Prva video igra NIM

Indijanka Danka 26. maj 2024.

Bilo da ste ljubitelj video igara, ili vas interesuje da samo vidite zbog čega je gejming aktuelna tema, istorija video igara je veoma zanimljiva tema.

Od početaka do razvoja video igara kakve poznajemo danas, teško je napraviti kompletan pregled istorije video igara. Video igre deo naših života već dugi niz godina jer svet video igara nije prestao da raste i razvija se. Jedino ograničenje mogu biti kreativnost programera i vizija rukovodilaca. Ali, koji su to bili ključni momenti koji su promenili istoriju video igara?

1940 – Prva video igra NIM

Prva video igrica debitovala na Svetskom sajmu u Njujorku. Edward U. Condon stvara kompjuter NIMATRON koji igra igru Nim protiv ljudskih konkurenata. Računar je pobedio u 90% slučajeva sa oko 100.000 odigranih partija Dokumentacija za ovaj patent se predavala par puta i to hronološki izgleda ovako: 1940-04-26 – Predata prijava od strane Westinghouse Electric and Manufacturing Co 1940-04-26 Prioritet u odnosu na US331784A 1940-09-24 Prihvaćena prijava 1940-09-24 Objavljena publikacija US2215544A

Opis patenta

U dokumentaciji koja je predataje navedeno da se pronalazak odnosi na kontrolni aparat i ima posebnu vezu sa električnim aparatom za automatsko pravljenje poteza jedne strane u igri između dva protivnika. Nim igraju dva protivnika sa mnoštvom skupova sličnih elemenata. U svakom setu može postojati proizvoljan broj elemenata, ali je poželjno da dva seta nemaju isti broj. Igrači prave svoje poteze menjajući -1 igru. Nim je u izvesnoj meri sličan damama. Ova druga partija se može dobiti ili izgubiti tokom prvih nekoliko poteza. Osim ako elementi nisu prvobitno raspoređeni u dobitnu kombinaciju, Nim može osvojiti igrač koji napravi prvi potez. Matematička analiza otkriva da u cilju pobede u Nimu, igrač prvo mora da izrazi broj elemenata u svakom setu kao zbir različitih integralnih ili nultih stepena od 2. Zatim mora da uspostavi i održava niz skupova tako da su sve integralne ili nulte moći od 2 sadržani u brojevima elemenata skupova prisutni su u parnom broju skupova. Broj elemenata koji je drugi igrač uklonio u svom redu iz jednog skupa sadrži ili jednu stepen 2 ili nekoliko različitih stepena 2, i stoga ostaje jedna ili više stepena 2 u neparnom broju od postavlja nakon što se ovaj pomeri. Ostale detalje patenta i slike imate na ovom LINKU.

NIM

NIM je jednostavna igra kombinovanja sa ograničenim mogućnostima. Za razliku od ostalih igara ograničenih mogućnosti, postoji ogromna raznolikost u koncepciji i implementaciji NIM-a. Teoriju igre NIM otkrio je profesor matematike Čarls Bouton na Harvardu 1901. Bouton je želeo da iskoristi igru kako bi pokazao prednost binarnog sistema brojeva, a pronašao je jednostavnu formulu sa kojom, iz igre, igrači mogu odmah da odrede tačne poteze. NIM potiče iz Kine ali postoje nedoumice oko pravog imena, od Fan Tan do Tsyanshidzi, ili igra kamenja. Naziv ove igre je pozajmljena reč iz nemačkog glagola nimm što znači uzmi. Igre NIM tipa postoje vekovima širom sveta, a prvi evropski zapisi datiraju iz 15. veka. Postoji čak i afrička varijanta igre koja se zove tiouk tiouk. NIM se može se igrati od jednog do najmanje desetina redova, a broj kontri u nizu može varirati od jedne do čak dve desetine. Neke verzije zahtevaju da pobednik uzme poslednji objekat, a drugi da pobednik izbegava da uzme poslednji predmet. Prijem ove mašine tokom sajma bio je više nego pozitivan, sa oko 100.000 odigranih partija Nima. Uspeh nije bio dovoljan za Condon-a koji je smatrao Nimatron neuspehom. Njegova ideja pri dizajniranju je bila da bude samo zabava za posetioce sajma, ali nekoliko godinanakon izložbe programabilni digitalni računari su počeli da proizvode širom sveta od strane drugih kompanija koje su koristile neke od istih principa skladištenja digitalnih informacija. Nimatron se smatra jednom od prvih elektro-mehaničkih igara i pretečom kompjuterskih igara.

Foto: Nimatron Westinghouse Electric Corporation, Edward Norton National Institute of Standards and Technology
Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook | Instagram | Twitter | Threads | Linkedin
Za pitanja ili predloge o saradnji možete nas kontaktirati na navedenu mail adresu: marketing@palilula.info
Saradnik na portalu Indijanka Danka
Indijanka Danka ili Danica Manojlović je utrla put mnogim ženama u svetu IT-ja i gejminga u Srbiji. Jedini nosilac nagrade IT Award za najuspešniju ženu u Srbiji, finalista kampanje godine u Londonu organizacije Women in Games, autor i voditelj prve emisije o gejmingu kod nas, direktorka prve gejmig televizije u Srbiji i saradnik nekih od najpoznatijih kompanija na svetu. Blogerka, zaljubljenik u kulturu i majka.
Na društvenim mrežama
Copy link