Wi-Fi 6: Wi‑Fi za 2021. godinu

Dušan Paklar 21. aprila 2021.

Iako se iz poznatih razloga mnogo ne pomeramo od kuće, Wi‑Fi dobija na značaju. To su shvatili i kreatori standarda, kao i konstruktori opreme. Na pragu smo nove generacije uređaja, koji će obezbediti znatno bržu i pouzdaniju komunikaciju bez žica.

Svake godine Wi‑Fi alijansa, organizacija koja sertifikuje i promoviše ovaj bežični standard, konsultuje vodeće proizvođače kako bi prikupila predviđanja za predstojeću godinu. Izazovi iz 2020. uticali su na primenu računarskih mreža u oblastima lečenja, učenja na daljinu i konferencija, što se odrazilo i na predviđanja. Očekuje se veća zastupljenost Wi‑Fi 6 verzije na novim uređajima, značajnija upotreba opsega na 6 GHz, povećanje zaštite komunikacije, poboljšanje sprega s mobilnom telefonijom i ključna uloga u povezivanju usluga s korisnicima.

Šesta generacija

Najnovija, šesta generacija Wi‑Fi mreže donela je veću brzinu i efikasnost komunikacije, što utiče na primenjivost u različitim okruženjima. Osim u objektima s većom posećenošću (tržni centri, aerodromi, sportske hale, stadioni…), u kojima Wi‑Fi 6 rešava probleme zagušenosti protoka, veća pouzdanost stvara uslove za korišćenje u industrijskim i bolničkim mrežama. Prikupljanje i obrada podataka za vreme pandemije zahtevaju brzu i pouzdanu komunikacionu mrežu, bez kašnjenja i smetnji, što na izdvojenim lokacijama pri zdravstvenim centrima može obezbediti bežična veza nove generacije.

Primena Wi‑Fi interfejsa u kući je, pored očekivano rastućih zahteva (povećanje kvaliteta multimedijalnih sadržaja i učestalosti korišćenja društvenih mreža), dodatno opterećena delatnostima kod kojih je neophodna kvalitetna veza. Oblasti koje su silom prilika doživele ekspanziju, poput učenja na daljinu, rada od kuće, prenosa događaja i video‑konferencija, razvijaće se i primenjivati i nakon pandemije. Proizvođači uočavaju potrebu za bržom i efikasnijom bežičnom komunikacijom, pa predviđaju da će se tokom 2021. godine u upotrebi naći dve milijarde novih uređaja koji koriste Wi‑Fi 6.

Wi‑Fi 6 rešava probleme zagušenosti protoka i donosi veću pouzdanost, koja stvara uslove za korišćenje u industrijskim i bolničkim mrežama

Jedna od najznačajnijih nadogradnji Wi‑Fi interfejsa jeste početak korišćenja opsega na 6 GHz. Širina spektruma od 1200 MHz u opsegu na 6 GHz omogućava korišćenje sedam „superširokih“ kanala od po 160 MHz, što uz OFDMA i druge metode, donosi efikasniju komunikaciju. Tokom 2020. predstavljeni su prvi čipovi, počelo je otvaranje frekvencija, a verzija interfejsa koja koristi i opseg na 6 GHz dobila je zvanični naziv Wi‑Fi 6E.

Prve laste
Od početka ove godine pojavili su se Wi‑Fi 6E ruteri kompanija ASUS (ROG Rapture GT‑AXE11000), TP‑Link (Archer AX96 i Archer AX206) i Netgear (Nighthawk RAXE500), kao i mesh sistemi Linksys AXE8400 i TP‑Link Deco X76 i Deco X96. Samsung je predstavio prvi pametni telefon s podrškom za Wi‑Fi 6E (Galaxy S Ultra), a Intel čipset platformu (11‑a generacija vPro) za laptope.

Na primenu novog standarda u opsegu na 6 GHz utiču i državna regulatorna tela, pa su do sada te frekvencije „oslobođene“ za nelicenciranu upotrebu u SAD, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Južnoj Koreji, Čileu i Velikoj Britaniji, uz pokrenute postupke u Brazilu, Evropskoj uniji i Japanu. Wi‑Fi alijansa je donela sertifikaciju Wi‑Fi 6E proizvoda unutar Wi‑Fi sertifikovanog 6 programa. Očekuje se da opseg do kraja godine bude dostupan u 40 zemalja, pa je procena da će od ukupnog broja prodatih uređaja koji podržavaju Wi‑Fi 6, skoro 20 odsto (338 miliona) raditi i u 6 GHz opsegu.

Jedna od najznačajnijih nadogradnji Wi‑Fi interfejsa jeste početak korišćenja 6 GHz opsega

WPA3 zaštita se razvija, pa su usledile nadogradnje, a nedavno ažuriranje podržava robusnije generisanje lozinki. Tako Wi‑Fi alijansa sada promoviše upotrebu WPA3‑Enterprise u preduzećima, vladinim i finansijskim institucijama, dok za WPA3‑Personal napominju da poboljšana enkripcija štiti od pokušaja pogađanja lozinke, uz zaštitu podataka čak i ako je lozinka ugrožena, bez promene načina povezivanja korisnika.

S mreže na mrežu
Wi‑Fi alijansa prognozira nastavak implementiranja Passpoint specifikacije u romingu između mreža mobilne telefonije i Wi‑Fi pristupnih tačaka. Passpoint pojednostavljuje Wi‑Fi pristup, bez potrebe za ponovnom potvrdom identiteta na prethodno posećenim mrežama, bez ručnog prebacivanja uređaja u potrazi za najboljom vezom kod dostupnih tačaka. Kao i kod dosadašnjih nadogradnji Wi‑Fi standarda, pojaviće se novi uređaji čije prednosti će prepoznati prvenstveno menadžeri većih bežičnih mreža (tržnih centara, hala, stadiona…), pa će u cilju poboljšanja efikasnosti i smanjivanja zagušenja inicirati zamenu postojeće opreme.

Korisnici koji žele efikasniju bežičnu konekciju potražiće novije rutere, pri čemu će morati da obrate pažnju na marketinške trikove, poput onih na uređajima pete generacije o kojima smo pisali u PC#273. Sada se vidi koliko je besmislena bila upotreba Tri‑band oznake na ruterima koji pored 2,4 GHz i 5 GHz imaju još jednu komunikaciju na 5 GHz. Iako Tri‑band oznaka ima smisla sa Wi‑Fi 6E, ostao je trend sabiranja svih teoretskih maksimalnih brzina u isticanju brojčane oznake.

Uočen je, doduše ređi, nedostatak kod Wi‑Fi 6 rutera prve generacije koji nemaju WPA3 zaštitu. Postoji mogućnost da je potrebno nadograditi upravljački softver (firmware) kao kod Netgear‑a RAX80, dok neki modeli, poput Archer‑a AX50, naprosto nemaju WPA3 zaštitu. U kućnoj promeni opreme vodeću ulogu i dalje imaju operatori i Internet provajderi koji korisnicima instaliraju uređaje i kojima su jeftini modeli rutera prethodnih generacija još uvek na raspolaganju.

Izvor: pcpress/Jovan Mirović
Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram, Twitter, Threads i Linkedin.
Wi-Fi 6: Wi‑Fi za 2021. godinu
Copy link