeletonom.

Koliko su izdržljive slušalice, govori činjenica da su prilično lagane sa 323 grama. Metalni egzoskelet privlači poglede i služi svrsi: prigušuje vibracije, što rezultira nesmetanim zvukom. Osim toga, iako je sve van trake za glavu plastično, plastika je veoma izdržljiva i zahtevala bi veoma tešku ruku da bi se napravila bilo kakva šteta.

Nacon se potrudio da slušalice budu udobne, sa penastim jastučićima za uši spolja prekrivenim kožom i tkaninom koja više propušta vazduh gde jastučići za uši dodiruju uho. Penasta traka za glavu kod RIG 500 PRO potpomaže kod udobnosti tako da metalna traka za glavu ne dolazi u kontakt sa kosom i temenom.

Nacon RIG 500 PRO poseduje jastučić sa trakom za glavu od tkanine koji je okačen između oba kraja okvira. Njegov dizajn promoviše protok vazduha i autor ove recenzije nije ni u jednom trenutku osetio znojenje posle korišćenja ovih slušalica.

Nacon RIG 500 Pro HC žičane slušalice sa Dolby Atmos

Na raspolaganju su jastuk sa trakom za glavu, dva para jastučića za uši koje imaju tri nivoa i mogu se lako ponovo pričvrstiti preko sistema sa tri ureza, kabl za jačinu zvuka na računaru, uklonjivi mikrofon, kabl kontrolera audio biranja, besplatan pristup Dolby Atmos za slušalice i same slušalice. U stvari, skoro svaki deo Nacon RIG 500 PRO je odvojiv, uključujući i jastučić trake za glavu od tkanine koji je okačen između oba kraja okvira. Kabl uključuje ugrađeni klizač za jačinu zvuka, kojim se lako upravlja u hodu. Alternativno, ako je vaša konzola Xbox ili PS4, kabl kontrolera integriše audio točkić za brzo podešavanje jačine zvuka. Jedina zamerka (sitnica) kod ovih slušalica jeste, po meni, što je kabl kratak, i ukoliko želim da uključim u zadnji deo računara, može biti nategnut.

Da li je Nacon RIG 500 PRO dobar za igranje?

Da li je Nacon RIG 500 PRO dobar za igranje?

Rad sa slušalicama je prijatan uglavnom zbog lagane konstrukcije i jednostavnih kontrola. Slušalice obavljaju dovoljno dobar posao stvarajući realističan zvuk i dok slušate muziku ili igrate igrice.

Kvalite zvuka kod Nacon RIG 500 Pro HC za ovaj cenovni rang je sasvim korektan. Ono što sam primetio jeste da su slušalice najbolje kada se koriste pri igranju igara. Ako slušate muziku ili filmove, bićete zadovoljni sa stereo zvukom koji pružaju.

Nacon RIG 500 Pro HC ima standardni mikrofon. Što se govora tiče, glas je prilično glasan i čist. Ukoliko neko primeti da je glasan, dovoljno je samo da pomerite sam mikrofon što dalje od usta.

Ovo su još jedne žičane slušalice za igre koja radi sa računarom, mobilnim uređajima i bilo čim sa ulazom od 3,5 mm (uključujući kontrolere konzole). 

Nacon RIG 500 Pro HC nudi korektnu izolaciju zvuka, iako to nije nigde naznačeno u specifikacijama. Ne očekujte da će blokirati nešto više od tipičnih zvukova u domu i zasigurno neće moći da vas izoluju od buke u gradu.

Nacon RIG 500 Pro HC žičane slušalice sa Dolby Atmos

Nacon RIG 500 Pro HC takođe ima jednu zanimljivu karakteristiku. Umesto da stavite dugme negde na slušalicama da biste isključili mikrofon, sve što treba da uradite je da ga okrenete. Kada želite da ga ponovo koristite, jednostavno ga okrenite nazad.

RIG 500 Pro dolazi u tri verzije: HA je dizajniran za PC igre, HX je dizajniran za Xbox, HS je dizajniran za PlayStation i HC (koji sam testirao) je dizajniran za podršku na više platformi. HC takođe (piše na sajtu proizvođača) dolazi u izabranim crno-belim verzijama.

Nacon RIG 500 Pro HC žičane slušalice sa Dolby Atmos

Softver i perfomanse - Dolby Atmos

Softver i perfomanse - Dolby Atmos

Nacon RIG 500 Pro HC dolazi sa dvogodišnjom pretplatom za Dolby Atmos, dostupnom preko aplikacije Dolby Access. Korišćenje ove funkcije sa bilo kojim parom slušalica na računaru obično ima cenu.  Smatramo da kvalitet zvuka ne trpi niti se menja kada je uključen.

Preko aplikacije Dolby Access, dobijate pristup nekim postavkama ekvilajzera. Treba napomenuti da aplikaciju zapravo možete koristiti sa bilo kojim setom slušalica, a ne samo sa RIG-om.

Zaključak

Zaključak

Slušalice dolaze sa dovoljno dobrim mikrofonom i nećete imati problema da čujete u vašoj omiljenoj igrici. Zvuk je prilično dobar.

Nacon RIG 500 Pro HC može biti savršen par slušalica ako ste budžetski igrač. Ima jedinstven industrijski izgled koji će se svideti igračima koji nisu pristalice RGB osvetljenja. Udobne su, veoma lagane i pružaju uglavnom pristojan zvuk za duge sesije igranja.

4/5
Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram, Twitter, Threads i Linkedin.
Nacon RIG 500 Pro HC žičane slušalice sa Dolby Atmos
Copy link