5 razloga zbog kojih vaš računar povremeno zna da “zakuca” i 5 načina da rešite taj problem

Dušan Paklar 19. marta 2021.

Ovo su neki od najčešćih uzroka “zamrzavanja” računara sa operativnim sistemom Windows 10…

Svakome se bar jednom dogodilo da mu se računar “zamrzne” i prestane da radi, pa tada obično pribegavamo “spasonosnoj” formuli “Ctrl + Alt + Delete”.

Razlozi za to mogu biti razni, pa je tako neki put uzrok softver, drugi put hardver, a nekada je i do samog korisnika. Sajt Make Use Of sastavio je listu nekih od najčeših uzroka “zamrzavanja” kompjutera sa operativni sistemom Windows 10.

Hardver

Ako neki hardver koji koristite nije u potpunosti kompatibilan sa Windows 10 operativnim sistemom, to može da predstavlja problem u radu. Ako računar ne može da se izbori sa tim, on može da se “zamrzne”. Ako se to desi, pokušajte ručno da isključite i ponovo uključite sve periferije (miš, tastaturu, štampač…), to će vam pomoći da proverite koja od njih stvara problem. Čak i ako imate neki stariji hardver, i dalje je moguće “naterati” Windows 10 da “sarađuje” sa njim, uz pomoć sitnih promena i korišćenja modova za kompatibilnost.

Drajveri

Problem može da stvara i softver, odnosno drajveri. Generički drajveri su najčešće dovoljno dobro rešenje za osnovne stvari poput miša ili tastature. Međutim, svaki put kada se susretnete sa nekim problemom nekompatibilnosti, trebalo bi “ručno” da proverite da li su svi drajveri u redu.

Registry baza

Registry je baza u kojoj Windows čuva podatke o vašem sistemu i konfiguraciji, koji su mu neophodni za rad. Nakon brisanja nekog programa, dobra je ideja da proverite i Registry, jer se tu zapisuju sve promene napravljene na računaru. Ipak, sve dok vam to ne bude poslednja opcija, ne bi trebalo da dirate i menjate ništa, a savetujemo i da se klonite raznih “čistača” jer mogu nanenesu štetu računaru.

Malver

Malver (malware) je zajedničko ime za sav zlonameran softver (spajver, virusi, “crvići”…) koji može da naškodi računaru i podacima na njemu, ili da čak potpuno preuzme kontrolu nad uređajem. Najbolji način da se zaštitite od zlonamernih softvera jeste da ne klikćete na sumnjive linkove ili dodatke u mejlovima, i da dobro obratite pažnju šta piše u internet-adresi stranica koje posećujete.

Antivirus programi

Windows 10 već ima ugrađeni sopstveni antivirus program – Windows Defender. Ukoliko niste prezahtevan korisnik, ovo bi trebalo da bude sasvim dovoljno da biste imali odgovarajuću zaštitu. Međutim, dešava se i da korisnici žele sami da instaliraju neki antivirus. To je u redu, ali onda ne zaboravite da isključite Windows defender, jer će te dve aplikacije dolaziti “u sukob”, što može da uspori ili potpuno zamrzne rad računara.

Izvor: Telegraf.rs
Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram, Twitter, Threads i Linkedin.
5 razloga zbog kojih vaš računar povremeno zna da “zakuca” i 5 načina da rešite taj problem
Copy link