Gejming mame su svuda oko nas

Palilula.info 5. marta 2023.

U ovom trenutku, gejming je svuda oko nas. Bilo da se radi o mobilnim igrama, e-sportu, igranju na konzolama ili strimingu, igranje igara je sada deo kulturnog duha vremena i ne pokazuje znake usporavanja u svetu u kome je povezivanje sve više vođeno virtuelnim iskustvima.

Kada zamišljate gejmera, koga vidite? Verovatno Vam je prva slika koja pada na pamet mladog muškarca sa slušalicama koji igra na konzoli u podrumu svojih roditelja. To je stereotip koji ne samo da je zastareo, a uz to i ne pokazuje čitav spektar današnje igračke publike. Postoji preko 2,7 milijardi gejmera širom sveta, što je ogroman broj, ali i podatak koji nagoveštava dubinu i raznolikost igrača. U stvari, značajan deo gejmera čini neočekivana grupa – mame. Diskurs oko žena i igara obično se fokusirao na mobilne telefone. Ovakav vid ponašanja, koje se smatra povremenim igranjem igara, dalo je osećaj da žene nisu bile prave „gejmerke“. Slike u medijima potkrepljuju ideju da su mame posebna vrsta igrača, obično žene koje igraju neobavezne igrice. Na ovaj način, njihovo igranje je predstavljalo novinu, a one sasvim sigurno nisu smatrane delom šire igračke zajednice. Kako bi bolje razumeli ovu rastuću publiku, Activision Blizzard Media, u partnerstvu sa nezavisnom istraživačkom agencijom Alter Agents, sprovela je kvantitativno istraživanje među ženama starositi od 25 do 54 godine koje imaju najmanje jedno dete kod kuće mlađe od 18 godina. Ono što su otkrili je da mame gejmerke čine preko dve trećine mama koje igraju video igrice, ali iz ove grupe samo 48 procenata mama gejmerke sebe opisuje kao igrače. Rast mobilnih igara igra ključnu ulogu u ovoj priči. Povećala se dostupnost igara za žene, i time spustila barijeru za ulazak u gejming svet tako što je uklonila potrebu za kupovinom dodatnog hardvera za igranje i olakšala otkrivanje novih naslova.

Istraživanje je pokazalo da preko 90 odsto mama igra mobilne igrice najmanje jednom nedeljno, a oko 74 odsto igra mobilne igre dnevno.

Međutim, ovo fokusiranje isključivo na mobilne igre ne daje potpunu sliku. Mame gejmerke ne igraju samo na svojim telefonima. Štaviše, svake nedelje provode mnogo sati igrajući igrice, uključujući velike AAA i MMORPG naslove. Kao što ne postoji tipičan „gejmer“, ne postoji ni tipična „mama gejmerka“. Ovaj segment se sastoji od žena sa različitim motivacijama i preferencijama u pogledu igara. Dok neke mame, posebno one koje igraju samo na mobilnom telefonu, vide igre kao uglavnom aktivnost u kojoj uživaju dok su na telefonu, druge na to gledaju kao na društvenu aktivnost koja im pomaže da ostanu bliske sa svojom porodicom i prijateljima. Mame koje igraju na više platformi povezane su sa drugim igračima unutar i izvan svojih domova. Pored svojih strasti za igranje, ova publika željna sadržaja više se angažuje sa društvenim medijima nego majke koje nisu gejmerke. Među mamama, one koje igraju na različitim platformama su najveći potrošači sadržaja za igrače. Majke koje igraju igre su uglavnom i korisnice društvenih mreža, a njihova prisutnost je 30% veća od mama koje nisu gejmerke. I ne samo da češće koriste platforme društvenih medija, već i objavljuju više sadržaja. Video zapis je najčešći vid angažovanja u okviru njihove dve najčešće korišćene društvene platforme za stvaranje sadržaja a to su YouTube i Facebook.

Prva gejmerka u Srbiji Danica Manojlović, poznatija kao Indijanka Danka. Prva gejmerka u našoj zemlji istakla je da je žena u IT industriji baš malo, a u gejmingu, u kom je ostvarila zapažene rezulate, još manje. O njenom uspehu u IT svetu najbolje svedoči nagrada za najuspešniju ženu u IT industriji u našoj zemlji. Svoju ljubav prema gejmingu pretočila je biznis. Iako je veliki zaljubljenik u igrice, Danica je priznala da što je starija sve ih manje igra, a sve više istražuje i piše. Poslednjih nekoliko godina je neplanirano više u gejming marketingu i posvećena je edukaciji.

Njen prosečni dan počinje u šest ujutru ili ranije kada uz kafu pregleda najnovije vesti iz gejminga. Nakon toga piše tekstove za Games blog, jedan portal pod pseudonimom a njene tekstove možete pronaći i na našem portalu. Takođe, tokom jutra radi sa kompanijama za koje obavlja različite poslove. Oko podneva piše za svoj blog, pravi postove za društvene mreže, među kojima je i Linkedin, za pojedine kompanije. Bavi se i konsaltingom i ima onlajn sastanke. Osim toga, istražuje tržište i testira nove periferije od kojih verovatno većina nikada neće doći kod nas, prema njenom mišljenju. Danica takođe onlajn testira nove igre, vrši uvid i daje informacije o novim igrama.

Kako bi bila konkurentna u svom poslu, i dalje se prilagođava tržištu i krenula je sa snimanjima i podkastom o gejmingu. Takođe, želi da pokrene školu za jutjubere.

Zapratite njen blog na sajtu indijankadanka.com, i zapratite je na društvenim mrežama.

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram, Twitter, Threads i Linkedin.
Gejming mame su svuda oko nas
Copy link