Toyota testira motor koji pokreće vodonik

Dušan Paklar 24. decembar 2022.

Stategija kompanije Toyota za postizanje klimatske neutralnosti jeste da ponudi i razvije čitav niz tehnologija za postizanje nulte emisije do 2035. godine.

Japanski proizvođač veruje da je prerano da se tržište koncentriše na samo jedno rešenje za nultu emisiju. Počeli su sa razvijanjem tehnologije električnih baterija, vodonikovih ćelija za sagorevanje i tehnologije modifikovanih klasičnih benzinskih motora koji umesto benzina koriste vodonik. Fleksibilnost korišćenja benzinskih motora sa unutrašnjim sagorevanjem, brzo punjenje goriva i smanjenje zahteva za materijalima sa ogranićenim zalihama kao što su nikl i litijum samo su neke od prednosti ovakvih motora. Tehnološki napredak na ovom polju pomogao je inženjerima Toyote da stvore prototip drumskog vozila pod imenom Corolla Cross H2 Concept. Vozilo može prevoziti pet putnika zajedno sa prtljagom pomoću trocilindričnog turbo motora zapremine 1.6 litara. Kako bi testirala prototip, Toyota je uključila pomenutu Corollu H2 u Super Taikyu trci izdržljivosti u Japanu, a predsednik Toyote Akio Toyoda učestvovao je u svakoj trci kako bi procenio situaciju i napravio poboljšanja. Uz nastavak razvoja, u ovom trenutku se prave procene ponašanja vozila u svakodnevnom saobraćaju, a prvi testovi obaviće se tokom zime u severnom delu Japana.

Izvor: Toyota
Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook | Instagram | Twitter | Threads | Linkedin
Za pitanja ili predloge o saradnji možete nas kontaktirati na navedenu mail adresu: marketing@palilula.info
Saradnik na portalu Dušan Paklar
Dušan Paklar ima završenu Visoka škola strukovnih studija opšteg smera u Požarevcu i IT Akademiju, Network Administration, u Beogradu. Poseduje višedecenijsko interesovanje za informatiku i nove tehnologije i poseduje poznavanja tehnike guerilla marketinga.
Na društvenim mrežama
Copy link