Vozačima za nove zimske gume i vulkanizera potrebno oko 20.000 dinara

Palilula.info 14. oktobar 2021.

Manje od tri nedelje ostalo je do 1. novembra, datuma kada bi vozači u Srbiji trebalo da zamene letnje gume na svojim automobilima zimskim setom pneumatika.

Zakonom je definisano da tog dana počinju zimski uslovi vožnje, ali je takođe navedeno i da su zimske gume obavezne samo ako je na putu sneg, led ili poledica.

Dakle, važno je znati da nećete platiti kaznu ako nemate montirane zimske gume 1. novembra u slučaju da nema snega i leda, ali dosadašnje iskustvo pokazuje i da mnogi vozači upravo zbog ove „olakšice“ u zakonu odlažu zamenu sve dok ih sneg ne iznenadi.

Oni koji imaju dva kompleta pneumatika trebalo bi da spreme novac samo za vulkanizera. Naime, kompletna zamena guma sa balansiranjem košta od 500 do 1.800 dinara po točku, što znači minimum 2.000 dinara po automobilu.

Vozači koji nemaju zimski set guma trebalo bi da računaju na dodatni, ne tako mali, izdatak za kućni budžet. Zimske gume u proseku traju tri do četiri godine, a cena zimskog pneumatika kreće se od 3.500 dinara, pa sve do 20.000 dinara, u zavisnosti od dimenzija i proizvođača.

Najčešći profil guma na automobilima koji preovlađuju na našim ulicama kod distributera i prodavaca košta od 4.500 do 15.000 dinara. Dakle, vozači koji planiraju da zamene sve četiri gume trebalo bi da spreme još oko 18.000 dinara, ili upola manje ako se odluče za samo jedan par pneumatika, koji se u tom slučaju najčešće montira na pogonske točkove.

Dubina gazećeg sloja na zimskim pneumaticima mora biti minimum 4 mm, a gume starije od pet godina potrebno je detaljno kontrolisati jednom godišnje.

Inače, sneg, led i poledica nisu jedini razlozi zbog kojih bi letnje gume na svom automobilu trebalo da zamenite zimskim. Bitna je i temperatura vazduha, a stručnjaci su uglavnom saglasni u oceni da je sedam stepeni Celzijusa temperatura koja bi trebalo da posluži kao odrednica za termin kada treba menjati gume.

Sa najavom loših vremenskih uslova, svi vozači koji do tada nisu stavili zimske gume pojuriće do vulkanizerskih radnji, pa zato i vulkanizeri savetuju da na vreme promenite gume i izbegnete moguće gužve.

Pored adekvatnog tipa guma, u periodu od 1. novembra do 1. aprila prilikom vožnje izvan naseljenih mesta obavezno je (u prtljažniku) imati lance koji se, ukoliko je sneg na kolovozu, montiraju na pogonske točkove, i to na onim saobraćajnicama gde je označena obavezna upotreba.

Izvor: biznis.rs, Foto: Shutterstock.com
Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook | Instagram | Twitter | Threads | Linkedin
Za pitanja ili predloge o saradnji možete nas kontaktirati na navedenu mail adresu: marketing@palilula.info
Copy link