Lista najgorih polovnih vozila na srpskom tržištu

Palilula.info 4. februara 2023.

Velika stavka u životu svake porodice svakako je kupovina automobila koji praktično postaje njihov novi član porodice, ali osim cene koju izdavajamo za njegovu kupovinu, neretko zaboravljamo da novac iziskuje i redovno mesečno i godišnje održavanje.

Iako pojedini vozači menjaju marke automobila pri svakoj kupovini novog vozila, većina njih ipak je verna jednoj, najviše zbog pouzdanosti. Ipak, sledeći put kada se odlučite za kupovinu novog automobila dobro razmislite jer možda nije uvek najpouzdaniji onaj koji je na dobrom glasu, koji je “proveren”, ima dobar renome, ali i “dobru” cenu.

Prema rečima automehaničara, takav slučaj je upravo sa automobilima marke BMW, vozilima koje naši građani izuzetno cene, ali koja su jako skupa za održavanje, pritom se često kvare.

“Kada su u pitanju polovna, ali i nova vozila marke BMW, kvarovi su jako česti. Najviše se kvari BMW X1 koji ima probleme sa pumpama, sa ubrizgavanjem goriva, EGR ventilima itd. Generalno, ne preporučujem kupovinu vozila marke BMW jer su njihovi automobili jako skupi za održavanje, a ovde vozači mahom nemaju novca za odgovarajuće servisiranje i automobile kupuju samo radi ‘šminke’”, kaže vlasnik auto centra “Boban speed” na Paliluli i ističe da na našim ulicama ima puno dotrajalih vozila i starih polovnjaka koji nisu adekvatno održavani.

Koji polovnjak je najbolji?

Prema njegovim rečima, dosta se kvare i vozila marke Ford i Opel, prvenstveno Ford Mondeo i Ford Fiesta. Takođe, kako navodi, automobili marke Reno imaju česte kvarove, dok je na crnoj listi i Volkswagen, doduše u manjoj meri.

“Savetovao bih kupovinu Citroena imajući u vidu da se radi o finim gradskim vozilima koja su cenovno pristupačna. Novi C5 košta oko 20.000 evra, ali što se tiče polovnjaka tu je malo slabiji izbor i ponovo bih izdvojio C5 Citroen. Do sada se odlično pokazao, posebno generacija 2012- 2016, automobil koji se može naći za oko 6.000 – 7.000 evra”, navodi vlasnik auto centra.

Stručnjak ističe i da je najčešća greška kojoj vozači pribegavaju ta što ne rade redovna održavanja vozila, velike servise i setove kvačila, već kod automehaničara odlaze tek kada im stane auto.

Slične savete daje i automehaničar Zoran Mladenović iz Beograda koji kaže da najpre, kada tek stignete do vlasnika polovnog automobila, dobro pogledajte sve spolja.

“Opšte stanje vozila dobro pogledajte, da li je polovni auto kompletan, da ne fale neki delovi? Korozija je vrlo bitna, nekada su vozila neprikladno čuvana i parkirana i ‘povuku’ koroziju od zemlje. Stanje motora i kilometraža su, naravno, takođe važni”, rekao je automehaničar Zoran.

Kako proveriti stanje motora?

“Najbitnije je da motor nije mastan, da bude suv, da nisu vršene neke velike popravke. Pogledajte bocu tečnosti za hlađenje, mora da bude providna, bez gasova. Sama tečnost mora biti crvene boje ako je G12, ne braon ili crna, to je naznaka da je motor pred generalnom popravkom. Proverite nivo ulja, kakvo je stanje motora kada je zagrejan, koliko dimi kada se digne čep za ulje, to je naznaka da motoru treba velika popravka”, rekao je on.

Kada su spoljašnja oštećenja u pitanju, automehaničar je rekao da polovni automobili često imaju uobičajene udarce od gradske vožnje, ali da to nije ništa strašno i može da se popravi. Neka vas takva oštećenja ne odgovore od kupovine polovnjaka koji inače ispunjava vaše kriterijume, jedini tip vozila koji automehaničar nikako ne preporučuje je “sklapano” – automobil koji nije fabrički napravljen tako već su ga prethodni vlasnici sastavljali od “ko zna kojih” delova.

Izvor: Mondo
Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Instagram, Twitter, Threads i Linkedin.
Lista najgorih polovnih vozila na srpskom tržištu
Copy link