Duvanje u NES ketridže

Indijanka Danka 19. januar 2024.

Ovo je svakako jedan od najstarijih mitova i legendi gejming sveta!

Najtrajniji mit 8-bitne ere, kao i mit o kojem većina ljudi koji su ikada posedovali NES van Japana i dalje priča. Niko čak ni ne zna odakle je došla ideja da duvate u svoju NES igru da biste je učitali. Ipak, tada se činilo da svako dete tačno zna šta treba da radi, a ono što je pogoršalo stvar je to što je delovalo.

Međutim, ključna reč je “izgledalo.”

Jedna od nuspojava Nintendovog pokušaja da ispravi kurs nakon zloglasnog kraha industrije video igara 1983. bio je da NES izgleda manje kao Atari, a više kao videorekorder. To je uključivalo promenu rasporeda punjača kertridža tako da je izgledao hladnije, ali je bio funkcionalno pokvaren u smislu pravilnog čitanja igara. Stvarna nauka iza ovoga je fascinantna, ali…

Dok se igrači zaklinju da je duvanje u igricama ono što im je pomoglo da igraju, u stvarnosti, jednostavan čin prisiljavanja igre da napravi bolju vezu unutar jedinice je ključ. I u stvari, vlaga iz daha je verovatno nanosila štetu kertridžu. Nintendo je pokušavao sve vreme da kaže da je to loša ideja.

Foto: Canva
Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook | Instagram | Twitter | Threads | Linkedin
Za pitanja ili predloge o saradnji možete nas kontaktirati na navedenu mail adresu: marketing@palilula.info
Saradnik na portalu Indijanka Danka
Indijanka Danka ili Danica Manojlović je utrla put mnogim ženama u svetu IT-ja i gejminga u Srbiji. Jedini nosilac nagrade IT Award za najuspešniju ženu u Srbiji, finalista kampanje godine u Londonu organizacije Women in Games, autor i voditelj prve emisije o gejmingu kod nas, direktorka prve gejmig televizije u Srbiji i saradnik nekih od najpoznatijih kompanija na svetu. Blogerka, zaljubljenik u kulturu i majka.
Na društvenim mrežama
Copy link